Ο Νικόλας Θεοδώρου είναι ο …Αντετοκούμπο, αλλά δυστυχώς γι’ αυτόν σε …λάθος άθλημα

Ο Νικόλας Θεοδώρου είναι ο …Αντετοκούμπο, αλλά δυστυχώς γι’ αυτόν σε …λάθος άθλημα

Ο Νικόλας Θεοδώρου είναι κάτι σαν τον …Αντετοκούνμπο, αλλά στο σκάκι.

Γι’ αυτό και η είδηση ότι κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο για τη χώρα μας στην 44η σκακιστική Ολυμπιάδα –μια τεράστια διοργάνωση με 188 συμμετοχές 4μελών ομάδων που ολοκληρώθηκε στις 9 Αυγούστου στην Ινδία- θέλει προσπάθεια για να τη βρεις.

Και τι περίεργο (αν και ίσως όχι και τόσο αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την όλη κατάσταση στην Ελλάδα, που λειτουργεί σαν φαύλος κύκλος), μια χώρα που έχει ανοίξει το δρόμο του ανθρώπινου πολιτισμού, τιμώντας και εξυψώνοντας το πνεύμα, μέσα από τη φιλοσοφία, αλλά και την τέχνη σε υπέρτατα ύψη, σχεδόν απαξιώνει το κατ’ εξοχήν πνευματικό παιχνίδι.

Ίσως αυτή και άλλες επιτυχίες που δεν λείπουν από τους Έλληνες καιτις Ελληνίδες πρωταθλήτριες να αλλάξουν τη στάση μας απέναντι στο σκάκι…

Ο Νικόλας είναι μόλις 22 ετών και πέρυσι το όνομά του έγινε ευρύτερα γνωστό, επειδή κατέκτησε -και μάλιστα σε τόσο νεαρή ηλικία- τον τίτλο του γκραντ μετρ, τον οποίο διαθέτουν μόλις 11 σκακιστές στην Ελλάδα και κάπου 1600 παγκοσμίως. Ο ολυμπιακός τίτλος ήρθε σαν φυσική συνέπεια μιας διαρκούς ανοδικής πορείας, επιβεβαίωσης του ταλέντου και του «πλήρους πακέτου» ικανοτήτων (αγωνιστικών, νοητικών, ψυχολογικών, χαρακτήρα) που διαθέτει ο νεαρός σκακιστής.

Στην πρώτη του συμμετοχή με την ολυμπιακή ομάδα της χώρας μας ο Νικόλας ήταν καλύτερα από κάθε φορά προετοιμασμένος, πίστευε ότι θα τα πάει πολύ καλά, αλλά δεν μπορούσε να θεωρεί κάτι δεδομένο, με αντιπάλους εξαιρετικούς διεθνείς σκακιστές.

Ανταποκρίθηκε όμως πλήρως στην πρόκληση, είχε τη σταθερότητα καιτη συγκέντρωση σε όλα τα παιχνίδια που αγωνίστηκε και με απολογισμό 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και καμία ήττα, με 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες κατέκτησε αυτό το αργυρό μετάλλιο στη 2η σκακιέρα (στον αγώνα με τη Μολδαβία έπαιξε στην 1η).

Ο νεαρός Θεοδώρου έχει μετατρέψει σε …ρουτίνα τις νίκες εναντίον πολύ ισχυρότερων αντιπάλων, αυτό άλλωστε τον ανέβασε τόσο γρήγορα στη διεθνή κατάταξη και αυτό χρειάστηκε να κάνει και πάλι για να ανέβει στο βάθρο της κορυφαίας διοργάνωσης.

Ξεκίνησε στη διοργάνωση ως νο 123 με 2575 ΕΛΟ και κατόρθωσε να φέρει ισοπαλία με τον Ινδό GM Vidit Santosh Gujrathi ΕΛΟ 2714 και να κερδίσει τον Ουκρανό GM Volokitin Andrei ΕΛΟ 2674 και τον Αμερικανό GM Aronian Levon ΕΛΟ 2775, προκαλώντας τεράστια έκπληξη. Το νέο ΕΛΟ του Νικόλα Θεοδώρου, στο οποίο προστέθηκαν 23 πόντοι, είναι πλέον 2598.

Πίσω απ’ όλα αυτά δεν υπάρχει τίποτα τυχαίο, από την πρώτη στιγμή που οι γονείς, ο Παναγιώτης Θεοδώρου και η Φωτεινή Βασιλείου, αμφότεροι ακαδημαϊκοί καθηγητές Φιλοσοφίας, πήγαν τον 7χρονο Νικόλα στο ΣΚΟ Ρεθύμνου και μετά στη γειτονική Σκακιστική Ακαδημία Χανίων έως τη δύσκολη απόφαση να πάει στην Αμερική μετά το Λύκειο.

Οι αγωνιστικές επιτυχίες άνοιξαν την πόρτα του πανεπιστήμιο Σεντ Λούις στο Μιζούρι, όπου ο Έλληνας πρωταθλητής σπουδάζει με υποτροφία Μαθηματικά και Φυσικά και παράλληλα ασχολείται επαγγελματικά με το άθλημα. Το πανεπιστήμιό του καλλιεργείτο σκάκι με προσήλωση, προσελκύοντας τους κορυφαίους σκακιστές απ’ όλο τον κόσμο και σε συνδυασμό με τον τοπικό σύλλογο όπου ανήκει ο Νικόλας Θεοδώρου, επιτρέπουν στον αργυρό Ολυμπιονίκη μας να κυνηγήσειτο όνειρό του με τις καλύτερες προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής ομάδας και του συλλόγου.

Στην Ελλάδα όμως ερημιά… Η σκακιστική Ομοσπονδία βρίσκεται σε παρακμή και οι σύλλογοι, όπως ακριβώς ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας, πασχίζουν να επιβιώσουν.

Ο πρωταθλητισμός γίνεται με στερήσεις και δυσβάσταχτα βάρη για τις οικογένειες. Ο Νικόλας και ο κάθε Νικόλας, του σκακιού και των λιγότερο προβεβλημένων αθλημάτων χρειάζονταιτην ηθική, αλλά και υλική υποστήριξη της πατρίδας τους (επίσημους φορείς ή ιδιώτες χορηγούς), άλλωστε οι επιτυχίες τους έχουν τα ελληνικά χρώματα και η όλη πορεία τους αποτελεί φωτεινό σηματοδότη για τα νέα κυρίως παιδιά.

Ειδικά ο νέος μας αργυρός Ολυμπιονίκης για να συνεχίσει να αξιοποιεί τις δυνατότητές τους και την αγάπη που έχει για το σκάκι χρειάζεται οικονομική ενίσχυση προκειμένου να κάνει πιο απαιτητική προετοιμασία, νέο πολύ δυνατό υπολογιστή για τις προπονήσεις και τον σχεδιασμό του, χορηγίες για ταξίδια και διαμονές προκειμένου να συμμετέχει σε περισσότερα δυνατά διεθνή τουρνουά, χωρίς να χρειάζεται να «πονοκεφαλιάζει» για όλα αυτά, παρά μόνο για το πώς θα αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του…

Τα αποτελέσματα του Ν. Θεοδώρου στην 44η σκακιστική Ολυμπιάδα

-1ος γύρος (Ελλάδα-Αϊτή 4-0)
Θεοδώρου-Jude Mirvens (Αϊτή) ΕΛΟ 2022 1-0

-2ος γύρος (Ελλάδα Κόσοβο 3,5-0,5)
Θεοδώρου-Saraci, Korab ΕΛΟ 2287 1-0

-3ος γύρος ισοπαλία (Ινδία-Ελλάδα 3-1)
Θεοδώρου-GM Vidit, Santosh Gujrathi ΕΛΟ 2714 0,5-0,5

-4ος γύρος (Ελλάδα-Βουλγαρία 3-1)
Θεοδώρου-Stoyanov, Tsvetan ΕΛΟ 2450 1-0

-5ος (Ελλάδα-Μολδαβία 2-2)
1η σκακιέρα: Θεοδώρου-IM Schitco, Ivan ΕΛΟ 2490 0,5-0,5

-6ος γύρος (Ελλάδα-Βέλγιο 4-0)
Ο Νικόλας δεν αγωνίστηκε

-7ος γύρος (Ελλάδα-Ουκρανία 2-2)
Θεοδώρου-GM Volokitin, Andrei ΕΛΟ 2674 1 – 0

-8ος γύρος (Ελλάδα-Φιλιππίνες 1,5-2,5)
Θεοδώρου-GM Barcenilla, Rogelio ΕΛΟ 2463 1-0

-9ος γύρος (Ελλάδα-ΗΠΑ 1,5-2,5)
Θεοδώρου-GM Aronian, Levon ΕΛΟ 2775 1 – 0

-10ος γύρος (Ελλάδα-Ισλανδια 1,5-2,5)
Θεοδώρου-GM Stefansson, Hannes ΕΛΟ 2541 0,5-0,5

-11ος γύρος (Ελλάδα-Γαλλία 2-2)
Ο Νικόλας δεν αγωνίστηκε

Χ.Ε.