Τρελοί έρωτες σε σκοτεινούς καιρούς ή απλά… «Λα Μοσκέτα» από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Τρελοί έρωτες σε σκοτεινούς  καιρούς ή απλά… «Λα Μοσκέτα» από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Μία από τις σημαντικότερες λαϊκές κωμωδίες του 16ου αιώνα, η Λα Μοσκέτα» του Ρουτζάντε, ανεβαίνει φέτος το καλοκαίρι από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

Μία κωμωδία που κάτω από την επιφανειακή της αφέλεια και λαϊκότητα, μας μιλάει για τη διαφθορά και την βία σαν βασικές και σταθερές παραμέτρους  μιας κοινωνίας σε παρακμή. Όσο για τον έρωτα, τίθεται και αυτός στην υπηρεσία των συμφερόντων.

Σε σκηνοθεσία και διασκευή του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Γιάννη Μαργαρίτη, όπως σημειώνεται, «το έργο μεταφέρεται στην εποχή που η άνοδος του φασισμού στην Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι, σε συνδυασμό με την άνοδο του Χίτλερ, αρχίζει να απλώνει μαύρα σύννεφα πάνω από όλη την Ευρώπη.

Ζούμε σε μια εποχή που ο ευρωπαϊκός ουρανός σκιάζεται και πάλι. Ένας αδιανόητος πόλεμος έχει αρχίσει. Σε διάφορες χώρες εμφανίζονται εκλογικά αποτελέσματα που φέρνουν το λαϊκισμό και κάθε μορφής αναθεωρητισμό σε ευθεία σύγκρουση με τη φιλελεύθερη δημοκρατία και τις αξίες που πάνω τους στηρίχτηκε η Ευρώπη που ξέρουμε. Όταν έγραφε το έργο του ο Ρουτζάντε, άρχιζαν αργά αλλά σταθερά να οικοδομούνται οι ευρωπαϊκές αξίες. Σήμερα ίσως ζούμε την αρχή της διάλυσης αυτών των αξιών. Οι ανθρώπινοι τύποι του έργου, που γίνονται αργότερα χαρακτήρες, μέσα από την παράσταση ενοχοποιούνται και αυτοί για την άνοδο κάθε φασισμού και την αρχή του τέλους του δυτικού πολιτισμού.

Μια λαϊκή κωμωδία, λοιπόν, του 16ου αιώνα γίνεται το αφηγηματικό όχημα για μια ιστορία τρελών ερώτων σε σκοτεινούς καιρούς.

Η φαινομενικά απλοϊκή ερωτική ιστορία του έργου και τα ιλαροτραγικά παθήματα των ηρώων, με τη μεταφορά της εποχής αποκτούν μια διαφορετική διάσταση. Ποιοι είναι οι πολίτες που μπορεί ανά πάσα  στιγμή να γίνουν υποστηρικτές φασιστικών νοοτροπιών και καθεστώτων. Πώς το συμφέρον παίζει τον απόλυτα καθοριστικό ρόλο. Πώς η έλλειψη αξιών δημιουργεί μια επικίνδυνη προσαρμοστικότητα. 

Το χρήμα και ο ερωτικός πόθος ήταν τα δύο σημεία ανάμεσα στα οποία κινείτο η ζωή των ηρώων. Τώρα με την αλλαγή του ιστορικού πλαισίου, ανανεώνεται το ενδιαφέρον μας για τη σημαντική κωμωδία.

Το έργο έχει ένα μεγάλο πρόλογο, που εισάγει τους θεατές στην ιστορία. Η διασκευή του έργου βασίζεται κυρίως στην αλλαγή αυτού του προλόγου και σε μικρούς προλόγους ως συνέχεια του πρώτου, πριν από κάθε πράξη. Επιπροσθέτως έχουν προστεθεί πέντε θεατρικά τραγούδια, σε στίχους και μουσική του Δημήτρη Οικονομάκη έπειτα από κάθε πράξη, που μας καλούν να στοχαστούμε πάνω στην ιστορία και τη φύση του ανθρώπου στο διάβα της.

Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Μαργαρίτη. Η μετάφραση του Κωστή Σκαλιώρα. Το σκηνικό και τα κοστούμια της εξαιρετικής Ρουμάνας σκηνογράφου Carmencita Brojboiou Η πρωτότυπη μουσική οι στίχοι και τα τραγούδια του Δημήτρη Οικονομάκη».

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντιγόνη Δρακουλάκη, Ζερόμ Καλούτα, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Χριστός Νικολάου και Χρυσάνθη Δούζη.

Μετά την πρεμιέρα στο Κάστρο της Καλαμάτας στις 8 και 9 Ιουλίου το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας  θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ενώ στις 31 Αυγούστου θα δοθεί μία ακόμα παράσταση στο Κάστρο  Καλαμάτας.

Τιμή εισιτηρίων
12 ευρώ και μειωμένο 8 ευρώ
Πληροφορίες: 2721082616