«Δώρον άδωρον» η ψηφιακή κάρτα εργασίας εάν δε συνοδεύεται από συνεχείς και εντατικούς ελέγχους

«Δώρον άδωρον» η ψηφιακή κάρτα εργασίας εάν δε συνοδεύεται από συνεχείς και εντατικούς ελέγχους

Η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας από 1/7/2022, αρχικά στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, ήδη από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της έδειξε ότι είναι και θα παραμείνει «δώρον άδωρον» για τους εργαζομένους, εάν δε συνοδεύεται από εντατικούς και συνεχείς ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.

Οι καταγγελίες για την εφευρετικότητα των παραβατικών εργοδοτών (που παρακάμπτουν την ψηφιακή κάρτα, είτε χτυπώντας οι ίδιοι τις κάρτες στο δηλωμένο ωράριο των εργαζομένων είτε εξαναγκάζοντας τους εργαζομένους να το κάνουν και στη συνέχεια  να τους στέλνουν να συνεχίζουν κανονικά τη δουλειά τους με απλήρωτες υπερωρίες), είναι πολλές και έρχονται από όλη τη χώρα, τόσο στην Ομοσπονδία μας όσο και στα σωματεία μας.  

Είναι, λοιπόν, αναγκαίο για την προστασία των εργαζομένων να υπάρχουν συνεχείς, προληπτικοί, εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Όμως, είναι σε όλους γνωστό ότι το ΣΕΠΕ είναι αποψιλωμένο από Επιθεωρητές Εργασίας ειδικά στην περιφέρεια, όπου οι έλεγχοι είναι σπάνιο φαινόμενο (και αυτοί έπειτα από σοβαρή καταγγελία). Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεθοδεύσει την υποκατάσταση των φυσικών ελέγχων του ΣΕΠΕ μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας. Θα αναδείξει την ηλεκτρονική κάρτα σε εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών. Ένα μέτρο που θα μπορούσε να είναι εργαλείο για τους εργαζομένους.

Οι κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση του ΣΕΠΕ είναι μεγάλες, όπως και η παράλειψη των εργολαβικών εργαζομένων από το νέο μέτρο.

Η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής κάρτας είναι ημιτελής, αναποτελεσματική, χωρίς ελέγχους από το ΣΕΠΕ και επικίνδυνη για τη σταθερή εργασία με δικαιώματα, αν δεν επεκταθεί και στο εργολαβικό και δανειζόμενο προσωπικό στις επιχειρήσεις αυτές.

Παραδοσιακά οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου τροφίμων χρησιμοποιούν αυτή την εργασιακή σχέση για να διαρρήξουν εργασιακά δικαιώματα, αλλά και να παραβιάσουν την εργατική νομοθεσία χωρίς να φέρουν την ευθύνη.

Ας μη μας μιλάνε, λοιπόν, για ελέγχους!

Η ζούγκλα στην αγορά εργασίας συνεχίζεται κανονικότατα και οι παραβατικοί εργοδότες ήδη εφηύραν τρόπους για να συνεχίσουν να απασχολούν τους εργαζομένους με ωράρια – λάστιχο, με απλήρωτες υπερωρίες και με τη βούλα, μάλιστα, της ψηφιακής κάρτας.

Ζητούμε να σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, να υπάρξει άμεσα πλήρης στελέχωσή του με επαρκή αριθμό επιθεωρητών, οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις να είναι συνεχείς και εντατικοί και να επεκταθεί η ηλεκτρονική κάρτα στους εργολαβικούς, προμοτέρ κ.λπ. εργαζομένους.

Γιώργος Κανέλης
Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ο.Ι.Υ.Ε, αν. γενικός γραμματέας  Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας