Τριφυλία: Η Εαρινή Συνάντηση Νοτίου Τομέα Ευρώπης του CIOFF*

Τριφυλία: Η Εαρινή Συνάντηση Νοτίου Τομέα Ευρώπης του CIOFF*

Η Εαρινή Συνάντηση του Τομέα της Νότιας Ευρώπης του CIOFF που πραγματοποιήθηκε στην Τριφυλία από 26 έως 30 Μαΐου, έχει πια ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία γεμίζοντας με αισθήματα ικανοποίησης τους συνδιοργανωτές!

Φιλοξενώντας τους 70 περίπου συνέδρους από 16 χώρες φροντίσαμε η συνάντηση να έχει οργανωτική επάρκεια και ελληνική ταυτότητα. Η διαμονή τους και ο τόπος των συνεδριάσεων ήταν το ξενοδοχείο ΜESSINA στο Καλό Νερό, δίπλα στη θάλασσα, κάτι που τους ενθουσίασε από την πρώτη στιγμή! Οι συνεδριάσεις της Νεολαίας του Τομέα γινόταν παράλληλα στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία.

Θέλοντας να γνωρίσουν την Ελλάδα και την ιστορία της περιοχής φροντίσαμε να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς, την Αρχαία Ολυμπία και την Αρχαία Μεσσήνη. Επισκέφθηκαν την έκθεση «Ξόμπλια πλουμίδια και στολίσματα» στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας και τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Καρέλια» στην Καλαμάτα. Στον προθάλαμο του ξενοδοχείου είχαν οργανωθεί εκθέσεις με παραδοσιακά υφαντά από την εταιρεία Υφάδι και έκθεση με κοσμήματα Εlixriso κατασκευασμένα με την παραδοσιακή τεχνική της Καρσάνικης Λευκαδίτικης Βελονιάς.

Εκτέθηκαν ακόμα τα περίφημα υφαντά, τα «Καλλιγραφένια», από το Μουσείο Υφαντικής της Αρναίας. Τα υφαντά αυτά έχουν καταγραφεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο.

Στο χώρο του συνεδρίου υπήρχαν κούκλες ντυμένες με ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες από το Εργαστήρι της Αιμιλίας Γιαννοπούλου. Έκθεση με μουσικά όργανα λειτουργούσε στο χώρο των συνεδριάσεων της Νεολαίας. Για το φαγητό τους είχαμε επιλέξει ποικιλία γεύσεων παραδοσιακών φαγητών και γλυκών από την Τριφυλία.

Προς τιμήν τους οργανώθηκαν δύο χορευτικές βραδιές στο Πάρκο της Βλαχέρνας στα Φιλιατρά και στο «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία.

Στο Πάρκο της Βλαχέρνας, την Παρασκευή 27/5/22, έγινε η επίσημη υποδοχή των συνέδρων και η προσφορά δώρων από το δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη.

Στην είσοδο του Πάρκου τούς υποδέχτηκε η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων. Τα χορευτικά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων Πάτρας και του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών χόρεψαν χορούς από την Κέρκυρα, τις Κυκλάδες και τη Μεσσηνία. Ταυτόχρονα στο χώρο λειτουργούσε έκθεση με παραδοσιακές μάσκες από όλο τον κόσμο, έκθεση με τοπικά προϊόντα της Τριφυλίας, έκθεση με κεφαλόδεσμους και έκθεση με ξύλινες φιγούρες με παραδοσιακές φορεσιές.

Οι σύνεδροι είχαν τη ευκαιρία να γευτούν τα τοπικά προϊόντα της έκθεσης και αυτό τους άρεσε πολύ! Τους προσφέρθηκε δείπνο στο Πάρκο και η βραδιά τελείωσε με πολύ χορό από τους χορευτές και τους συνέδρους.

Στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» δόθηκε η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση την Κυριακή 29/5. Η «Χορωδία Ηδύφωνον» ξεκίνησε το πρόγραμμα. Στη συνέχεια το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων χόρεψε χορούς από τα Μέγαρα και χορευτικό τμήμα του ΜΕΣΚ παρουσίασε δρώμενο με θέμα το γάμο.

Η βραδιά τελείωσε στο «Άμμος» με απονομές αναμνηστικών από τον πρόεδρο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος, Κώστα Ιωαννίδη, στους συνέδρους και στους συνδιοργανωτές.

Δώρα σε κάθε έναν από τους συνέδρους είχαν προσφερθεί από το ΜΕΣΚ και το Σύλλογο Φιλοπροόδων την πρώτη μέρα του συνεδρίου. Οι σύνεδροι αναχώρησαν για τις πατρίδες τους ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία και την οργάνωση της Εαρινής Συνάντησης.

Τη συνάντηση συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του CIOFF, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, ο ΜΕΣΚ και ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών.

Της Βιβής Παντελάκη

Προέδρου Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών