Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε η παράταση – Η νέα προθεσμία

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε η παράταση – Η νέα προθεσμία

Η 30η Αυγούστου είναι η νέα προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς παρά τις αρχικές προειδοποιήσεις από το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τελικώς η κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μεταθέσει όλη τη διαδικασία κατά έναν ακόμη μήνα. Όσον αφορά στην πληρωμή του φόρου, οι δύο πρώτες δόσεις από τις συνολικά 8 του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι την 31η Αυγούστου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί το 81% των φορολογικών δηλώσεων ήτοι περίπου 5,2 εκατομμύρια από τις συνολικά 6,4 εκατομμύρια δηλώσεις. Ωστόσο, σύσσωμη η λογιστική κοινότητα απηύθυνε αίτημα για παράταση καθώς κρίθηκε ότι οι 8 ημέρες που υπολείπονται δεν επαρκούν για να υποβληθούν οι δηλώσεις και ταυτόχρονα να συμπληρωθούν τα στοιχεία στο My data και ταυτόχρονα να βοηθηθούν και οι φορολογούμενοι με τις δηλώσεις του fuel pass 2 που θα ξεκινήσουν σε λίγα 24ωρα. Το αίτημα για παράταση απηύθυνε και το Οικονομικό Επιμελητήριο με αίτημα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και κοινοποίηση στον πρωθυπουργό.

Με την παράταση που δόθηκε και στην πληρωμή, «αποφορτίζεται» και η δύσκολη ημερομηνία των πληρωμών που είναι η 29η Ιουλίου. Πλέον -με τα μέχρι τώρα δεδομένα- οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν στις 29 του μήνα τον ΕΝΦΙΑ, την επιστρεπτέα προκαταβολή (δόση ή εφάπαξ ποσό) και φυσικά τον ΦΠΑ εφόσον μιλάμε για επαγγελματίες. Ο Αύγουστος από την άλλη θα είναι επίσης δύσκολος μήνας καθώς θα έχουμε ΕΝΦΙΑ, δόση επιστρεπτέας, δεύτερη δόση ΦΠΑ και διπλή δόση φόρου εισοδήματος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την παράταση:

Με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022.

Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022 και μέχρι χθες είχε υποβληθεί το 81% των φορολογικών δηλώσεων, η χρονική αυτή παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση, έχοντας πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αλλά και του αυξημένου φόρτου εργασίας των λογιστών και φοροτεχνικών το τελευταίο διάστημα, λόγω της ενεργειακής κρίσης που απαιτεί την υποβολή αιτήσεων σε ποικίλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενισχύσεων, αλλά και λόγω της πανδημίας που οδηγεί σε καθυστερήσεις των εργασιών πολιτών και λογιστών που νοσούν, προχωρά σε παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Αυγούστου. Πρόκειται για την τελευταία παράταση που δίνεται, ώστε να μπορέσουν όλοι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Επισημαίνεται ότι οι δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2022.

moneyreview.gr