Τριφυλία: Ερωτήματα Αλευρά για ισχυρισμό Λεβεντάκη περί πληρωμής γκρέιντερ της Περιφέρειας

Τριφυλία: Ερωτήματα Αλευρά για ισχυρισμό Λεβεντάκη περί πληρωμής γκρέιντερ της Περιφέρειας

Προγραμματική σύμβαση για εκ νέου παραχώρησή του

Με σοβαρά ερωτήματα του Παναγιώτη Αλευρά για ισχυρισμό του κ. Λεβεντάκη, σε έγγραφό του, περί κάλυψης από τον ίδιο προσωπικά ποσού 14.000 ευρώ για επισκευή γκρέιντερ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που συνολικά κόστισε 22.000 ευρώ και το οποίο είχε παραχωρηθεί στο Δήμο Τριφυλίας, ελήφθη απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας για έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια για εκ νέου παραχώρηση του ίδιου μηχανήματος έργου στο Δήμο Τριφυλίας.

Στην απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: ΨΩΞΔΩΗΕ-ΓΘΨ, αναγράφεται ότι ο πρόεδρος της Ο.Ε., αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτριος Στριμπάκος, εισηγούμενος το 4ο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης είπε: «Με το αριθ. 5244/19-05-2022 έγγραφό του ο κ. δήμαρχος Τριφυλίας ζήτησε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου την εκ νέου παραχώρηση ενός μηχανήματος grader προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του Δήμου στη διάνοιξη και τον καθαρισμό αντιπυρικών ζωνών, στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας των ευρύτερων περιοχών του Δήμου, καθώς και τον καθαρισμό του αγροτικού οδικού δικτύου αρμοδιότητάς του. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Μεσσηνίας, με το αριθ. 221586/30-06-2022 έγγραφό της και σύμφωνα και με το άρθρο 100 του Ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, μας απέστειλε προς έγκριση σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης για την παραχώρηση του με αριθ. κυκλοφορίας ΜΕ 123640 ισοπεδωτήρα γαιών (grader), προκειμένου ο Δήμος να υλοποιήσει απρόσκοπτα τις εργασίες διάνοιξης και καθαρισμού των αντιπυρικών ζωνών, καθώς και του αγροτικού οδικού δικτύου αρμοδιότητάς του.

Από την πλευρά του ο Δήμος Τριφυλίας θα αναλάβει τη χρήση του μηχανήματος με δικό του οδηγό κατάλληλων προσόντων, τα λειτουργικά έξοδα του μηχανήματος (καύσιμα, συντήρηση, αποκατάσταση βλαβών) και τέλος την παράδοση του μηχανήματος έργου, μετά τη λήξη της παρούσας σε άριστη κατάσταση.

Η διάρκεια της σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και διαρκεί μέχρι την 20η Δεκεμβρίου 2022… […]

Για την παρακολούθηση εκτέλεσης της Προγραμματικής Σύμβασης θα συσταθεί Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης, στην οποία ο Δήμος Τριφυλίας θα συμμετέχει μέσω του εκπροσώπου του ή του αναπληρωτή αυτού. Προς τούτο πρέπει να ορίσουμε τον εκπρόσωπο του Δήμου μαζί με τον αναπληρωτή του.

Η Οικονομική Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρου 72 του Ν. 3852/2010, παρ. 1, περιπτ. θ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 40, παρ. 1, του Ν.4735/2020, θα πρέπει με σχετική απόφασή της να προβεί στην έγκριση του σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης. Θέτω υπόψη σας όλα τα ανωτέρω και παρακαλώ όπως αποφασίσουμε σχετικά».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο επείγον έγγραφο, με Αρ. Πρωτ. 5244 και ημερομηνία 19/05/2022, του δημάρχου Τριφυλίας, Γιώργου Λεβεντάκη, προς τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας, Βασίλη Καπέλιο, με κοινοποίηση στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, με θέμα «Άμεση ανάγκη παραχώρησης οχήματος grader» αναγράφεται επί λέξει: «κ. Αντιπεριφερειάρχη, Όντας στις αρχές της θερινής περιόδου, αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα της κατάστασης σε έναν δήμο που ουδέποτε έχει ενοχλήσει την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας για την συνδρομή της στα τόσα δυσχερή που αντιμετωπίζει καλύπτοντας σοβαρές ανάγκες σε τόσα απομακρυσμένα και ορεινά χωριά και όχι μόνο. Παρακαλούμε λοιπόν, όπως μας παραχωρήσετε εκ νέου το grader το οποίο έχουμε μεγάλη ανάγκη καθώς εκκρεμούν διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμοί αγροτικών δρόμων. Τέλος σας υπενθυμίζουμε ότι η επισκευή του grader κόστισε 22.000 ευρώ εκ των οποίων τα 14.000 ευρώ καλύφθηκαν προσωπικά από τον Δήμαρχο κ. Λεβεντάκη (υπάρχουν τιμολόγια και παραστατικά που το αποδεικνύουν). Για τους ανωτέρω λόγους παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας».

Στην απόφαση που δημοσιεύθηκε αναγράφεται ότι ο Γιάννης Μερκούρης είπε: «Ψηφίζω – εγκρίνω το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης Περιφέρειας- Δήμου για την παραχώρηση μηχανήματος έργου στο Δήμο. Δε συμφωνώ όμως με το κείμενο της 5244/19-05-2022 επιστολής του Δημάρχου. Το συγκεκριμένο μηχάνημα, ισοπεδωτήρας γαιών, από τη στιγμή που μας το είχε παραχωρήσει η Περιφέρεια, είχαμε την υποχρέωση συντήρησης και επισκευής του. Για ποιο λόγο δεν έγινε η συντήρηση του μηχανήματος έργου από το Δήμο; Δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες; Γιατί δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες περί χορηγίας στο Δήμο (άρθρο 72 του Ν.3852, όπως αντικαταστάθηκε από το Ν.4623/19 άρθρο 3); Δε θα αμφισβητήσω τα όποια παραστατικά, διαφωνώ όμως με τον τρόπο λειτουργίας και αντιμετώπισης του προβλήματος. Σε ανάλογες περιπτώσεις οφείλουμε να εφαρμόσουμε το νόμο, κάτι που, δυστυχώς, δεν κάναμε».

Επίσης, ο Παναγιώτης Αλευράς τοποθετήθηκε ως κάτωθι: «Προτείνω το θέμα αυτό να αναβληθεί και να επανέλθει με ορθή διόρθωση ως προς το ποσόν των 14.000 ευρώ που ισχυρίζεται ο κ. Δήμαρχος ότι πλήρωσε με δικά του χρήματα για επισκευή του μηχανήματος της περιφέρειας. Όλοι ξέρουμε ότι ο κ. δήμαρχος υποβάλλει δημόσια δήλωση πόθεν έσχες μηδενική. Γνωρίζουμε επίσης, από τα δημόσια χρηματικά εντάλματα, ότι από το σύνολο της αμοιβής του ως δημάρχου ένα ποσό, το ακατάσχετο, αποδίδεται στον ίδιο και ένα άλλο παρακρατείται και αποδίδεται στη ΔΟΥ. Ο Δήμος Τριφυλίας που εκπροσωπούμε προσωρινά δεν μπορεί να δεχθεί τον ισχυρισμό του δημάρχου περί καταβολής χρημάτων διότι εκτίθεται τόσο ο Δήμος και εμείς προσωπικά ως μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και ο δήμαρχος και η Περιφέρεια, η οποία οφείλει να γνωρίζει τα πραγματικά περιστατικά και τι γίνεται με τα μηχανήματά της. Απορώ δε πώς δεν παρακρατήθηκε το ποσόν κατά τη διαδικασία πληρωμής του τιμολογίου, πώς ακριβώς έγινε η πληρωμή, ποιος και πώς πλήρωσε τα υπόλοιπα χρήματα μέχρι τα 22.000 ευρώ, ποια όργανα τιμολόγησαν, ποια επιτροπή και τι παρέλαβε. Θέματα που άπτονται της νομοθεσίας και του υπουργείου Οικονομικών χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Να μας απαντήσει ο κ. δήμαρχος, πέραν των ανωτέρων ποσών, αν έχουν διατεθεί άλλα χρήματα και πόσα για τη συντήρηση του εν λόγω μηχανήματος».

Τελικά, κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντος του κ. Αλευρά, ο οποίος ζήτησε την αναβολή της συζήτησης του θέματος και ψήφισε κατά, ελήφθη σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου για σύναψη προγραμματικής σύμβασης.

Του Ηλία Γιαννόπουλου