Καλογριά Στούπας: Παρέμβαση δημάρχου στην Αστυνομία για να γίνουν έλεγχοι καταπάτησης

Καλογριά Στούπας: Παρέμβαση δημάρχου  στην Αστυνομία για να γίνουν έλεγχοι καταπάτησης

Να γίνουν έλεγχοι και να εφαρμοσθούν όσα προβλέπουν η νομοθεσία και οι άδειες που έχουν δοθεί για τη χρήση του αιγιαλού στην Καλογριά της Στούπας από τους επαγγελματίες, ζήτησε χθες από την Αστυνομία ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, μετά και το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά μας το Σάββατο, αλλά και γιατί η κατάσταση αυτή παρατηρείται εδώ και χρόνια.

Μάλιστα, πέρυσι το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά σχετική εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου Νεοχωρίου, όπου ανήκει η παραλία, ομόφωνα αποφάσισε ο χώρος στην παραλία, κυρίως κάτω από τα δένδρα, να αφεθεί ελεύθερος για χρήση λουομένων, να εφαρμοστεί ο νόμος όσον αφορά στην κάλυψη των παραλιών από ξαπλώστρες κ.λπ. και να γίνεται έλεγχος από την Αστυνομία.

Μάλιστα, όπως μας είπαν τόσο ο δήμαρχος Δ. Γιαννημάρας όσο και ο πρόεδρος του Νεοχωρίου, Γιώργος Θεοδωρακέας, κάθε χρόνο βεβαιώνονται παραβάσεις σε καταστήματα για λόγους που αφορούν στην κατάληψη χώρων, ενώ για το θέμα των τιμών η αντίδραση ανήκει στον κόσμο, μιας και ο καθένας επαγγελματίας μπορεί «να πουλάει όσο θέλει»!

Έλεγχοι από την Αστυνομία
Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με το δήμαρχο Δημήτρη Γιαννημάρα, μας ενημέρωσε ότι για το θέμα των καταλήψεων ο ίδιος προσωπικά είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί χθες την Αστυνομία και να ζητήσει ελέγχους. Εξηγώντας τη διαδικασία, παρατήρησε ότι ο αιγιαλός είναι θέμα της Κτηματικής Υπηρεσίας και ο Δήμος κάθε χρόνο ζητά την έγκρισή της για να παραχωρήσουν στα καταστήματα χώρο για χρήση στην παραλία. Ακολούθως, ο Δήμος προβαίνει σε ανακοίνωση και οι επαγγελματίες που το επιθυμούν, ζητούν το χώρο που θέλουν, βάσει βέβαια όσων προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Στη συνέχεια, ο Δήμος στέλνει τα αιτήματα αυτά στην Κτηματική Υπηρεσία, αφού δοθεί έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία έχει λόγο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όταν δοθεί η έγκριση από την Κτηματική, ο Δήμος καλεί τους επαγγελματίες να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση με συγκεκριμένους όρους.

Ο κ. Γιαννημάρας εξήγησε ότι κάθε κατάστημα μπορεί να καταλάβει και να εκμεταλλεύεται συγκεκριμένα τ.μ. που αναφέρουν η έγκριση και η άδειά του. «Οποιοδήποτε παραπάνω τετραγωνικό, σημαίνει κατάληψη δημοσίου χώρου και είναι θέμα Αστυνομίας. Έχουν γίνει κι άλλες χρονιές παρεμβάσεις στην Αστυνομία κι έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις. Βέβαια, στις τρεις παραβάσεις το κατάστημα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κλείνει. Σε ό,τι δε αφορά τις τιμές, είναι θέμα του κάθε καταστήματος. Εκεί εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παρέμβαση, ούτε μπορούμε να τους πούμε μη βάζετε αυτές τις τιμές», τόνισε ο κ. Γιαννημάρας.

Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι η άδεια που δίνεται στους επαγγελματίες ξεκαθαρίζει όλα όσα πρέπει να εφαρμόζουν, όπως, για παράδειγμα, ότι πρέπει να υπάρχουν δίοδοι ελεύθερης πρόσβασης των λουομένων στη θάλασσα, πόσο πρέπει να απέχει η κάθε ξαπλώστρα από την άλλη κ.ά.

Πάντως, όπως παραδέχτηκε, τα περισσότερα παράπονα που δέχεται ο Δήμος αφορούν στην παραλία της Καλογριάς.

«Έχει δίκιο ο κόσμος»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου, Γεώργιος Θεοδωρακέας, σε ό,τι αφορά τις τιμές είπε ότι αυτές δυστυχώς είναι ελεύθερες: «Ο κόσμος όταν βλέπει υπερβολική χρέωση, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αγνοήσει το συγκεκριμένο κατάστημα. Αλλιώς, όσο υπάρχει κόσμος που πάει και πληρώνει 80 ευρώ για να κάτσει στην ξαπλώστρα, ο καταστηματάρχης θα συνεχίσει να το κάνει. Σε ό,τι αφορά, όμως, τα υπόλοιπα, οι παραθεριστές έχουν απόλυτο δίκιο γι’ αυτά που γράφουν στο ίντερνετ», τόνισε.

Μας εξήγησε πως από πέρυσι υπήρξε τεράστιο θέμα με το φιλέ για το beach volley που αφαιρέθηκε, την κατάληψη του χώρου από ξαπλώστρες και την ελεύθερη πρόσβαση λουομένων κάτω από τα δέντρα, ενώ με εισήγηση της Τοπικής Κοινότητας, συζητήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης και υπήρξε ομόφωνη απόφαση. «Έχει καταπατηθεί και η σκιά των δέντρων. Όλες οι παρατάξεις ομόφωνα έχουν ζητήσει να τηρηθεί η νομοθεσία. Οι άδειες ορίζουν τα τετραγωνικά που μπορεί να έχει κάθε μαγαζί και για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι η Αστυνομία και ο Δήμος. Συμμεριζόμαστε τον κόσμο. Έχει δίκιο σε αυτά που λέει. Πράγματι η Καλογριά έχει να επιδείξει πάρα πολλά αρνητικά σχόλια γι’ αυτή την κατάσταση», κατέληξε ο κ. Θεοδωρακέας.

Απόφαση Συμβουλίου
Πέρυσι τον Ιούνιο, σε συνεδρίασή του το Τοπικό Συμβούλιο στη Στούπα, συζήτησε την κατάργηση του φιλέ για beach volley και ζήτησε την επανατοποθέτησή του, την ελεύθερη χρήση του χώρου από λουόμενους κάτω από τα αλμυρόδενδρα και την κατάληψη με ξαπλώστρες πέραν των μισθωμένων τετραγωνικών μέτρων.

Μάλιστα, στην απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρατηρείται να επεκτείνονται ξαπλώστρες πέρα από τα μισθωμένα τετραγωνικά, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν όλη την παραλία και να μην υπάρχει χώρος ελεύθερος για λουόμενους που δεν επιθυμούν να πάρουν ξαπλώστρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φασαρίες και προστριβές και πάρα πολλές φορές να κληθεί η Αστυνομία για επίλυση των διαφορών και να δυσφημίζεται η περιοχή μας».

Με την απόφαση αυτή συγκλήθηκε λίγες ημέρες μετά και συζήτησε τα εν λόγω θέματα και το Δημοτικό Συμβούλιο, που ομόφωνα αποφάσισε:

-Την επαναφορά του φιλέ στην παραλία «Καλογριά» της Κοινότητας Νεοχωρίου με όλες τις νόμιμες διαδικασίες

-Ο χώρος κυρίως κάτω από τα δένδρα να αφεθεί ελεύθερος για χρήση λουομένων

-Να εφαρμοστεί ο νόμος όσο αφορά στην κάλυψη των παραλιών από ξαπλώστρες κ.λπ. και να γίνεται έλεγχος από την Ελληνική Αστυνομία.

Πάντως, είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές σε εκείνη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως το απόσπασμα από την τοποθέτηση της συμβούλου Ιουλίας Πετροπουλέα: «Το μείζον θέμα είναι η κακοδιαχείριση της παραλίας αλλά και όλων των παραλιών του Δήμου μας. Είναι η καταπάτησή τους και η μη τήρηση της νομοθεσίας! Όλοι ξέρετε και ξέρουμε την αλήθεια και βάζουμε το κεφάλι στην “άμμο” και κυρίως η εκάστοτε Δημοτική Αρχή, που “επιλεκτικά” κλείνει το μάτι και δεν εφαρμόζει τα νόμιμα και έχει αφήσει κάποιους να κάνουν κουμάντο. Πού ακούστηκε κάτω από τα αλμυρόδεντρα να στήνεται ολόκληρο μαγαζί και να προσπαθούν να μας πείσουν πως είναι νόμιμο; Χρόνια τώρα γιγαντώθηκε η αυθαιρεσία και κανείς δε βάζει ένα τέλος. Ήρθε λοιπόν η ώρα να πάρουμε απόφαση για όλα αυτά που αποτελούν σκάνδαλο και ντροπή να συμβαίνουν… Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε από ένα φιλέ βόλεϊ και σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε, όχι μόνο την επανατοποθέτησή του, αλλά και την ξεκάθαρη τήρηση της νομοθεσίας που θα φέρει ισονομία και δικαιοσύνη σε όλους τους επαγγελματίες, αλλά θα προστατέψει και τους λουόμενους και θα τους δώσει το χώρο που τους στέρησαν παράνομα για να χαρούν το δημόσιο αγαθό που λέγεται παραλία. Πρέπει να καταλάβετε πως τέτοιες μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την ειρήνη και την ομαλότητα της τοπικής κοινωνίας και αμαυρώνουν την εικόνα μας ως τουριστικός προορισμός παγκοσμίως αναγνωρισμένος!».

Για τα θέματα αυτά ο δήμαρχος Δ. Γιαννημάρας είχε απαντήσει- μεταξύ άλλων- στη συνεδρίαση αυτή: «Δεν έχουν ενοικιαστεί χώροι σε επαγγελματίες κάτω από δένδρα στην παραλία της Καλογριάς. Για την εφαρμογή του νόμου, υποχρέωση για την αστυνόμευση του χώρου όπως σας ξαναείπα την έχει η Αστυνομία και όχι ο Δήμος. Οι υπηρεσίες του Δήμου κάνουν τις παραχωρήσεις βάσει του νόμου και όχι η Δημοτική Αρχή».

Της Βίκυς Βετουλάκη