Μανιατάκειο Ίδρυμα -Δήμος Πύλου-Νέστορος : Ψηφιακός Διαδραστικός Χάρτης Απεικόνισης Ναών και Τόπων Λατρείας του

Μανιατάκειο Ίδρυμα -Δήμος Πύλου-Νέστορος : Ψηφιακός Διαδραστικός Χάρτης Απεικόνισης Ναών και Τόπων Λατρείας του

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της αντιπροέδρου του Μανιατάκειου Ιδρύματος, Ελένης Ταγωνίδη-Μανιατάκη, με τίτλο «Ο Περιπλανώμενος Σαμαρείτης: Ιστορική προσέγγιση των ναών και τόπων λατρείας του Δήμου Πύλου-Νέστορος», το Μανιατάκειον Ίδρυμα κατασκεύασε ψηφιακό διαδραστικό χάρτη όπου απεικονίζονται όλοι οι ναοί και οι τόποι λατρείας του Δήμου Πύλου-Νέστορος για τη διευκόλυνση του επισκέπτη.

Ο ψηφιακός χάρτης είναι ενταγμένος στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, στην κατηγορία «Ίδρυμα», με την ονομασία «Ναοί και Τόποι Λατρείας του Δήμου Πύλου-Νέστορος» (https://www.maniatakeion.gr/el/landmarks.html). Τα σημεία που απεικονίζονται οι ναοί κάθε Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Πύλου-Νέστορος είναι με διαφορετικό χρώμα. Συγκεκριμένα: η Δημοτική Ενότητα Κορώνης είναι με κόκκινο χρώμα, η Δημοτική Ενότητα Μεθώνης είναι με σκούρο μπλε χρώμα, η Δημοτική Ενότητα Πύλου είναι με τιρκουάζ, η Δημοτική Ενότητα Χιλιοχωρίων είναι με μοβ, η Δημοτική Ενότητα Νέστορος είναι με πράσινο και η Δημοτική Ενότητα Παπαφλέσσα είναι με καφέ.

Η πλοήγηση του χρήστη στον ψηφιακό χάρτη είναι εύκολη. Στη δεξιά πλευρά της σελίδας υπάρχει κατάλογος των Δημοτικών Ενοτήτων και κάνοντας κλικ σε κάθε Δημοτική Ενότητα βρίσκουμε τους ναούς και τους τόπους λατρείας που ανήκουν σε αυτή. Ο χρήστης μπαίνει στον ψηφιακό χάρτη, επιλέγει, ανάλογα με το χρώμα, τη Δημοτική Ενότητα, και, κατ’ επέκταση, το σημείο που θέλει να επισκεφτεί και σκρολάρει (προς τα πάνω για μεγέθυνση και προς τα κάτω για σμίκρυνση) ή πατάει τα σημεία + και – που υπάρχουν πάνω στο χάρτη για να εντοπίσει το σημείο και να βρει τη διαδρομή.

Τα τελευταία χρόνια οι ψηφιακοί διαδραστικοί χάρτες έχουν γίνει ιδιαίτερα διαδεδομένοι στο διαδίκτυο και χρησιμοποιούνται ευρέως από το κοινό, δεδομένης της εύκολης προσπελασιμότητας, της διαδραστικότητας, του φιλικού περιβάλλοντος για το χρήστη και της διασύνδεσης με πλήθος διαθέσιμων πληροφοριών. Αυτή ήταν και η αφετηρία για την κατασκευή του ψηφιακού διαδραστικού χάρτη «Ναοί και Τόποι Λατρείας του Δήμου Πύλου-Νέστορος» από το Μανιατάκειον Ίδρυμα.

Καλή πλοήγηση!