Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τα αντιπλημμυρικά και η ανάπλαση του Παμίσου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τα αντιπλημμυρικά και η ανάπλαση του Παμίσου

Στον αέρα… η αντιπλημμυρική θωράκιση του αεροδρομίου

Ένα θέμα που είχε προκαλέσει εντάσεις και διαφωνίες στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης συζητήθηκε πρώτο χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Ο λόγος για τα αντιπλημμυρικά έργα και την ανάπλαση του Παμίσου.

Να σημειωθεί ότι στο Δ.Σ. της Μεσσήνης δεν είχε γίνει ψηφοφορία και είχαν περιοριστεί στην παρουσίαση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ουσιαστικά πρόκειται για την προμελέτη) από την εταιρεία που ανέλαβε να τη συντάξει.

Να θυμίσουμε ότι, μεταξύ των άλλων, προβλέπονται έργα αναψυχής, η βελτίωση του προσήνεμου μόλου, υδραυλικά, λιμενικά και συγκοινωνιακά έργα, μελέτες γεφυρών, ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, έργα Η/Μ, τοπογραφικές εργασίες, γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες και, τέλος, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Εκπρόσωποι, λοιπόν, της εταιρείας βρέθηκαν και στη χθεσινή συνεδρίαση και έκαναν παρουσίαση. Πρώτος το λόγο πήρε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, που παρουσίασε το έργο, όμως στάθηκε σε σημεία τα οποία χρήζουν διορθώσεων. Ειδικότερα, ζήτησε να εκπονηθούν μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας:

1. Με τη διευθέτηση του ρέματος «Λιγδού» για την προστασία του αεροδρομίου ανατολικά

2. Σε όλο το μήκος του ποταμού Άρι μέχρι τις εκβολές του

3. Στον Πάμισο, βόρεια του φράγματος στον Άρι έως και τη συμβολή με τη Μαυροζούμαινα.

Ωστόσο, κάλεσε το Σώμα να γνωμοδοτήσει θετικά.

Με τη σειρά τους, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι προέχει η θωράκιση του αεροδρομίου και ότι το συγκεκριμένο έργο αφορά πρωτίστως στο Δήμο Μεσσήνης. Όπως έχει δομηθεί- σημειώθηκε- η συγκεκριμένη μελέτη αφορά στο Δήμο Μεσσήνης και όχι στην αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών που ανήκουν στο Δήμο Καλαμάτας.

Η συζήτηση του θέματος «κράτησε» πάνω από δυόμισι ώρες, με τη γνωμοδότηση να είναι μεν θετική, αλλά με τις παραπάνω παρατηρήσεις συν κάποιες αναπλάσεις που προτάθηκαν.

-Αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της Τετάρτης.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση