Γαργαλιάνοι: Βαθιά συγκίνηση στην εξόδιο ακολουθία του πρωτοπρεσβυτέρου Γρηγορίου Σταθόπουλου

Γαργαλιάνοι: Βαθιά συγκίνηση στην εξόδιο ακολουθία του πρωτοπρεσβυτέρου Γρηγορίου Σταθόπουλου

Από χθες αναπαύεται στη γη των Γαργαλιάνων ο μακαριστός πρωτοπρεσβύτερος και αρχιερατικός επίτροπος Γαργαλιάνων, Γρηγόριος Σταθόπουλος, ο οποίος εκοιμήθη πλήρης ημερών το Σάββατο.

Η εξόδιος ακολουθία του τελέστηκε χθες το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Γαργαλιάνων, όπου διετέλεσε εφημέριος επί 65 συναπτά έτη, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. Συμπροσευχόμενοι ήταν δεκάδες ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο αοίδιμος πρωτοπρεσβύτερος ιερέας Γρηγόριος Σταθόπουλος γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1926 στον Πύργο Τριφυλίας, όπου τελείωσε και το Δημοτικό Σχολείο, ενώ στους Γαργαλιάνους τελείωσε το Γυμνάσιο.

Εν συνεχεία υπηρέτησε ένα χρόνο ως γραμματέας στην κοινότητα του χωριού του, ενώ συγχρόνως ήταν και αριστερός ιεροψάλτης στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Ένα χρόνο υπηρέτησε και στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Γαργαλιάνων ως δεξιός ψάλτης. Στη συνέχεια υπήρξε σπουδαστής στην Ιερατική Σχολή Πατρών, επί τρία χρόνια, ενώ ήταν ιεροψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πατρών.

Κατετάγη ως στρατιώτης στο ΚΕΝ Κορίνθου και επελέγη ως γραφέας Στρατολογίας.

Στη συνέχεια κατετάγη στο 519 Τάγμα με έδρα τη Δράμα, ενώ με έγγραφο του μητροπολίτου τού ανατέθηκε να ομιλεί στους ιερούς ναούς της πόλης και να διδάσκει στα κατηχητικά σχολεία.

Την 30ή Ιανουαρίου του 1955 ήρθε εις γάμου κοινωνίαν με τη Γεωργία Φλεβοτόμου. Απέκτησαν δύο γιους, τον Παναγιώτη φαρμακοποιό και τον Γιώργο, τραπεζικό υπάλληλο στη Ρόδο, και τέσσερα εγγόνια.

Στις 12 Δεκεμβρίου 1955, ανήμερα της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, στην πόλη της Ζαχάρως χειροτονήθηκε διάκονος από τον αείμνηστο μητροπολίτη Δαμασκηνό και τη 17η του ίδιου μήνα στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κυπαρισσίας πρεσβύτερος, τοποθετούμενος εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Γαργαλιάνων.

Τρία χρόνια αργότερα φοίτησε στη Σχολή Εξομολόγων στην Αθήνα. Αφού τελείωσε τη φοίτησή του κλήθηκε και πάλι από το μητροπολίτη Δαμασκηνό και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κυπαρισσίας χειροτονήθηκε πνευματικός εξομολόγος και αρχιερατικός επίτροπος Γαργαλιάνων και περιχώρων. Δίδαξε πολλά χρόνια σε κατώτερα, μεσαία και ανώτερα κατηχητικά σχολεία της πόλης των Γαργαλιάνων. Τρία χρόνια στον κύκλο εργαζόμενων κοριτσιών στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Γαργαλιάνων και 42 χρόνια σε απογευματινό κύκλο γυναικών στον Ι.Ν. Αγίων Πάντων Γαργαλιάνων.

Το 1963, κατόπιν απόφασης του νομάρχη Μεσσηνίας, τοποθετήθηκε πρόεδρος τριμελούς επιτροπής με σκοπό την κατάρτιση καταλόγων απόρων κατοίκων της πόλεως των Γαργαλιάνων, με σκοπό την είσοδό τους σε νοσοκομειακή περίθαλψη και την παροχή πιστοποιητικών για την παροχή σίτισης σε σπουδαστές.

Υπήρξε πρόεδρος στην επιτροπή καλλωπισμού του κοιμητηρίου των Γαργαλιάνων. Διετέλεσε γενικός γραμματέας στο Δ.Σ. του Γηροκομείου Γαργαλιάνων, ενώ επί οκτώ χρόνια ήταν ομιλητής σε ραδιοφωνική εκπομπή (Πύργου Τριφυλίας) με τίτλο “Η εκκλησία κοντά μας”, έπειτα από εντολή της Ιεράς Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας. Το απόγευμα της 1ης Φεβρουαρίου 2018, μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού για την Υπαπαντή του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού που τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίων Πάντων Γαργαλιάνων, παρουσία του μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, των τοπικών Αρχών και ευσεβών πιστών, τιμήθηκε με το Αριστείο Κοινωνικής Προσφοράς και Αλληλεγγύης, που φέρει το όνομα και το έμβλημα του βυζαντινού μνημείου του Ι.Ν. Μεταμόρφωσης Σωτήρος της Χριστιανούπολης, σε υλοποίηση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας.

Το Αριστείο απένειμε στον ιερέα ο τότε δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας. Με συγκίνηση αναφέρθηκε στην ποιμαντορία και το θεάρεστο έργο του αοιδίμου πρωτοπρεσβυτέρου ο μητροπολίτης Τριφυλίας & Ολυμπίας, ομιλώντας με λόγια παρηγορίας προς τους οικείους του, ενώ μίλησε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Γαργαλιάνων, Βασίλειος Αγγελόπουλος.

Σε ψήφισμα του Συμβουλίου Κοινότητας Γαργαλιάνων αναφέρεται: «Με βαθύτατη θλίψη και συγκίνηση η γαργαλιανιώτικη κοινωνία και όχι μόνο, πληροφορήθηκε την κοίμηση του πρωτοπρεσβύτερου και για 65 χρόνια εφημέριου του ιερού ναού των Αγίων Πάντων της πόλης μας Γρηγορίου Γ. Σταθόπουλου.

Ο μακαριστός υπήρξε εξαίρετος κληρικός, σοβαρός, εργατικός, πράος, προσιτός, με αγάπη προς το συνάνθρωπο και συμπαραστάτης στους έχοντας ανάγκη, καθώς και άριστος λειτουργός και ιεροκήρυκας του θείου λόγου. Το πνευματικό και κοινωνικό έργο που προσέφερε διαχρονικά στην ενορία του, στη γαργαλιανιώτικη κοινωνία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή μας, αναμφισβήτητα τεράστιο και υποδειγματικό. Αξιομακάριστε πατέρα Γρηγόριε, η κοινωνία της πόλης που με ιδιαίτερο ζήλο και πάθος υπηρέτησες και κατήχησες, σε ευχαριστεί για την ανεκτίμητη προσφορά σου. Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη μας θα σε συνοδεύουν για πάντα. Ας είναι αιωνία η μνήμη σου. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στους οικείους του, καθώς και σε όλα τα πνευματικά τέκνα του».

Στην εξόδιο ακολουθία τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων και παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι πρώην δήμαρχοι Γαργαλιάνων, Σταύρος Καλοφωλιάς και Άκης Κατρίτσης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Η Τριφυλία ΑλλάΖΕΙ”, Στάθης Ανδρινόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Τριφυλίας, Γιάννης Κατσούλας, Γιάννης Αδρακτάς και Μαγδαληνή Καμπύλη-Ανδρινοπούλου

Του Ηλία Γιαννόπουλου