Δήμοι και ΔΕΥΑ εκπέμπουν SOS εν όψει του χειμώνα


Το θέμα της ενέργειας κυριάρχησε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, με τους δημάρχους να κάνουν λόγο για παγωμένα σχολεία, σκοτεινούς δρόμους και πολλαπλά προβλήματα σε ύδρευση και αποχέτευση, εάν η κυβέρνηση δεν παράσχει τις απαραίτητες ενισχύσεις.

Για ένα χειμώνα χωρίς ύδρευση και αποχέτευση, με δρόμους σκοτεινούς και σχολεία στο ψύχος προειδοποιεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ζητώντας στήριξη απέναντι στη συνεχόμενη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, στο οποίο οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι έχουν σαφή πρωτοκαθεδρία, συνεδρίασε προχθές και το θέμα της ενέργειας κυριάρχησε, διαψεύδοντας τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι παρέχονται στους Δήμους οι απαραίτητες ενισχύσεις.

«Χωρίς νέα στήριξη δε βγαίνει με τίποτα η νέα χρονιά για Δήμους και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. «Οι ΔΕΥΑ της χώρας έχουν πλέον πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ», τονίζει, συνεχίζοντας: «Ξεκάθαρα, δε βγαίνει η εξίσωση με τίποτα, ούτε στους Δήμους ούτε στις ΔΕΥΑ, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν στηριχτεί ουσιωδώς αφού οι περισσότερες παροχές τους είναι πάνω από 35kVA και συνεπώς είναι εκτός επιδοτήσεων ενέργειας. Και δυστυχώς από τις μέχρι τώρα συναντήσεις της ΚΕΔΕ με τους αρμοδίους, δεν είμαι σίγουρος ότι έχει γίνει κατανοητό το οικονομικό κενό που αντιμετωπίζουμε».

Η εξίσωση δε βγαίνει
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε την ανάγκη να συγκληθεί αμέσως η Επιτροπή των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις. Ξεκαθάρισε ότι οι Δήμοι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία για μείωση της κατανάλωσης κατά 10%, όμως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται:

«Προφανώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους από τον κλιματισμό και το διακοσμητικό φωτισμό σε δημόσια κτήρια και αξιοθέατα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όμως στο φωτισμό, όπου μια μείωση 10% δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας».

Η εξίσωση δεν πρόκειται να βγει ούτε στα σχολεία, σημείωσε ο δήμαρχος Τρικκαίων, αναφερόμενος στο θέμα της παράτασης του ωραρίου προκειμένου να έχουν τα παιδιά μια εκπαιδευτική απασχόληση και να διευκολυνθούν οι οικογένειες: «Αυτή η επέκταση ωραρίου φέρνει και επιπλέον δαπάνες σε λειτουργικά έξοδα και προσωπικό καθαριότητας», ανέφερε, λέγοντας ότι τα πρόσθετα κόστη δεν μπορούν να καλυφθούν από τα ταμεία των Δήμων.

Ο κ. Παπαστεργίου επικαλέστηκε ενημέρωση «προ ολίγου από την υπουργό Παιδείας» ότι έχει αναληφθεί κοινή πρωτοβουλία με το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου αυτές οι δαπάνες να καλυφθούν, «κάτι που μέχρι τώρα δεν ήταν δεδομένο».

«Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, πρέπει να προσπαθήσουμε αλλά αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να είναι μόνο δική μας», είπε, καταθέτοντας και δύο προτάσεις:

1. Να προχωρήσει η κοινή υπουργική απόφαση που θα επιτρέπει σε όλους τους Δήμους, ακόμη και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. «Με δύο υπογραφές δε θα επιτύχουμε εξοικονόμηση 10% αλλά έως και 80%!», υποστήριξε.

2. «Παράλληλα θα πρέπει να δούμε την ενεργειακή κρίση ως ευκαιρία. Όπως η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιακή μετάβαση του κράτους, έτσι και η ενεργειακή κρίση μπορεί να μας οδηγήσει πιο γρήγορα σε μια νέα ενεργειακή πραγματικότητα με δημοτικές ενεργειακές κοινότητες και επενδύσεις σε ΑΠΕ, αρκεί αυτές να προταχθούν στην εξεύρεση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο».

Αρμοδιότητες χωρίς πόρους

Αναφερόμενος, τέλος, στις ευθύνες που κυνηγούν τους δημάρχους, με αφορμή το πρόσφατο δυστύχημα στο Ηράκλειο Κρήτης όπου δέντρο καταπλάκωσε δικυκλιστή, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μειωθεί το ενδιαφέρον για τα κοινά. «Άραγε μόνον ο “κακός δήμαρχος” φταίει και όχι το ίδιο το κράτος που σου “πασάρει” μια αρμοδιότητα χωρίς τους προβλεπόμενους πόρους; Αλλά εμείς θα κληθούμε να πάμε κατηγορούμενοι για οποιοδήποτε πρόβλημα στα οδοστρώματα, για τα δένδρα, για τα αδέσποτα, για τους καθαρισμούς στα σχολεία, για τη ναυαγοσωστική κάλυψη.

Θέλω να πω ότι αν τελικά δεν αγαπήσει η όποια κυβέρνηση λίγο περισσότερο την Αυτοδιοίκηση, σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχει κανένας σοβαρός άνθρωπος να ασχοληθεί με τα κοινά. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει», κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ολόκληρο το 2021 ο Δήμος Καλαμάτας πλήρωσε για ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 770.000 ευρώ, ενώ φέτος έχει πληρωθεί το ίδιο ποσό μόνο για τους πρώτους τρεις μήνες, Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο!

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών, Σαράντο Μαρινάκη, “κάθε μήνα ο Δήμος χρειάζεται να πληρώνει περίπου 250.000 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα”. Επιπλέον, επισήμανε ότι πέρα από το συγκεκριμένο οικονομικό κόστος υπάρχει και η δαπάνη των 700.000 ευρώ περίπου που πρέπει να καταβάλει και φέτος ο Δήμος για το έργο της αναβάθμισης του οδοφωτισμού και της εξοικονόμησης ενέργειας…