Κυπαρισσία -Βλάβη αγωγού ύδρευσης: «Κοράκιασε» ο κόσμος χωρίς νερό, κατακραυγή στα social media

Κυπαρισσία -Βλάβη αγωγού ύδρευσης: «Κοράκιασε» ο κόσμος χωρίς νερό, κατακραυγή στα social media

Επιστολή Λεβεντάκη – Αυρηλιώνη με αναφορά σε ανεξόφλητους λογαριασμούς καταναλωτών

«Κοράκιασε» ο κόσμος χωρίς νερό τις προηγούμενες μέρες και νύχτες στην Κυπαρισσία και τα σχόλια στα social media ήταν γεμάτα απογοήτευση και οργή για τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και τη ΔΕΥΑΤ.

Ειδικότερα, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Τριφυλίας απέστειλε ανακοίνωση το Σάββατο στις 7:04 μ.μ. αναφέροντας: «Η ΔΕΥΑΤ σας ενημερώνει ότι στην περιοχή Μύλων Κυπαρισσίας παρουσιάστηκε βλάβη στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το βράδυ εχθές 22 Ιουλίου 2022. Συνεργείο της ΔΕΥΑΤ εργάζεται προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη το συντομότερο δυνατόν».

Οι διακοπές στην υδροδότηση της Κυπαρισσίας και, προφανώς, οι οργισμένες αντιδράσεις κατοίκων και επισκεπτών “ανάγκασαν”, ως εικάζεται, το δήμαρχο Γιώργο Λεβεντάκη και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΤ, Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, να εκδώσουν και δημοσιεύσουν στο facebook στις 6.59 μ.μ. της Κυριακής από κοινού ενημερωτική επιστολή.

Σε αυτή αναγράφεται: «Με αφορμή τη χθεσινή διακοπή υδροδότησης στην πόλη της Κυπαρισσίας, εξαιτίας σπασίματος του αγωγού ύδρευσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω: Το δίκτυο ύδρευσης της πόλης, όπως και μεγάλου μέρους του Δήμου, είναι παλαιότητας 60 και πλέον ετών και, ως εκ τούτου, οι συχνές βλάβες αυτού, οι οποίες μας υποχρεώνουν, κάποιες φορές, σε διακοπές υδροδότησης, προκειμένου να τις αποκαταστήσουμε, είναι αναπόφευκτες.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, ως Δημοτική Αρχή, στόχος μας ήταν και εξακολουθεί να είναι η διασφάλιση πόσιμου νερού υψηλής ποιότητας, για όλους τους πολίτες του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων υποδομών, που έχουν να κάνουν με την παροχή ύδατος σε κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις νερού που παρουσιάζονταν, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, να μειώσουμε τις διαρροές και να βελτιώσουμε το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας.

Στη ΔΕΥΑΤ, όμως, αυτή την περίοδο υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων, ύψους ενός εκατομμυρίου οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.800.000) τουλάχιστον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργικότητα και εξυγίανσή της, που είναι και ζητούμενό μας.

Εκ του γεγονότος αυτού, όπως όλοι αντιλαμβάνεστε, στην παρούσα φάση δεν αποτελεί κερδοφόρα επιχείρηση. Εντούτοις, καταφέρνει να δίνει άμεσα λύσεις σε, καθημερινά ή και χρόνια, προβλήματα που ανακύπτουν, ως οφείλει.

Επειδή κύριο μέλημά μας αποτελεί η εξυγίανση της ΔΕΥΑΤ και η αντικατάσταση, ανά το Δήμο, όλων των παλαιών δικτύων ύδρευσης και των μηχανημάτων τους, που είχαν αφεθεί παρατημένα και στην τύχη τους πάνω από 15 χρόνια, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε και τη δική σας συμβολή, που δεν είναι άλλη από τη συνέπειά σας σε ό,τι έχει να κάνει με την εμπρόθεσμη εξόφληση των λογαριασμών (ΔΕΥΑΤ). Είναι αναγκαίο και δίκαιο αίτημα και της επιχείρησης, αλλά και όλων εκείνων που πάντα είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς αυτήν. Είναι χρήματα που πάλι σε εσάς θα γυρίσουν, με έργα ουσίας για τον τόπο και τους δημότες μας».

Η αναφορά σε ανεξόφλητες οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων ύψους 1,8 εκ. ευρώ εγείρει πολλά ερωτήματα, με βασικότερο εάν οι οφειλές αυτές είναι πραγματικές και υφίστανται σήμερα ή μήπως πολλές εξ αυτών, βάσει νόμου, έχουν παραγραφεί και, άρα, δεν έπρεπε να εμφανίζονται.

Επίσης, τι έχει πράξει η ΔΕΥΑΤ, στην οποία για 11 περίπου μήνες ήταν πρόεδρος ο ίδιος ο κ. Λεβεντάκης, τον οποίο διαδέχτηκε ο κ. Αυρηλιώνης, για να εισπράξει τις ανεξόφλητες οφειλές, κυρίως μεγαλοοφειλετών; Διότι είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά να κόβεται το νερό για μικροοφειλές, ενώ τους μεγαλοοφειλέτες να μην τους αγγίζουν, όπως και να γίνεται ρύθμιση με διαγραφή οφειλών για μεγάλα ποσά και όχι για μικρότερα, όπως λέγεται, εάν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Επιπρόσθετα, οι πολίτες αναρωτιούνται τι έχει γίνει επί τρία ολόκληρα χρόνια για την πολυθρύλητη αντικατάσταση δικτύου, εάν έχει γίνει μελέτη και εάν έχει υποβληθεί αίτημα για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Αναρωτιούνται, δε, εάν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου στο δίκτυο ύδρευσης της Κυπαρισσίας συνδέονται ιδιωτικές γεωτρήσεις που είναι υδρευτικές και όχι άρδευσης ή νερό από Κοινότητες και ποιες είναι αυτές, αλλά και εάν έχουν γίνει έλεγχοι καταλληλότητάς του.

Του Ηλία Γιαννόπουλου