“Σουρωτήρι” ενστάσεων έγινε το αντιπλημμυρικό του Νέδοντα

“Σουρωτήρι” ενστάσεων έγινε  το αντιπλημμυρικό του Νέδοντα

Βροχή αρνητικών παρατηρήσεων για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Η πληροφόρηση περί των απόψεων των ενδιαφερόμενων πλευρών για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στο αντιπλημμυρικό έργο του Νέδοντα μπορεί να έρχεται με το… σταγονόμετρο, αλλά το σίγουρο είναι ότι εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις για τη μελέτη του “Μορέα”. Βέβαια, υπάρχει μια κοινή αφετηρία, που είναι η αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου, αλλά από εκεί και πέρα οι απόψεις διέπονται από διαφορετική φιλοσοφία.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτυπώθηκε έντονος προβληματισμός, καθώς το συγκεκριμένο έργο δεν προσφέρει αντιπλημμυρική θωράκιση στο σύνολο του Δήμου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον Άγιο Φλώρο, τη Θουρία, αλλά και την περιοχή του αεροδρομίου, περιοχές που στις πλημμύρες του 2016, παρουσίασαν πολλά προβλήματα.

Αντικείμενο προβληματισμού αποτέλεσαν και οι παρεμβάσεις στον Νέδοντα, ο οποίος -όπως παρατηρήθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης- δεν έχει δώσει πλημμύρες τα τελευταία 60 χρόνια μετά τη διαμόρφωση της κοίτης του.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι θα προκληθεί μεγάλη αναταραχή στο κέντρο της πόλης, με συνέπειες οικονομικές και κοινωνικές, ενώ -όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε- “κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στη διάρκεια των συγκεκριμένων παρεμβάσεων, κάτι που θα αποβεί καταστροφικό για το κέντρο της Καλαμάτας, για σειρά χρόνων”.

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Βασίλης Τζαμουράνης, θέτει νέους προβληματισμούς για την επάρκεια της μελέτης, αναφερόμενος σε μια σειρά από σημαντικές παραλείψεις στην ΜΠΕ.

Μάλιστα, υφίσταται θέμα με το σκέπασμα των ρεμάτων, αλλά και χειμάρρων, καθώς σε απόφαση του ΣτΕ υπάρχει πρόβλεψη μη κάλυψής τους. Ειδικότερα, το ΣτΕ αναφέρει ότι τα ρέματα υπάγονται στην προστασία του άρθρου 24 του Συντάγματος που αποβλέπει στη διατήρηση της φυσικής κατάστασής τους και στην απορροή των υδάτων και ειδικά σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Και κάτι ακόμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Νομοσχέδιο της κυβέρνησης που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και επ’ αυτού έχει αναφερθεί πλήθος αντιδράσεων, μεταξύ άλλων προβλέπει:

Υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τον ήδη αναξιόπιστο και προβληματικό θεσμό των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθώς προβλέπει ότι οι αξιολογητές των ΜΠΕ θα αμείβονται απευθείας από τους φορείς των έργων που ελέγχουν, δημιουργώντας έτσι μια υπαλληλική σχέση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η οποία ακυρώνει την ανεξαρτησία που πρέπει (σύμφωνα και με τη νομοθεσία της Ε.Ε.) να περιβάλλει το σύστημα αξιολόγησης των περιβαλλοντικών μελετών.

Α.Π.