Στάθης Αναστασόπουλος: Επιβάλλεται η επέκταση του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» στους όμορους νομούς

Στάθης Αναστασόπουλος: Επιβάλλεται  η επέκταση του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» στους όμορους νομούς

Στην αναγκαιότητα άμεσης έναρξης διαδικασιών με σκοπό τη σύνταξη φακέλου για την επέκταση του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» στους όμορους νομούς, αναφέρθηκε χθες σε δηλώσεις του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Στάθης Αναστασόπουλος, μετά την ανακοίνωση της θετικής απόφασης από το ΣτΕ.

Μάλιστα, είπε πως έχει ήδη συνομιλήσει σχετικά με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», καθηγητή στη Γεωπονική Σχολή, Σέρκο Χαρουτουνιάν, ο οποίος εξειδικεύεται στην προώθηση φακέλων για την έγκριση ΠΟΠ προϊόντων.

Ισχυροποιεί το προϊόν
Σε δηλώσεις του χθες ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι με την απόφαση του 1149/2022 του ΣτΕ δικαιώθηκε το παγκοσμίως φημισμένο προϊόν της Μεσσηνίας, η επιτραπέζια ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, που τα τελευταία χρόνια λεηλατήθηκε από την απόφαση Αποστόλου, η οποία άνοιξε διάπλατα τις πόρτες να ονομάζονται Καλαμάτα olives ακόμα και οι τουρκικές και οι αιγυπτιακές ελιές ποικιλίας Καλαμών.

«Οι δικαστές του ΣτΕ έκριναν ότι μόνο οι Μεσσήνιοι παραγωγοί ελιάς Καλαμάτας μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες τους την ένδειξη “Καλαμάτα”. Οι υπόλοιποι παραγωγοί, ανά την επικράτεια, οφείλουν υποχρεωτικά να αναγράφουν ποικιλία “Ελιάς Καλαμών”, καθώς και την περιοχή προέλευσης του προϊόντος τους.

Αυτό ουσιαστικά ισχυροποιεί το δικό μας προϊόν, επιβάλλεται όμως να προωθηθεί και η διαδικασία που ήδη ως Περιφερειακό Συμβούλιο έχουμε αποφασίσει, να επεκταθεί το ΠΟΠ Καλαμάτας στους όμορους νομούς», τόνισε.

Επέκταση του ΠΟΠ
Εν συνεχεία εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στο ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) που ξεκίνησε τον αγώνα, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Μεσσηνίας» και στους φορείς που υποστήριξαν την όλη προσπάθεια. «Εμείς, ως Περιφέρεια, από τότε που αναλάβαμε, υποστηρίξαμε την πρωτοβουλία αυτή και συνεργαζόμενοι με τις υπηρεσίες και τους φορείς σχεδιάζουμε αρχικά να προχωρήσουμε τη διαδικασία τροποποίησης των προδιαγραφών ήσσονος σημασίας του προϊόντος, ενώ στη συνέχεια ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την εδαφική επέκτασή του σε όμορους νομούς. Ειδικότερα, θεωρείται ότι υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να τεκμηριωθεί η επέκταση στη Λακωνία, Αρκαδία και Νότια Ηλεία.  Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουμε συνολική ποσότητα παραγόμενου προϊόντος πάνω από 50.000 τόνους ετησίως, δηλαδή πάνω από το 50% της εγχώριας παραγωγής, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη εμπορική αξία, με άμεση συνέπεια τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος», διευκρίνισε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης.

Και κατέληξε: «Σημασία έχει ότι κερδήθηκε μία μάχη και πρέπει τώρα να προχωρήσουμε γρήγορα στα επόμενα βήματα για να έχει το προϊόν τη θέση που του αξίζει. Προχωράμε, λοιπόν, πιο ισχυροί τώρα στα επόμενα βήματα, που είναι η κατάθεση φακέλου για επέκταση ΠΟΠ Καλαμάτας στους όμορους νομούς. Στη συνάντηση που είχα στον ΕΛΓΟ  “ΔΗΜΗΤΡΑ” με τον πρόεδρο και με το διευθύνοντα σύμβουλο έθεσα το θέμα αυτό, καθώς ο πρόεδρος, που είναι και καθηγητής στην Γεωπονική Σχολή, εξειδικεύεται στην προώθηση φακέλων για έγκριση ΠΟΠ προϊόντων. Του ζήτησα, λοιπόν, να αναλάβει αυτή την υπόθεση και μου είπε ότι θα το συζητήσουμε σύντομα».

Της Βίκυς Βετουλάκη