Μεσίτες: Ούτε για δείγμα γκαρσονιέρες για φοιτητές στην Καλαμάτα

Μεσίτες: Ούτε για δείγμα γκαρσονιέρες για φοιτητές στην Καλαμάτα

Ούτε για δείγμα υπάρχει στην περιοχή της Καλαμάτας, μικρό διαμέρισμα για ενοικίαση κυρίως ως φοιτητική στέγη και μεσίτες περιγράφουν αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο με μια λέξη: «Πανικός».

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων, οι γονείς έχουν ξεκινήσει να ψάχνουν σπίτια για τα παιδιά τους, τα οποία όμως δεν υπάρχουν. Οι μεσίτες που μίλησε το «Θάρρος» εκτιμούν ότι από Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια μικρή διαθεσιμότητα διαμερισμάτων, αλλά πολλοί φοιτητές θα συνεχίσουν να έχουν πρόβλημα εξεύρεσης στέγης.

«Γολγοθάς»
Οι τιμές ούτως ή άλλως είναι σημαντικά αυξημένες και η αναζήτηση φοιτητικής στέγης στην περιοχή μας έχει αναδειχθεί σε μαρτύριο για εκατοντάδες οικογένειες.

Σε πρόσφατη έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates, που δημοσιεύει το iefimerida.gr, αποτυπώνονται η διαθεσιμότητα και οι τιμές ενοικίασης σε 21 φοιτητουπόλεις ανά την Ελλάδα.

Στον πίνακα που δημοσιεύουμε, εμφανίζεται η διαθεσιμότητα για την Καλαμάτα για διαμέρισμα 50 τ.μ. και όπως φαίνεται σε χαμηλό ενοίκιο το ποσοστό διαθεσιμότητας είναι μηδενικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Καλαμάτα η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας αποτελεί «Γολγοθά» για τους γονείς και τη φετινή χρονιά. Οι τιμές για ακόμη μια χρονιά καταγράφουν αυξητικές τάσεις, ενώ τα διαθέσιμα ακίνητα, κυρίως δυάρια, είναι ελάχιστα, αγγίζοντας ακόμη και τα 450 €/μήνα.

Το κόστος μίσθωσης για κατοικία 30τμ-45τμ  κυμαίνεται από 300€ έως 350€ για τη φετινή χρονιά, ενώ πέρυσι το κόστος κυμαινόταν από 250€ έως 360€. Στο Δήμο Καλαμάτας είναι εγγεγραμμένα πάνω από 839 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Απελπισία
Όπως σημείωσε από τη «Μεσσηνιακή Κτηματομεσιτική», ο κ. Βασίλης Μπογέας, δεν υπάρχουν καθόλου διαθέσιμα σπίτια και γίνεται χαμός με τους γονείς.

«Μόνο χθες δέχθηκα πάνω από 10 τηλεφωνήματα  και δεν έχω ούτε ένα διαθέσιμο. Ακόμα κι αυτά που δημοσιεύονται στις εφημερίδες έχουν νοικιασθεί. Γίνεται πανικός δεν υπάρχουν πουθενά σπίτια. Μέχρι και μαζί μας τα βάζουν οι γονείς από την απελπισία τους», τόνισε.

Ο κ. Μπογέας εκτίμησε ότι από το Σεπτέμβριο που θα τελειώσει η καλοκαιρινή σαιζόν και κάποιοι φοιτητές θα φύγουν θα υπάρξει κάποια διαθεσιμότητα, αλλά κι αυτή δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη. «Έχουμε πολύ μεγάλη έλλειψη σε μικρά διαμερίσματα. Μέχρι και τα «κοτέτσια» νοικιάζουν οι άνθρωποι. Τι να πω; Οι γονείς είναι σε απελπισία», κατέληξε.

Τεράστια έλλειψη
Τα ίδια μας μετέφερε και ο κτηματομεσίτης Διονύσης Μπιρμπίλης. Η έλλειψη που υπάρχει είναι τεράστια και λόγω καλοκαιριού που πολλοί έχουν προτιμήσει την βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και γιατί η περιοχή μας δεν έχει πολλά διαθέσιμα σπίτια για φοιτητική στέγη.

«Είναι πολλοί αυτοί που ψάχνουν. Πιστεύουμε από αρχές Σεπτεμβρίου να υπάρξει κάποια διαθεσιμότητα. Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Η μεγαλύτερη έλλειψη παρατηρείται σε γκαρσονιέρες και το 80% ζητά να νοικιάσει επιπλωμένη γκαρσονιέρα. Γενικά στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλη έλλειψη από φοιτητικά σπίτια και τώρα το καλοκαίρι είναι ακόμα μεγαλύτερη. Κάποια θα ελευθερωθούν από το Σεπτέμβριο, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των ιδιοκτητών το νοικιάζει για 9-10 μήνες για να το έχει ελεύθερο το καλοκαίρι. Κάποιοι λίγοι τα νοικιάζουν για όλο το χρόνο», σημείωσε  ο κ. Μπιρμπίλης, προσθέτοντας ότι δέχεται τηλεφωνήματα γονιών από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, ακόμα και από Τρίπολη που ψάχνουν σπίτι για το παιδί τους.

Οι τιμές όπως είπε είναι ανεβασμένες σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό 8-10%. Μάλιστα, οι προνομιακές επιπλωμένες γκαρσονιέρες έχουν ενοίκιο από 350 ευρώ.

Της Βίκυς Βετουλάκη