Μνήμες του Ελληνισμού: Ενδύματα και διηγήματα

Μνήμες του Ελληνισμού: Ενδύματα και διηγήματα

Λαμπερά εγκαίνια στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Τις πόρτες του άνοιξε το βράδυ της Τετάρτης το Στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, όπου και φιλοξενείται η έκθεση «Μνήμες του Ελληνισμού: Ενδύματα και διηγήματα».

Μέσα από 45 πρωτότυπα σκίτσα – πορτρέτα του ζωγράφου και ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ, προϊόν της πολυετούς ενδυματολογικής μελέτης του καλλιτέχνη στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, δημιουργήθηκε ένα εικαστικό αφιέρωμα στις ιστορικές εστίες του Ελληνισμού.

Στα λογοτεχνικά – λαογραφικά διηγήματα του Γιάννη Μετζικώφ, αποσπάσματα των οποίων συνοδεύουν την έκθεση ως μέρος του πρωτότυπου ηχοτοπίου του Δημήτρη Μπάκα, καταγράφονται με γλαφυρότητα οι παραδόσεις, η καθημερινότητα, αλλά και ο δυναμισμός των κοινωνιών τους.

Το βίντεο – ντοκουμέντο του Βλαδίμηρου Νικολούζου μάς ταξιδεύει στον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς που οι ξεριζωμένοι Έλληνες μετέφεραν μαζί τους, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.

Εμπνευστής και διοργανωτής της έκθεσης, της οποίας την επιμέλεια έχει η Ρένα Βάλλα, είναι το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας, που για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνει το ρόλο του ως θεματοφύλακας της παράδοσης και της μνήμης, δίνοντας έτσι στο κοινό μία εικόνα της έκτασης και της μεγαλοσύνης του ελληνισμού.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους συνέδρους του 20ού Πανελλήνιου Συνεδρίου του Λυκείου των Ελληνίδων, το οποίο διοργανώνεται στο Μέγαρο Χορού από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Ελληνισμός και Ρωμιοσύνη: Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από τη σύγκρουση δύο οραμάτων», με ευθύνη και επιμέλεια του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας.
Π.Μπ.