Συνέδριο Αποστράτων: Ανησυχία για την έξαρση του βίαιου εγκλήματος

Συνέδριο Αποστράτων: Ανησυχία  για την έξαρση του βίαιου εγκλήματος

Ολοκληρώθηκε το συνέδριό τους στην Καλαμάτα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Καλαμάτα το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Απόστρατων Σωμάτων Ασφαλείας και όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Αποστράτων ΕΛΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Γεωργακόπουλος, συζητήθηκαν διεξοδικά αρκετά θέματα, με βασικό τις τροποποιήσεις του καταστατικού.

Επίσης σημαντικό και καίριο θέμα που απασχόλησε τους συνέδρους ήταν η απόφαση για δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού Αλληλεγγύης, ένα υψίστης σημασίας ζήτημα, το οποίο ως σκοπό θα έχει τη βοήθεια των μελών που έχουν προβλήματα υγείας και δε διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα αντιμετώπισής τους.

Εγκληματικότητα

Από το συνέδριο εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα, στο οποίο ξεχωριστή θέση έχει η ανησυχία που εκφράζουν οι απόστρατοι για την έξαρση του βίαιου εγκλήματος, το οποίο- όπως υπογραμμίζουν- «γίνεται καθημερινά περισσότερο αδίστακτο, απρόσωπο, ανάλγητο και αποκρουστικό και αποδοκιμάζουν τη διατήρηση ακόμα σε ισχύ, σε ένα κράτους δικαίου, ευεργετικών διατάξεων πρόωρης αποφυλάκισης επικίνδυνων κακοποιών».

Επίσης, αποτίουν φόρο τιμής στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που θυσιάσθηκαν στο καθήκον και συγχαίρουν το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής) για τους αγώνες που δίνουν καθημερινά.

Τέλος, μεταξύ άλλων, οι απόστρατοι στο ψήφισμα:

-Εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις μεγάλες, άδικες και αντισυνταγματικές περικοπές στις αποδοχές των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας στην ενέργεια και αποστρατεία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της εργασίας τους και το μέγεθος της προσφοράς τους

-Απαιτούν την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας με πλήρη επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του Ιουλίου/ Αυγούστου 2012, την ενσωμάτωση του υπολοίπου 50% των αναδρομικών στη σύνταξη και την καταβολή των αναδρομικών μέχρι τέλους του 2018, για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης που παραβιάσθηκε κατάφωρα

-Ζητούν τη διακοπή από την ενιαία σύνταξη των αποστράτων των Σωμάτων Ασφαλείας της παρακράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και της επιπλέον Εισφοράς, καθώς και την αναδρομική επιστροφή όλων των αντισυνταγματικώς παρακρατηθέντων ποσών υπέρ E.Α.Σ. και των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων -Πάσχα και αδείας, που θεσμοθετήθηκαν με διατάξεις οι οποίες κρίθηκαν παράνομες και αντισυνταγματικές από την ημερομηνία εφαρμογής των σχετικών νόμων

-Ζητούν την άμεση επανασύνδεση των συντάξεων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων με το προσωπικό στην ενέργεια, ως ειδικής κατά το Σύνταγμα, τους νόμους και τις αποφάσεις των Δικαστηρίων κατηγορίας εργαζομένων και την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» του Ν. 4387/16, που δημιουργεί απαράδεκτες διακρίσεις εις βάρος τους.

Ασφαλιστικά

-Διατηρούν σταθερή την επιδίωξη για δημιουργία Ενιαίου Ασφαλιστικού Πυλώνα Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων και καλούν όλους να αγωνισθούν για την αυτόνομη λειτουργία και οικονομική αυτοτέλεια του βιώσιμου ασφαλιστικού Φορέα ΤΑΠΑΣΑ, με την επαναφορά του Τομέα Επικούρησης από τον e-ΕΦΚΑ στο ΤΑΠΑΣΑ, την αποκατάσταση των αποθεματικών στα μεγέθη του έτους 2012 και τη διατήρηση του συνόλου της περιουσίας των επικουρικών και προνοιακών τομέων ασφάλισης των μετόχων και μερισματούχων των Σωμάτων Ασφαλείας. Επιδιώκουν τη δημιουργία ενιαίου Κλάδου Υγείας με τη σταδιακή διεύρυνση των δικαιούχων του, για το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού.

-Εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την καταφανή αναντιστοιχία εκπροσώπησης των απόστρατων αστυνομικών και συνταξιούχων υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας στο νέο ασφαλιστικό φορέα e-ΕΦΚΑ, για τη μη θεσμοθέτηση αυτόνομης Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ με θέματα μόνο των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης, καθώς και τη συνεχιζόμενη μη αναλογική εκπροσώπησή τους στο Δ.Σ. του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.).

Της Βίκυς Βετουλάκη