Έντονα ενοχλημένος ο Θανάσης Βασιλόπουλος από τη στάση της αντιπολίτευσης

Έντονα ενοχλημένος ο Θανάσης Βασιλόπουλος από τη στάση της αντιπολίτευσης

«Σήκωσε το γάντι» ο Λύρας στις δηλώσεις Βασιλόπουλου

Την έντονη ενόχλησή του για τη στάση της αντιπολίτευσης εξέφρασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος μίλησε για πολιτικό εγωισμό και πολιτικά καπρίτσια, ενώ υποστήριξε ότι όσοι καταψήφισαν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Νέδοντα δεν είχαν προτάσεις.

Αναλυτικά ο κ. Βασιλόπουλος δήλωσε: «Απευθυνόμενος στους δημότες της Καλαμάτας, σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, θέλω να τους πω ότι αυτή η Δημοτική Αρχή θα κάνει ό,τι πρέπει, ό,τι χρειαστεί, προκειμένου η Καλαμάτα να αποκτήσει αντιπλημμυρική θωράκιση. Αυτή η Δημοτική Αρχή θα κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου η Καλαμάτα να μην ξαναζήσει τον εφιάλτη του 2016.

Να πάψει η απειλή της πλημμύρας να είναι ενεργή. Να μπει ένα τέλος σε αυτό τον εφιάλτη που κάθε φορά που βρέχει βιώνουν οι κάτοικοι περιοχών, του Πηδήματος, της Αγίας Τριάδος, της Γλαύκου, της Βαγγέλη Δράκου, της Μπουλούκου, στα Γιαννιτσάνικα, στις γειτονιές μας που έχουν πληγεί στο παρελθόν.

Δυστυχώς, αν και οριακά, με μόλις μια ψήφο, 20 έναντι 21, το Δημοτικό Συμβούλιο δε γνωμοδότησε θετικά επί της  ΜΠΕ του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου.

Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, η αντιπολίτευση στέκεται απέναντι σε ένα έργο. Αυτή τη φορά, όμως, στο έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας.

Καμία η δικαιολογία για την Κοινότητα Καλαμάτας που δε συνεδρίασε νωρίτερα, που τάχθηκαν όμως υπέρ της ΜΠΕ για το έργο, αλλά με καθυστέρηση. Γιατί σήμερα θα είχαμε διαφορετικό αποτέλεσμα στο Δημοτικό Συμβούλιο απέναντι στην άρνηση και το όχι της αντιπολίτευσης.

Η μάχη θα συνεχιστεί. Η αναγκαιότητα για την αντιπλημμυρική θωράκιση είναι δεδομένη. Ξεκάθαρη. Δεν μπορεί να μπαίνει στη διαδικασία συζήτησης. Τι λέμε, δηλαδή, ότι η πόλη δε χρειάζεται αντιπλημμυρική θωράκιση; Δε χρειάζονται έργα; Άρα, ως προς την αναγκαιότητα υλοποίησης δεν τίθεται κανένα θέμα.

Επί της Μελέτης, αναλυτικά και ξεκάθαρα τα όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους πλέον ειδικούς.

Οι παρεμβάσεις στο Νέδοντα  είναι απαραίτητες. Και είναι απαραίτητες είτε γίνει το εν λόγω έργο είτε όχι. Να είμαστε ξεκάθαροι. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Ο Νέδοντας όπως είναι σήμερα αποτελεί απειλή και όλοι ελπίζουμε να μη χρειαστεί αυτό να επιβεβαιωθεί, γιατί τότε να πράγματα θα είναι πολύ άσχημα.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης είναι προτεραιότητα.

Συνοδά έργα. Τόσα ακούστηκαν. Τόση υποκρισία, τόσες υπεκφυγές και δικαιολογίες. Ποιος είπε όχι στο να διεκδικήσουμε; Κανείς. Πρώτοι εμείς και μόνο εμείς, θέσαμε κόκκινες γραμμές, θέσαμε και διεκδικούμε συγκεκριμένες μελέτες και έργα. Γιατί εμείς έχουμε μάθει να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε. Τι έκαναν οι αντιπολιτεύσεις μετά την περσινή συνάντηση στις 5 Αυγούστου 2021, τότε που οι μελετητές, όλοι εδώ, έπειτα από δική μας προτροπή, απάντησαν σε όλες τις παρατηρήσεις τους, τεκμηριωμένα. Όπως έγινε και προχτές (σ.σ. Παρασκευή).

Η αντιπολίτευση συσπειρώθηκε σε ένα όχι ενάντια στο έργο, στην πρόταση του υπουργείου, στην πρόταση του κράτους. Βρήκε ευκαιρία, όπως αρέσκεται, να συσπειρωθεί απέναντι στη Δημοτική Αρχή, βάζοντας ο κ. Κοσμόπουλος, ο κ. Τζαμουράνης, η κα Οικονομάκου, ο κ. Μάκαρης τον πολιτικό εγωισμό και τα πολιτικά καπρίτσια πάνω από την πόλη και τα συμφέροντά της.

Έστω και οριακά, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εκφράσει την άποψή του. Άποψη εξέφρασε σήμερα, θετική άποψη, το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας.

Το θέμα θα πάει για γνωμοδότηση πλέον στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εμείς θα είμαστε εκεί. Θα είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε την αναγκαιότητα του έργου. Θα είμαστε εκεί γιατί το οφείλουμε πρώτα απ’ όλα στους δημότες μας.

Προσωπικά δε με απασχολούν ούτε τα πολιτικά ούτε τα αυτοδιοικητικά παιχνίδια.

Ελπίζω το Περιφερειακό Συμβούλιο όχι μόνο να αντιληφθεί την κρισιμότητα του έργου, αλλά να δώσει τη θετική του γνώμη σε ένα έργο που θα προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της Καλαμάτας, ένα έργο που θα θωρακίσει την πόλη έναντι των πλημμυρικών φαινόμενων.

Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα έργα έπρεπε να μας ενώνουν κι όχι να μας διχάζουν. Ορισμένοι δυστυχώς, αυτοί που προανέφερα, δεν μπορούν να αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους έναντι της κοινωνίας. Ας κριθούν και θα κριθούν από τους πολίτες.

Κλείνω λέγοντας το εξής: Ως δήμαρχος θα διεκδικήσω το αυτονόητο. Και θα το διεκδικήσω μέχρι και ο τελευταίος κάτοικος αυτής της πόλης να μπορεί να κοιμάται ήσυχος κάθε φορά που βρέχει.

Στα δύσκολα είμαστε μαθημένοι και έχουμε μάθει να βγαίνουμε νικητές. Και η υλοποίηση ενός σύγχρονου ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού έργου, με όποιες τροποποιήσεις χρειάζεται αυτό, θα είναι η μεγάλη νίκη για την πόλη.

Η προσπάθεια συνεχίζεται. Είναι το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στην κοινωνία, στην εξέλιξη και τις προοπτικές της πόλης».

Ερωτήσεις
Μετά την παραπάνω δήλωση, ο κ. Βασιλόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις. Στην ερώτηση αν τελικά οι παρατηρήσεις του Σώματος έχουν κάποια σημασία σε τόσο μεγάλα έργα, αφού φάνηκε ότι δεν είχαν για το Καλαμάτα – Μεθώνη, ο κ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν πολλές παρατηρήσεις κι αυτό του το ξεκαθάρισαν το υπουργείο και ο κ. Καρνέσης, οπότε εκτίμησε ότι υπάρχει χρόνος για να γίνουν αλλαγές.

Πρόσθεσε δε ότι «είναι τελείως διαφορετικό το ένα με το άλλο, αφού για την ΜΠΕ του Καλαμάτα- Μεθώνη η Δημοτική Αρχή είχε μια θέση και η αντιπολίτευση μια άλλη, ενώ εδώ υπάρχει μία μόνο θέση, αφού η αντιπολίτευση δεν κατέθεσε κάτι, παρά μόνο την άρνηση».

Σχετικά με την παρουσία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο όταν συζητηθεί το θέμα και ως τι θα παρευρεθεί εκεί, δηλαδή αν θα πάει για να υποστηρίξει κάτι κόντρα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου, ο κ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι ο δήμαρχος θα πάει και θα εκφράσει την προσωπική του άποψη, ενώ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σεβαστή.

Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει το προηγούμενο του Master Plan του λιμανιού της Καλαμάτας, το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε, αλλά το Περιφερειακό καταψήφισε.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με πληροφορίες για τη στάση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου που κάνουν λόγο ότι τάσσεται κατά της συγκεκριμένης ΜΠΕ, ο κ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας και σημερινός περιφερειάρχης έχει ζήσει τις πλημμύρες του 2016 «στο πετσί του, στην πρώτη γραμμή». Έτσι, δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι ο άνθρωπος που ξεκίνησε τη συγκεκριμένη έγκριση της μελέτης δε θα ψηφίσει την ΜΠΕ της, ανεξάρτητα αν υπάρχουν παρατηρήσεις, ενώ εκτίμησε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα την ψηφίσει.

Τέλος, στην ερώτηση αν πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος η χρηματοδότηση του έργου να χαθεί, ο δήμαρχος Καλαμάτας απάντησε ότι προφανώς υπάρχει. «Το Δημοτικό Συμβούλιο είπε όχι, αν το Περιφερειακό Συμβούλιο πει όχι, δε θα μας παρακαλάνε να μας δώσουν τα 80 εκατομμύρια» σχολίασε.

Εξέφρασε, όμως, την ελπίδα αυτό να μην ισχύσει, να περάσει το θέμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο και να υλοποιηθεί το έργο.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση


«Σήκωσε το γάντι» ο Λύρας στις δηλώσεις Βασιλόπουλου
Όπως ανέφερε: «Οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίσουν αφού ενημερωθούν, εμείς οι τοπικοί σύμβουλοι να ψηφίζαμε χωρίς εξειδικευμένη ενημέρωση; Χωρίς επίλυση αποριών; Ό,τι να ‘ναι;»

Σε δήλωση προέβη ο Παναγιώτης Ι . Λύρας, πρόεδρος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, μετά τις δηλώσεις του δημάρχου Θ. Βασιλόπουλου για τη στάση της Κοινότητας στο θέμα της ΜΠΕ του αντιπλημμυρικού του Νέδοντα.

Όπως αναφέρει: «Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, της Παρασκευής 8/7/2022, συμμετείχα ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας και τοποθετήθηκα για το σοβαρό θέμα του αντιπλημμυρικού του Νέδοντα. Ως πρόεδρος ενός Σώματος που αποτελεί ενδοδημοτική αποκέντρωση και όχι προέκταση της Δημοτικής Αρχής για να “μετράει κουκιά” και να μας υπολογίζει στο άθροισμά της, αλλά και ούτε σαν βατήρας των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου για να γίνει η Κοινότητα Καλαμάτας από συνεργάτης όλων για το καλό των συνδημοτών μας, σε τεταρτημόριο εντυπώσεων, αθροίσεων και λοιπών μειωτικών για εμάς μεθόδων.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσα αυτολεξεί: “Ως Κοινότητα Καλαμάτας αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα του θέματος και δεν αποτελεί μέθοδο και τακτική μας ούτε να αποσιωπούμε, ούτε να μεγεθύνουμε την εικόνα. Υπεύθυνα επιλέξαμε να μην προηγηθεί (όπως συνήθως γίνεται) η συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας που συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη το συγκεκριμένο θέμα. Έχουν δε προσκληθεί και τους καλωσορίζουμε και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να διευκρινίσουν επί μέρους ζητήματα και ως εκ τούτου να γίνουμε όλοι καλύτεροι γνώστες του θέματος και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι!”.

Δηλαδή, οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίσουν αφού ενημερωθούν, εμείς οι τοπικοί σύμβουλοι να ψηφίζαμε χωρίς εξειδικευμένη ενημέρωση; Χωρίς επίλυση αποριών; Ό,τι να ‘ναι;

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας σε προηγούμενη συνεδρίασή της παρέπεμψε το θέμα λόγω σοβαρότητας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό αποτελεί μια “καλή δικαιολογία”, ενώ θα μπορούσε άνετα να έχει ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα για το εν λόγω θέμα λόγω της πλειοψηφίας της Δημοτικής Αρχής στο εν λόγω όργανο, αλλά το καιροπέταξε…

Στην ίδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε προγενέστερη συνεδρίασή της αντιδήμαρχος με δυνατή τη φωνή και ανοιχτά τα πρακτικά μάς έλεγε κατάμουτρα: “εντάξει τώρα πάμε παρακάτω γνωμοδοτική είναι η Κοινότητα να περάσουμε το θέμα”. Τι όχι;

Θα μπορούσαμε και να μη συνεδριάσουμε και να το παραπέμψουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως έκανε και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής… Εύκολο και βολικό! Αλλά η στάση μας είναι υπεύθυνη, με άποψη, με θέσεις, με ζήλο για την πόλη. Ορκίστηκα, δε διορίστηκα πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας.

Ακόμα και αυτήν την ώρα κάνω έκκληση σε όλους για μια σύμπραξη με αιχμή τον τόπο μας. Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία του δημάρχου μας να ανατεθεί μια μεγάλη περιβαλλοντική μελέτη σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, η οποία να γίνει ο μπούσουλας και η πορεία πλεύσης μας, ένα επιστημονικό εγχειρίδιο, ένας χάρτης πορείας για την πόλη που αξίζουμε, για την πόλη που συμμετέχει στο δίκτυο των “100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έως το 2030”.

Το έργο που η πολιτεία με παρεμβάσεις του δημάρχου Καλαμάτας πρόκειται να υλοποιήσει δεν μπορεί να μείνει με αστερίσκους, με αμφιβολίες, με πολιτικές στοχεύσεις.

Η Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας είμαστε όλοι εμείς, όχι εμείς και οι άλλοι!».