Παρουσιάστηκε ο «Περιπλανώμενος Σαμαρείτης» της Ελένης Ταγωνίδη -Μανιατάκη

Παρουσιάστηκε ο «Περιπλανώμενος Σαμαρείτης» της Ελένης Ταγωνίδη -Μανιατάκη

Στον αύλειο χώρο του εμβληματικού Προσκυνήματος της «Παναγίας Ελεήστριας» Κορώνης και σε ατμόσφαιρα μνήμης και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της αντιπροέδρου του Μανιατάκειου Ιδρύματος, Ελένης Ταγωνίδη-Μανιατάκη, με τίτλο «Ο Περιπλανώμενος Σαμαρείτης: Ιστορική προσέγγιση των ναών και τόπων λατρείας του Δήμου Πύλου-Νέστορος» των εκδόσεων της Εφημερίδας «Ελευθερία».

Το βιβλίο αποτυπώνει με ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, φωτογραφίες, χάρτες και μαρτυρίες τους ναούς και τους τόπους λατρείας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, συνδέοντάς τα με την παράδοση και την ιστορία του ανά τους αιώνες.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, μίλησε για τη σημασία και τη χρησιμότητα του βιβλίου που καταγράφει 350 ναούς και τόπους λατρείας του δήμου.

Εν συνεχεία, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, τόνισε ότι η σημαντική έρευνα που διεξήγαγε η συγγραφέας θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για την καταγραφή ανάλογων μελετών σε όλη την Ελλάδα. Επισήμανε δε ότι τα σημεία καταγραφής πρέπει να αποτελέσουν πυξίδα βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή.

Για τις γέφυρες ανάμεσα στο «χθες» και το «αύριο» της φυσιογνωμίας του Δήμου έκανε λόγο ο τ. δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και γενικός γραμματέας ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης. Ευχαρίστησε τη συγγραφέα του βιβλίου για το πρωτότυπο πόνημα, το οποίο αποτελεί και παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές και συνεχάρη τον Δημήτρη και την Ελένη Μανιατάκη, που με γνώμονα την αγάπη για τον τόπο, μέσω του Μανιατάκειου Ιδρύματος, προσφέρουν αφειδώλευτα στο Δήμο Πύλου-Νέστορος σε θέματα ανάδειξης και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Διεπιστημονικής Βιβλιακής και Εμπειρικής Έρευνας στο Nanyang Technological University της Σιγκαπούρης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατάκειου Ιδρύματος, Andrea Nanetti, που ταξίδεψε από την Σιγκαπούρη για να παρευρεθεί στην εκδήλωση, ανέφερε ότι το βιβλίο συμβάλλει στην επιστημονική έρευνα και υπηρετεί την Εκκλησία, τη χώρα, καθώς και όσους ενδιαφέρονται να διερευνήσουν την Ελληνική Ορθόδοξη Κληρονομιά. Συνέδεσε δε το βιβλίο με τη φιλοκαλία, υπό την έννοια της ανθολογίας όμορφων πραγμάτων, και δήλωσε εμφατικά ότι συνεισφέρει στη διαφύλαξη της αγάπης για την ομορφιά και στο σεβασμό για την πίστη.

Κατά την ομιλία του ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι το πόνημα της Ελένης Ταγωνίδη-Μανιατάκη είναι άξιο τιμής και επαίνου, καθώς λειτουργεί ως το μέσο σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν και κάνει τη μετάβαση από το γνωστό στο άγνωστο. Ταυτόχρονα, είναι τόσο χρήσιμο όσο και απαραίτητο για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού της περιοχής.

Ο αρχαιολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας Αρχαιολογικών Μεσσηνιακών Σπουδών, Πέτρος Θέμελης, ακολούθησε μια πιο συναισθηματική προσέγγιση στην ομιλία του, επικεντρώνοντας στο λιτό, ουσιαστικό και εμπνευσμένο λόγο της συγγραφέως, που είναι ταυτόχρονα επιστημονικός, αλλά και συναισθηματικός. Τόνισε δε ότι η γνώση και η αγάπη για την περιοχή αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία και διαφύλαξη των πολιτισμικών θησαυρών.

Η καθηγήτρια Πολιτιστικής Πολιτικής και Διαπολιτισμικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ευγενία Μπιτσάνη, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον τίτλο «Περιπλανώμενος Σαμαρείτης», αναφέροντας ότι είναι συμβολικός και έχει ιδιαίτερο βάρος, καθώς αποκαλύπτει τη διαγενεακή πολιτισμική μετάβαση του τόπου. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι πρόκειται για ένα βιβλίο μνήμης και ευχήθηκε να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα της συγγραφέως.

Στο τέλος της εκδήλωσης το λόγο πήρε η κα Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, που έκδηλα συγκινημένη ευχαρίστησε όσους συνεισέφεραν στην ολοκλήρωση του βιβλίου, τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Λέγοντας ότι «η αναζήτηση του Θείου βρίσκεται βαθιά ριζωμένη μέσα μας», ανέφερε ότι ο λόγος που οδηγήθηκε στη συγγραφή του εν λόγω βιβλίου ήταν η «διαφύλαξη των μνημείων από τη αδυσώπητη λησμοσύνη και τη σάρωση του χρόνου».

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος της «Ελευθερίας», Γιούλα Σαρδέλη, η οποία μεταξύ άλλων παρουσίασε τον ψηφιακό διαδραστικό χάρτη όπου απεικονίζονται όλοι οι ναοί και οι τόποι λατρείας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, που κατασκεύασε το Μανιατάκειον Ίδρυμα για τη διευκόλυνση του επισκέπτη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, ιερείς και πλήθος κόσμου, ενώ πάνω από 100 άτομα την παρακολούθησαν διαδικτυακά. Να σημειωθεί πως η υψίφωνος Μαρία-Ηλιάννα Κατσούρα και ο α’ κορυφαίος και σόλο βιόλα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ηλίας Σδούκος, έντυσαν μουσικά τη εκδήλωση.