Συγκρατημένη ικανοποίηση από εμπόρους της Καλαμάτας, περιμένουν καλύτερες ημέρες

Συγκρατημένη ικανοποίηση από εμπόρους  της Καλαμάτας, περιμένουν καλύτερες ημέρες

Αύξηση τζίρου στο λιανικό εμπόριο στην Πελοπόννησο το Μάιο

Ικανοποιητική, όχι όμως στα επίπεδα που θα ήθελαν, χαρακτηρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας την κίνηση που καταγράφεται αυτή την περίοδο των εκπτώσεων.

Στο μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Εταιρείας για τον κύκλο εργασιών του λιανικού εμπορίου στην Πελοπόννησο το Μάιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 20%.

Αναμένουν καλύτερες ημέρες

Για τις θερινές εκπτώσεις, που ήδη διανύουν τις πρώτες ημέρες, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Γιώργος Εγγλέζος, σημείωσε ότι τα ποσοστά και τα είδη που προσφέρουν τα καταστήματα είναι πολύ καλά.

Η κίνηση τους ικανοποιεί, χωρίς να είναι αυτή που θα ήθελαν, όμως η σεζόν είναι σε εξέλιξη και περιμένουν να κορυφωθεί η κάθοδος των επισκεπτών και ο εμπορικός κόσμος της Καλαμάτας «να δει καλύτερες μέρες».

Στο μεταξύ, η ΕΛΣΤΑΤ σε αναλυτική παρουσίαση της εξέλιξης των πωλήσεων/κύκλου εργασιών όλων των τάξεων δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου αναφέρεται στα στοιχεία ανά Περιφέρεια.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα, το λιανικό εμπόριο αποτελεί το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο της σύγχρονης αλυσίδας εφοδιασμού των καταναλωτών, μέσω της μεταπώλησης υλικών αγαθών ή υπηρεσιών και την προώθηση προϊόντων με επιδίωξη το κέρδος.

Τα στοιχεία είναι σε μηνιαίο επίπεδο για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων που κατατάσσονται στις τάξεις δραστηριότητας των κλάδων λιανικού εμπορίου, όπως και σε μηνιαίο επίπεδο για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων που κατατάσσονται στις τάξεις δραστηριότητας των κλάδων λιανικού εμπορίου με εξαίρεση τους κλάδους των οχημάτων, των τροφίμων και των καυσίμων σε σύνολο χώρας και ανά Περιφέρεια.

Αύξηση κύκλου εργασιών

Σε επίπεδο χώρας, για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων ο κύκλος εργασιών το Μάιο 2022 ανήλθε σε 3,11 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16,4% σε σχέση με το Μάιο 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 2,67 δισ. ευρώ και αύξηση 2,1% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022, που είχε διαμορφωθεί σε 3 δισ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το Μάιο 2022 σε σχέση με το Μάιο 2021 είναι:

-Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 58,1%

-Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 49,1%.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το Μάιο 2022 σε σχέση με το Μάιο 2021 είναι:

-Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, μείωση 14,2%

-Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 3,3%

Οι Περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το Μάιο 2022 σε σχέση με το Μάιο 2021 είναι η Νοτίου Αιγαίου με αύξηση 65,5% και Ιονίων Νήσων με αύξηση 32,2%.

Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κύκλος εργασιών για το σύνολο του Λιανικού Εμπορίου για το Μάιο του 2021 ήταν 24.655.000 ευρώ και το Μάιο του 2022 αυξήθηκε σε 29.783.000 ευρώ, με την αύξηση να αγγίζει το 20,8%.

Για το σύνολο του Λιανικού Εμπορίου χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για το Μάιο του 2021 ήταν 5.070.000 ευρώ και για το Μάιο του 2022 αυξήθηκε σε 5.769, με τη μεταβολή να είναι στο 13,8%.

Της Βίκυς Βετουλάκη