Ο «Θεόφιλος» επιστρέφει στην Κορώνη

Ο «Θεόφιλος» επιστρέφει στην Κορώνη

Η θεατρική παράσταση «Θεόφιλος» του Θανάση Σκρουμπέλου, που ερμηνεύει ο Θοδωρής Προκοπίου σε σκηνοθεσία Νίκου Βερλέκη, με ελεύθερη είσοδο, θα παρουσιαστεί αύριο Πέμπτη, 28 Ιουλίου, στις 9.00 το βράδυ, στον περιβάλλοντα χώρο της Παναγίας Ελεήστριας στην Κορώνη.

Το έργο «Θεόφιλος» παρουσιάστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, το Δεκέμβριο του 2021, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, 87 χρόνια έπειτα από το «πέρασμα» του μεγάλου ζωγράφου από τη ζωή…

Λίγα λόγια για το έργο

Αυτή η ανάσα και η ζωντανή ιστορία είναι που αποτυπώνεται στο σύνολο του έργου του Θεόφιλου.

Παρακολουθούμε τα βήματά του από την εφηβεία και το πρώτο του ταξίδι από τη Μυτιλήνη στη Σμύρνη για να βρει το δρόμο του και ακολουθώντας το όνειρο για τη “ζωγραφιά” θα φτάσει μέχρι το Βόλο… το Πήλιο… να πολεμήσει για την πατρίδα, τα οράματά του! Ο ανεκπλήρωτος έρωτας για την Αθηνά… η απόρριψη… ο χλευασμός… η φτώχεια… είναι η καθημερινότητά του.

Η επιστροφή στη γενέτειρα και η λυτρωτική συνάντηση με τον Στρατή Ελευθεριάδη θα είναι η πρώτη αναγνώριση… η ουσιαστική δικαίωση όμως θα έρθει μέσα από τα ίδια του τα έργα!

Ο Θεόφιλος αποτύπωσε τη νεοελληνική τέχνη της εποχής του – και τελικά κάθε εποχής – έχοντας ως κυρίαρχο στοιχείο στα έργα του το ελληνικό στοιχείο και την εικονογράφηση της ιστορίας. Ταυτόχρονα πάντα με τη λαϊκή παράδοση.

Εμπνεύστηκε, όμως, έντονα από την Επανάσταση, η οποία αποτέλεσε τελικά τη βασική του θεματική στην εικαστική του πορεία.

Να σημειωθεί πως η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Μουσείου Θεόφιλος και του Δήμου Μυτιλήνης.