«Χαμένη Σκηνή» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

«Χαμένη Σκηνή» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Με τη «Χαμένη Σκηνή» συνεχίζει την Πέμπτη τις προβολές της η Filmhouse / Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.

Τοποθετημένο στην Κίνα της δεκαετίας 1966-1976, την περίοδο της «Επανάστασης», η «Χαμένη Σκηνή» χρονογραφεί μια περίοδο που ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Ζαν Γιμού γνωρίζει από πρώτο χέρι, καθώς είχε σταλεί στην εξοχή για πολιτική αναμόρφωση.

Ο σημαντικός Κινέζος δημιουργός ξεπερνά τη λογοκρισία που εμπόδισε αρχικά την κυκλοφορία της ταινίας και παραδίδει το πιο προσωπικό του φιλμ εδώ και δεκαετίες, που στα βήματα του «Σινεμά ο Παράδεισος» μιλά για τη δύναμη και τη μαγεία του σινεμά.

Η ιστορία του έργου περιέχει μια θαυμάσια ιδέα, τουλάχιστον για τη σινεφιλική γειτονιά μας, αυτήν που θέλει ένα φιλμάκι επικαίρων της Πολιτιστικής Επανάστασης να αναζητάται εναγωνίως από έναν πατέρα, αφού πιστεύει ότι εντός του, για ένα μοναχά δευτερόλεπτο, υπάρχει μια εικόνα της νεκρής κόρης του.

Το επίσημο πόστερ της ταινίας με ιδιόχειρο μήνυμα του Ζαν Γιμού αξίζει όμως όσο καμία αντικειμενικά γραμμένη είδηση όπως γράφει και ο ίδιος: «Δε θα ξεχάσω ποτέ πώς βλέπαμε ταινίες μικροί. Την ανείπωτη χαρά. Είναι σαν όνειρο. Οι ταινίες σε ακολουθούν καθώς μεγαλώνεις. Τα όνειρα σε ακολουθούν σε όλη σου τη ζωή. Ίσως δεν είναι μόνο η ταινία καθαυτή, αλλά το αίσθημα της ελπίδας καθώς κοιτάς προς τα αστέρια. Το “One Second” είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που αγαπούν τις ταινίες».

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Η ΧΑΜΕΝΗ ΣΚΗΝΗ – ONE SECOND
Comedy, Drama, History | K-15 | 2021 | Ch | 104’
Σκηνοθεσία: Yimou Zhang
Παίζουν: Yi Zhang, Haocun Liu, Wei Fan
21.30 | Vista Marina, Σαλαμίνος 8, Μαρίνα Καλαμάτας | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18