Μαρίνα Καλαμάτας: Τα σκάφη συνεχίζουν να την «επιλέγουν» ενισχύοντας το θαλάσσιο τουρισμό

Μαρίνα Καλαμάτας: Τα σκάφη συνεχίζουν να την «επιλέγουν» ενισχύοντας το θαλάσσιο τουρισμό

Την ώρα που ο διεθνής τουρισμός προσπαθεί να επανακάμψει, έπειτα από το πλήγμα των προηγούμενων δύο χρόνων και της πανδημίας, σε τοπικό επίπεδο η κίνηση που καταγράφει την καλοκαιρινή περίοδο, και ιδιαίτερα τις ημέρες του Αύγουστου, η μαρίνα της Καλαμάτας, επιβεβαιώνει τη μεγάλη εικόνα που δείχνει ότι το τουριστικό κομμάτι προσπαθεί να βρει ξανά τα πατήματά του.

Όπως επιβεβαιώνει  και ο διευθυντής της μαρίνας Καλαμάτας, κ. Παναγιώτης Μπούνας, «η πληρότητα είναι καλή γι’ αυτή την εποχή, όμως δε συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τις εποχές προ  πανδημίας».

Ταυτόχρονα, όπως εξηγεί ο ίδιος, ένας από τους πιο βασικούς λόγους προσέλκυσης ξένων σκαφών στη μαρίνα της Καλαμάτας, είναι το γεγονός ότι η πόλη διαθέτει εγκαταστάσεις αεροδρομίου, το οποίο αποτελεί καταλυτικό παράγοντα αύξησης των εισροών σε σκάφη.

«Αυτές τις ημέρες η πληρότητα είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Όμως, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι τον Αύγουστο παραδοσιακά υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό πληρότητας, αυτή τη χρονιά παρατηρούμε μια μικρή μείωση από διερχόμενα σκάφη. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι αρκετοί έρχονται για να προμηθευτούν με καύσιμα ή οτιδήποτε άλλο, πραγματικότητα που εναλλάσσει την εικόνα από μέρα σε μέρα», σχολιάζει ο ίδιος.

Μιλώντας για το σύνολο της τουριστικής περιόδου που έχει προηγηθεί μέχρι σήμερα, ο κ. Μπούνας κάνει λόγο για μια πολύ δυναμική προσέλκυση κόσμου τον Ιούνιο, σε τέτοιο βαθμό δε, που ξεπερνά κατά πολύ την πληρότητα ολόκληρου του Ιουλίου, αλλά και των πρώτων ημερών του Αυγούστου.

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος προσπαθώντας να ερμηνεύσει τη μεταβαλλόμενη αυτή εικόνα, σημειώνει ότι γενικά ο κόσμος αποφεύγει, ακόμα, να έρχεται σε επαφή με συνωστισμό, εξ ου και αποφεύγει τα (πολυσύχναστα) λιμάνια.

Σε τοπικό επίπεδο, ο κ. Μπούνας αναφέρει ότι σε μεγάλη ζήτηση βρίσκονται τελευταία τα μηνιαία, διμηνιαία, αλλά και ετήσια συμβόλαια για παραμονή των σκαφών στην Καλαμάτα. Αυτό επιβεβαιώνει και την εικόνα που θέλει πολλούς από τους πλοιοκτήτες να φτάνουν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα αεροπορικώς, και έπειτα να συνεχίζουν τις διακοπές τους με το σκάφος που φιλοξενείται, ήδη, στην πόλη.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι απευθείας πτήσεις που ανοίγουν την τουριστική περίοδο από και προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αντικατοπτρίζουν και το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού το οποίο δέχεται τόσο η Καλαμάτα, όσο και η Μεσσηνία, ευρύτερα. Έτσι, όπως μας εξήγησε ο κ. Μπούνας, το σημαντικότερο ποσοστό επισκεπτών αφορούν σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εξαιρετική προτίμηση παρουσιάζουν οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, αλλά και οι Πολωνοί!

Το κλείσιμο του Ισθμού και η προσέλκυση νέων σκαφών

Πηγαίνοντας λίγο καιρό πίσω, όταν ο Ισθμός της Κορίνθου είχε τεθεί σε αναγκαστικό κλείσιμο, ο κ. Μπούνας τονίζει ότι εκείνη η περίοδος συνέβαλε αισθητά στην προσέλκυση ενός μεγάλου αριθμού σκαφών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει, ο αριθμός των μηχανοκίνητων σκαφών που έκαναν ταξίδι από το Ιόνιο προς το Αιγαίο, και αντίστροφα, έκαναν στάση σχεδόν πάντοτε στην Καλαμάτα για μια μικρή ανάπαυση και ανεφοδιασμό.

«Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι παροχές στη μαρίνα είναι αρκετά καλές, αφού αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που την προτιμούν συνήθως οι ξένοι. Από τη μια πλευρά διαθέτει όλες τις παροχές σε επισκευές των σκαφών, μέχρι και το τοπικό νοσοκομείο, ή τα μπάνια και τα πλυντήρια που είναι χρήσιμα ως πρώτη ανάγκη για τους ταξιδιώτες με σκάφος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η πληρότητα για το επόμενο διάστημα

Κλείνοντας, όσον αφορά στις κρατήσεις που υπάρχουν μέχρι τώρα για το επόμενο διάστημα, ο κ. Μπούνας σημειώνει ότι υπάρχουν αρκετές για τον υπόλοιπο Αύγουστο, ωστόσο είναι υποτονικές, εάν συγκρίνουμε τον αριθμό τους με άλλες χρονιές.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν εξίσου κρατήσεις και για το φετινό χειμώνα, αρκετές από τις οποίες θα εξυπηρετηθούν, ενώ κάποιες άλλες είναι αδύνατο.

Τι λένε οι διεθνείς επισκέπτες της μαρίνας Καλαμάτας

Δημήτρης Μούγιος – καπετάνιος «Χίμαιρας»

Ο καπετάνιος του σκάφους «Χίμαιρα», Δημήτρης Μούγιος, σημειώνει ότι πρώτη φορά «δένει» στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Όπως μας περιγράφει, το ταξίδι της εξαμελούς οικογένειας με την οποία ταξιδεύει για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ξεκίνησε από το Λαύριο, με τελικό προορισμό τους τη μαρίνα της Λευκάδας.

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να είναι η Καλαμάτα ο ενδιάμεσος σταθμός τους, ο κ. Μούγιος δήλωσε πως το γεγονός ότι η μαρίνα της Καλαμάτας είναι οργανωμένη και προφυλαγμένη από τον καιρό, συντέλεσε στην τελική τους απόφαση να παραμείνουν στην πόλη για τον τελευταίο, περίπου, ένα μήνα.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι με αφορμή το γεγονός ότι στο Ιόνιο δεν υπάρχουν πολλές μαρίνες, πέραν της Πύλου και της Λευκάδας, η Καλαμάτα έχει τις ιδανικές συνθήκες και καλές εγκαταστάσεις για μια πολυμελή οικογένεια.

Errico & Luca – Σαρδηνία

Μιλώντας στο «Θ», τόσο ο Errico όσο και ο Luca, προερχόμενοι από τη Σαρδηνία, δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την πόλη της Καλαμάτας, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο την επέλεξαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ως έναν από τους καλοκαιρινούς τους προορισμούς διακοπών.

Παραμένοντας στη μαρίνα της Καλαμάτας από τις αρχές Αυγούστου, οι δυο τους έχουν ξεχωρίσει, ήδη, αρκετά όμορφα καφέ σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά και γραφικές ταβέρνες με θέα το μεσσηνιακό κόλπο. «Θεωρούμε ότι αυτή η θέα που αντικρίζει κανείς από τη Βέργα αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη», μας λέει χαρακτηριστικά ο Errico, ενώ για τις επόμενες λίγες ημέρες που θα παραμείνουν στην Καλαμάτα, σκοπεύουν να γνωρίσουν και άλλα εξίσου ενδιαφέροντα σημεία της πόλης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, κλείνοντας, ο επόμενος προορισμός τους είναι η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά, ενώ αμέσως μετά θα ταξιδέψουν για τη Βενετία.

Νικόλας – Βουλγαρία

Παρότι ο Νικόλας είχε μόλις δέσει στο λιμάνι της Καλαμάτας, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους επέλεξε τη μαρίνα της Καλαμάτας μεταξύ των άλλων επιλογών που είχε. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα παραμείνει στην πόλη για τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες προκειμένου να ανεφοδιαστεί με καύσιμα και διάφορα είδη που είναι απαραίτητα για τις επόμενες ημέρες του ταξιδιού.

Άλλωστε, ο ίδιος ξεκινώντας το ταξίδι του από τη Βουλγαρία με το έντεκα μέτρων σκάφος που τελεί υπό Αγγλική καταχώρηση, σκοπεύει να επισκεφθεί αρκετές από τις παραλίες της Πελοποννήσου, ενώ προηγούμενος σταθμός του ήταν η μαρίνα της Λευκάδας.

Andrea – Ιταλία

Για τον Andrea, ο οποίος ξεκίνησε με την παρέα του να ταξιδεύει στα ελληνικά νερά από τη Βενετία, αυτή είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται την μαρίνα της Καλαμάτας, καθώς η πρώτη ήταν το 2010.

«Προτιμήσαμε να δέσουμε στην Καλαμάτα γιατί στην περιοχή της Πελοποννήσου δεν υπάρχουν πολλές επιλογές σε μαρίνες, ενώ στο Ιόνιο υπάρχει πάρα πολύς κόσμος, και αυτό ήταν κάτι που δεν το θέλαμε για το φετινό καλοκαίρι», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Έτσι, για τον ίδιο που παραμένει αρκετό διάστημα στη μαρίνα της πόλης, αφού ήρθε στις 4 Ιουνίου και θα αναχωρήσει τη Δευτέρα για τη Βενετία, η Καλαμάτα αποτελεί έναν αρκετά φιλόξενο προορισμό διακοπών.

Όπως μας λέει ο ίδιος, παρότι δεν περπάτησε πολύ στο κέντρο της πόλης, εντούτοις επισκέφθηκε το Πάρκο Σιδηροδρόμων το οποίο του άφησε θετικές εντυπώσεις λόγω του πράσινου που έχει. Κάτι ακόμα που ξεχωρίζει από την Καλαμάτα είναι το γεγονός ότι οι πτήσεις από τη Βενετία προς την Καλαμάτα είναι ιδιαίτερα οικονομικές, και αυτό διευκολύνει ώστε να ταξιδεύουν συχνά σε αυτή τη διαδρομή του ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Basly – Γαλλία

«Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ερχόμαστε στην Καλαμάτα, καθώς ξεκινήσαμε από τη Γαλλία», μας λέει ο τελευταίος από τους επισκέπτες της μαρίνας που μοιράστηκαν την εμπειρία τους μαζί μας.

Όπως σημειώνει ο ίδιος σχετικά με την επίσκεψή του στην πόλη , ο βασικός λόγος της παραμονής τους ήταν  η επισκευή κάποιων βλαβών που εμφανίστηκαν στο σκάφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Παρ’ όλα αυτά, «ένας ακόμα λόγος που επιλέξαμε να παραμείνουμε αυτές τις ημέρες στη μαρίνα της Καλαμάτας, μιας και θα μείνουμε εδώ για τα επόμενα έξι βράδια, ήταν επειδή μας διευκολύνει πολύ το αεροδρόμιο, κι εγώ προσωπικά περιμένω να έρθει η σύζυγός μου σε δύο μέρες από σήμερα και να συνεχίσουμε το ταξίδι, καθώς είναι πραγματικά πολύ εξυπηρετικό να διαθέτει και τις δύο αυτές εγκαταστάσεις μια πόλη».

Κλείνοντας, υπογραμμίζει πως, παρότι δεν επισκέφθηκε καθόλου το κέντρο της πόλης ή την παραλία, θεωρεί ότι οι εγκαταστάσεις στη μαρίνα είναι αρκετά καλές, και το προσωπικό εξυπηρετικό.

«Όμως, εκτός από αυτό, υπάρχουν και όμορφα καταστήματα για φαγητό ή καφέ τριγύρω από τη μαρίνα και αυτό μας εξυπηρετεί πολύ από άποψη κοντινής απόστασης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Της Χριστίνας Μανδρώνη

Εναέριες φωτογραφίες: Νίκος Τσιακαλάκης