Ο περιφερειακός δακτύλιος Γαργαλιάνων στις καλένδες;

Ο περιφερειακός δακτύλιος  Γαργαλιάνων στις καλένδες;

Μεγάλη ανησυχία μού προκάλεσαν όσα πληροφορήθηκα για τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου μας και συγκεκριμένα για το περιεχόμενο της πρότασης για την ένταξη στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2.0 και ειδικά στην πρόσκληση «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας». Προτείνονται, λοιπόν, δύο υποέργα που αφορούν σε δημοτική οδοποιία της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ (αν ενθυμούμαι καλώς, τα έργα αυτά είχαν προταθεί στο ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Πελοποννήσου και είχαν απορριφθεί χωρίς να μας πληροφορήσει η Δημοτική Αρχή τους λόγους!).

Όπως συνηθίζει η Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη, αντί με γνώση να σχεδιάζει, φέρνει όλα τα θέματα την τελευταία στιγμή. Επομένως και εδώ έγινε το ίδιο, παρόλο που είναι υποχρεωμένοι ο κ. δήμαρχος και ο στρατός των αντιδημάρχων και των ειδικών συμβούλων να γνωρίζουν εγκαίρως και να σχεδιάζουν με πρόγραμμα, σοβαρότητα και ιεραρχήσεις, αφού το περιεχόμενο του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ 2.0 (Ταμείο Ανάπτυξης) είναι γνωστό εδώ και καιρό.

Προσωπικά δε, έχω ισχυρές επιφυλάξεις εάν το περιεχόμενο των προτεινόμενων υποέργων ικανοποιεί τους στόχους και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης πρόσκλησης και του προγράμματος.

Και έρχομαι στο δια ταύτα και λέω ευθαρσώς τη γνώμη μου: Αλήθεια, κύριοι της Δημοτικής Αρχής Λεβεντάκη, δεν ήταν ευκαιρία να προταθεί το μεγάλο και εμβληματικό έργο του Περιφερειακού Δακτυλίου Γαργαλιάνων; Ένα έργο που θα έδινε κυκλοφοριακή ανάσα στην πόλη και στη διερχόμενη κίνηση; Θυμίζω ότι το έργο έχει αγκαλιάσει το σύνολο της πόλης μας, ο σχεδιασμός του ξεκίνησε επί δημαρχίας Καλοφωλιά και με μελετητή το συμπατριώτη μας Ν. Αναστασόπουλο και θα μπορούσε να έχει ήδη ολοκληρωθεί και υποβληθεί για χρηματοδότηση, είτε από το Δήμο είτε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Θυμίζω, επίσης, ότι τη σπουδαιότητα του έργου είχε αναδείξει και ο ίδιος ο κύριος δήμαρχος από την αρχή της θητείας του, όταν σημείωνε στις 14/10/2019 σε συνάντησή του με τον περιφερειάρχη κ. Νίκα: «…μέχρι τέλος του μήνα θα έχει τελειώσει η μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου για να την “πάει” στον περιφερειάρχη…», ενώ στις 2/3/2021, σε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη, ο ίδιος δήλωνε: «…τον περιφερειακό των Γαργαλιάνων, όπου συμφωνήθηκε να προχωρήσει η ολοκλήρωση της μελέτης, προκειμένου το έργο να ενταχθεί, άμεσα, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, μετά και την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, του Δήμου Τριφυλίας με τη ΜΟΔ Α.Ε.».

Δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται, ούτε καν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και έχει πάψει το έργο να αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής Λεβεντάκη. Το έργο, λοιπόν, στις καλένδες για ανυπολόγιστο χρονικό διάστημα…

Του Άκη Γ. Κατρίτση