Δήμος Καλαμάτας: Έργα δεκάδων εκατομμυρίων και προγραμματισμός νέων μελετών

Δήμος Καλαμάτας: Έργα δεκάδων εκατομμυρίων και προγραμματισμός νέων μελετών

Σύσκεψη εργασίας με αντικείμενο την ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης έργων, την καλύτερη προετοιμασία, ωρίμανση και ολοκλήρωση μελετών και τον προγραμματισμό δράσεων που εντάσσονται στο σχεδιασμό του Δήμου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο, υπό το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο.

Στη σύσκεψη έλαβαν ακόμη μέρος οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Καραγιάννης και Αναστάσιος Σκοπετέας, η γενική διευθύντρια του Δήμου Σταυρούλα Αγρίου, η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών Χριστίνα Λυκουργιά, ο διευθυντής Γεωτεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Λιοντήρης, ο προϊστάμενος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Βασίλης Διονυσόπουλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών Παναγιώτης Νασόπουλος, ο πολιτικός μηχανικός – ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Βασίλης Κουτραφούρης, καθώς και οι συνεργάτες της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας.

Από πλευρά του, ο δήμαρχος τόνισε εισαγωγικά της συζήτησης: «Έχουμε ένα πρόγραμμα σε εξέλιξη ή σε διαγωνιστική διαδικασία 66 έργων, προϋπολογισμού 41.250.000 ευρώ. Αφορά στις περιοχές Ναυαρίνου, Πλαστήρα, Ιστορικό Κέντρο, τον αγωγό Φ800, το Ανοιχτό Θέατρο που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία και προχωρά, το ΔΗΠΕΘΕΚ, τον τηλεέλεγχο, την τηλεδιαχείριση υδάτων, την αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης β΄ φάση, την ενεργειακή αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού κ.ά. Στο Βιολογικό γίνεται πολύ μεγάλο έργο, 2,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου – αλλάζονται οι αντλίες και άλλα συστήματα για να εξοικονομήσουμε ενέργεια, αλλά συγχρόνως υπάρχει και ένα ακόμη έργο για παραγωγή ενέργειας 2  MW, διότι πρέπει ο Δήμος σιγά σιγά να μπαίνει και σε αυτήν την κατεύθυνση για να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε πόρους αλλά και να αγγίξουμε το στόχο της Κλιματικής Ουδετερότητας.

Δεύτερο στοιχείο, πάρα πολύ σημαντικό, είναι οι προτάσεις που έχουμε υποβάλει και έχουμε πάρει αποφάσεις ένταξης, αλλά χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες, αδειοδοτήσεις, ώστε να ωριμάσουν. 

Αυτή τη στιγμή, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, έχουμε 25 έργα προϋπολογισμού 38.110.000 ευρώ. Το αναφέρω ενδεικτικά για να καταλάβετε το μέγεθος.

Η αστική αναζωογόνηση της Ανατολικής Πόλης, ένα έργο που έχουμε εξασφαλίσει και ξεκινά από το Ιστορικό Κέντρο και φτάνει μέχρι τα “Λυόμενα Βάγια” ανατολικά, ανεβαίνει την οδό Μαρίας Κάλλας για να συναντήσει βόρεια τον Περιμετρικό και κατεβαίνει με την Ηρώων για να βρει την Παραλία, ένα έργο ανάπλασης 110 στρεμμάτων, προϋπολογισμού 17.400.000 ευρώ.  

Η δεξαμενή στον Αϊ Γιάννη Καρβούνη, 5.250.000 ευρώ, ένα πολύ κρίσιμο έργο για τη ΔΕΥΑΚ. Θα αντικαταστήσουμε τη δεξαμενή ύδρευσης που έχουμε τώρα  δυναμικότητας 1.800 κυβικών στα 8.500 κυβικά».

Συνεχίζοντας την αναφορά του στα έργα της πόλης ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε: «Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, η Ηλεκτρική Εταιρεία, οι Στρατηγικές Αστικές Αναπλάσεις – ένα έργο επιφάνειας 30 στρέμματα, προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ. Μια πολύ μεγάλη ανάπλαση και αυτή.

Εκτός από αυτά που έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, και τα 25 έργα που σας είπα θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να ξεκινήσουν διαγωνιστικά, είχαμε υποβάλει άλλα 19 έργα, είχαμε γιατί τώρα προσθέσαμε ακόμη δύο, την Οδική Ασφάλεια και την Τηλεϊατρική, οπότε είναι 21 τα έργα, προϋπολογισμού 61 εκατομμύρια περίπου.   

Το όραμα είναι ν’ αλλάξουμε την πόλη μας. Το γεγονός ότι η Καλαμάτα μπήκε και στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης δείχνει τη δυναμική της, αλλά και την εξωστρέφειά της».

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Δήμου, Σταυρούλα Αγρίου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι τιμή, χαρά και μεγάλη ευθύνη το να συμμετέχεις σε αυτόν τον οργανισμό. Απ’ όποια θέση συμμετέχεις» και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ σημαντικό το αποτύπωμα που νιώθει ο καθένας ότι αφήνει μέσα σε αυτή την πόλη. Από ένα μικρό έργο, ένα πεζοδρόμιο μέχρι ένα μεγάλο έργο που προσφέρουν στους πολίτες, είναι μεγάλη η χαρά που νιώθεις, γιατί έχεις συμβάλει».