Αλ. Χαρίτσης: «Απαιτούνται διευκολύνσεις και όχι εμπόδια στην εξαγωγική δραστηριότητα των αγροτών»

Αλ. Χαρίτσης: «Απαιτούνται διευκολύνσεις και όχι εμπόδια  στην εξαγωγική δραστηριότητα των αγροτών»

Με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση οι τομεάρχες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, μαζί με άλλους 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητούν απαντήσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν αγρότες – παραγωγοί στην εξαγωγική τους δραστηριότητα, για τη διάθεση των προϊόντων τους σε ξένες αγορές.

Όπως αναφέρουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «αγρότες – παραγωγοί που θέλουν να εξάγουν τα προϊόντα τους υποχρεούνται, κατόπιν πρόσφατης υπουργικής απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να εγγραφούν στο ΓΕ.ΜΗ ανοίγοντας επιτήδευμα με ΚΑΔ:  Εξαγωγή εγχώριων νωπών αγροτικών προϊόντων που ανήκει στη κατηγορία “Χοντρικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών”.

H πρακτική αυτή οδηγεί τους ενδιαφερόμενους αγρότες – παραγωγούς να χάσουν την ιδιότητα του “Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότη” και να αντιμετωπίζονται πλέον ως έμποροι, με αποτέλεσμα την απώλεια όλων των “ευεργετημάτων” προστατευτισμού και επιδοτήσεων που πηγάζουν εξ αυτής της ιδιότητας».

«Συμπερασματικά, οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί αλλά και οι νέοι αγρότες υποχρεωτικά θα έχουν δύο μόνο επιλογές. Να πωλούν τα προϊόντα τους ή στους εμπόρους ή στις λαϊκές αγορές και να αποκλείονται ως προς τη διάθεση των προϊόντων τους εναλλακτικά στις ξένες αγορές. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί φυσικά αναπτυξιακή πολιτική, αντίθετα συνιστά ταξική μεροληψία» επισημαίνουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «εφόσον στρέφεται κυρίως ενάντια σε μικρομεσαίους και νέους αγρότες».

Καταλήγοντας ερωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς:

-Θα επανεξετάσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων την απόφασή του οι αγρότες – παραγωγοί, με επιτήδευμα κανονικού καθεστώτος, να μην ανήκουν στους επιλέξιμους ΚΑΔ για εγγραφή στο ΓΕ.ΜΗ., προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε εξαγωγικές δραστηριότητες;

-Θα προβεί το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε μέτρα που θα διευκολύνουν την εξαγωγική δραστηριότητα των μικρομεσαίων και νέων αγροτών – παραγωγών;