«Λερναία Ύδρα» η διακίνηση σκληρών ναρκωτικών στη Μεσσηνία

«Λερναία Ύδρα» η διακίνηση σκληρών ναρκωτικών στη Μεσσηνία

Ρομά πέρυσι συνελήφθησαν με πάνω από 3 κιλά ηρωίνης και τώρα με νέες ποσότητες

«Λερναία Ύδρα» αποδεικνύεται το κύκλωμα διακίνησης σκληρών ναρκωτικών από Ρομά στη Μεσσηνία, με σημεία αναφοράς μεγάλους καταυλισμούς. Από το 2014 έχει ξεκινήσει από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας το ξήλωμα ολόκληρων οικογενειών Ρομά που διακινούσαν ηρωίνη από την περιοχή της Αγίας Τριάδας. Μετά δε τις μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις που είχαν γίνει τότε φάνηκε μια μετακίνηση της «δραστηριότητας» αυτής, με πολλές συλλήψεις τα επόμενα χρόνια να γίνονται στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και του Αγίου Φλώρου.

Το Σάββατο, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση των στελεχών της Δίωξης Ναρκωτικών Μεσσηνίας και τη βοήθεια του αστυνομικού σκύλου Dagi, εντοπίσθηκε κρυμμένο στον Άγιο Φλώρο πάνω από μισό κιλό ηρωίνης.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι τα δύο από τα τρία άτομα που συνελήφθησαν το Σάββατο, θείος και ανιψιός, είχαν συλληφθεί και πέρυσι το Φεβρουάριο σε διόδια του αυτοκινητόδρομου, σε ξεχωριστές περιπτώσεις, που συνδέονταν όμως, να μεταφέρουν με αυτοκίνητα προς τη Μεσσηνία σημαντικές ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης. Συνελήφθησαν, ο 39χρονος μάλιστα προφυλακίσθηκε και παρότι αμφότεροι βρίσκονταν σε καθεστώς επιτήρησης, δε δίστασαν να συνεχίσουν το θανατηφόρο τους έργο.

Όλη αυτή η προϊστορία παραπέμπει σε δομή εγκληματικού δικτύου, με τις αστυνομικές Αρχές να έχουν ξεκινήσει την αποδόμησή του.

Τους είχαν συλλάβει και πέρυσι
Ειδικότερα, το Σάββατο συνελήφθησαν ένας 39χρονος Ρομά και η 37χρονη σύζυγός του, καθώς και ο 22χρονος ανιψιός του, οι οποίοι διέμεναν σε Μικρομάνη και Άγιο Φλώρο.

Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου του 2021 οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων Κεντρικής Πελοποννήσου, έστησαν μπλόκο στα διόδια της Βελιγοστής και βάσει πληροφοριών που είχαν εντόπισαν ύποπτο αυτοκίνητο με τρεις επιβάτες. Οδηγός και ιδιοκτήτης του οχήματος ήταν ένας 26χρονος Ρομά, ενώ συνεπιβάτες ο 21χρονος αδελφός του (πρόκειται για τον 22χρονο που συνελήφθη το Σάββατο) και η 20χρονη σύντροφος του δεύτερου.

Σε ειδική κρύπτη στο εσωτερικό της πόρτας της καρότσας του μαύρου αγροτικού αυτοκινήτου ήταν κρυμμένες 5 ανισοβαρείς ποσότητες ηρωίνης, συνολικού βάρους 1.840 γραμμαρίων, αλλά και ποσότητα κοκαΐνης, συνολικού βάρους 44 γραμμαρίων.

Η ποσότητα για τους αστυνομικούς της Μεσσηνίας κρίθηκε ως τεράστια και σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της Δίωξης, το κάθε γραμμάριο ηρωίνης μπορεί να δώσει 10 ενέσιμες δόσεις ή 5 εισπνεόμενες, ενώ και η αξία τους είναι πολύ μεγάλη, αφού μόνο η τιμή του ενός γραμμαρίου κοκαΐνης μπορεί να φτάσει και τα 100 ευρώ.

Σχεδόν 20 ημέρες μετά, το Φεβρουάριο του 2021, με πανομοιότυπο τρόπο επιχειρήθηκε εκ νέου μεταφορά στη Μεσσηνία σημαντικών ποσοτήτων σκληρών ναρκωτικών.

Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων Ανατολικής Πελοποννήσου, έστησαν μπλόκο στο Νέο Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και κλάδο Λεύκτρο- Σπάρτη, στο ύψος του σταθμού των διοδίων «Μάναρη» στην Αρκαδία.

Όταν έφτασε στα διόδια το αυτοκίνητο που οδηγούσε 38χρονος (πρόκειται για τον 39χρονο που συνελήφθη το Σάββατο και θείος του 22χρονου), οι αστυνομικοί το ακινητοποίησαν. Σε ειδική κρύπτη εντός του φίλτρου του αεραγωγού της καμπίνας του αυτοκινήτου βρήκαν επιμελώς κρυμμένες και κατέσχεσαν δύο ποσότητες ηρωίνης, συνολικού βάρους 1.002 γραμμαρίων και δύο ποσότητες κοκαΐνης, συνολικού βάρους 66,8 γραμμαρίων.

Δεν πτοήθηκαν
Οι αστυνομικοί της Δίωξης, όμως, διαπίστωσαν ότι η εγκληματική τους δράση, όχι μόνο δεν είχε σταματήσει μετά τη σύλληψή τους, αλλά πλέον, όπως ανακοινώθηκε, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, διακινώντας ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Ηλεία και Λακωνία.

Για την εξάρθρωση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου ευρείας κλίμακας επιχείρηση, από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος και Δίκυκλης Αστυνόμευσης και τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου. Ειδικότερα, συνελήφθησαν ο 39χρονος με την 37χρονη σύζυγό του και ο 22χρονος ανιψιός του, κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παράβαση της νομοθεσίας για ναρκωτικά.

Από την έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι είχαν συγκροτήσει, το τελευταίο τρίμηνο, εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακίνηση κυρίως ηρωίνης, στις ευρύτερες περιοχές των τεσσάρων νομών, αποκομίζοντας σημαντικά χρηματικά ποσά.

Εξακριβώθηκε δε ότι οι δράστες είχαν ως έδρα την περιοχή του Αγίου Φλώρου, όπου έκρυβαν στο έδαφος τις ναρκωτικές ουσίες και στη συνέχεια τις διακινούσαν έναντι χρηματικού ποσού. Γι’ αυτό από τους αστυνομικούς τέθηκαν σε διακριτική παρακολούθηση επίμαχα σημεία διακίνησης και απόκρυψης των ναρκωτικών ουσιών, τα οποία προσέγγιζαν οι τρεις συλληφθέντες, προκειμένου να αποκρύπτουν τα ναρκωτικά και να πωλούν σε τοξικομανείς.

Τα μέτρα που έπαιρναν
Κοντά στο σημείο που διέμεναν και το οποίο προσέγγιζαν οι συλληφθέντες, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένες, κάτω από τσιμεντόλιθους, μέσα σε παλιό υδρόμετρο στο έδαφος, δύο ποσότητες ηρωίνης, συνολικού βάρους 526 γραμμαρίων, οι οποίες κατασχέθηκαν.

Μάλιστα, τα ναρκωτικά ήταν συσκευασμένα αεροστεγώς και έμοιαζαν με σκουπίδια, μιας και στην περιοχή υπάρχουν πολλά διασκορπισμένα, και έτσι ήταν πιο δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια τους σε Μικρομάνη και Άγιο Φλώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Από την έρευνα που έκαναν, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι οι συλληφθέντες λάμβαναν πολλά μέτρα για να παραπλανούν τις Αρχές και να μη γίνονται αντιληπτοί. Για παράδειγμα, έκρυβαν πάντα τα ναρκωτικά σε χώρους εκτός των σπιτιών τους και πολλές φορές τα συσκεύαζαν για να μοιάζουν με σκουπίδια, χρησιμοποιούσαν ανήλικους ως «τσιλιαδόρους» ή με άλλους ρόλους που τους ανέθεταν, ενώ έθαβαν ακόμα και τις ζυγαριές που χρησιμοποιούσαν.

Επίσης, οι αστυνομικοί είχαν διαπιστώσει ότι πωλούσαν την ηρωίνη προς 10 ευρώ το γραμμάριο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή, όπου πρόκειται να απολογηθούν σήμερα το πρωί.

Οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης και τυχόν εμπλοκή και συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή.

Της Βίκυς Βετουλάκη