Παρέμβαη Π. Παυλόπουλου για παρακολουθήσεις: ” Την πολιτική ευθύνη την έχει ο Πρωθυπουργός”

Παρέμβαη Π. Παυλόπουλου για παρακολουθήσεις: ” Την πολιτική ευθύνη την έχει ο Πρωθυπουργός”

Την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει ο πρωθυπουργός, δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους».

Μιλώντας στο Κομμένο της Άρτας, κατά την Τελετή Μνήμης των 317 Μαρτύρων Ηρώων του Κομμένου, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας κατά την εγκληματική επιδρομή της 16ης Αυγούστου 1943, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, έκανε αναφορά στη διαχρονική αξία της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και στο «στοιχειώδες χρέος μας να την υπερασπιζόμαστε, όλοι ανεξαιρέτως, εμπράκτως και αδιαλείπτως. Διότι το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και οι Θεσμοί της είναι «εύθραυστα» αγαθά και απαιτείται διαρκής εγρήγορση για την αποτελεσματική θωράκισή τους», όπως είπε.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος έκανε αναφορά στις διατάξεις του άρθρου 19 του Συντάγματος περί δικαιώματος του απορρήτου των επικοινωνιών εις βάρος πολιτών αλλ’ ακόμη και θεσμικών παραγόντων της πολιτικής και πολιτειακής μας ζωής, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

 «Η πολιτική ευθύνη εκείνων, οι οποίοι ασκούν την εξουσία που τους έχει ανατεθεί με βάση την λαϊκή ετυμηγορία είναι, εκ φύσεως και εξ ορισμού, αντικειμενική. Άρα οι φορείς της εξουσίας αυτής πρέπει ν’ αναλαμβάνουν, στο ακέραιο, την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, ενώ δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος και εξήγησε:

«Με απλές λέξεις οι πολιτικοί «ταγοί» για να δικαιώσουν την προαναφερόμενη δημοκρατική τους νομιμοποίηση δεν μπορεί ν’ αρκούνται στην απλή διαχείριση της εξουσίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, αλλά οφείλουν ν’ αναδεικνύονται, με θάρρος και συνέπεια και δίχως υπολογισμό του λεγόμενου «πολιτικού κόστους», ασυμβίβαστοι υπερασπιστές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και των Θεσμών της».

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την παρέμβαση του Αλέξη Παπαχελά στην “Καθημερινή της Κυριακής”, το συμπέρασμα είναι ότι εμπεδώνεται πλέον και στο φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο η άποψη ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει μέλλον ως πρωθυπουργός. Παρά τη δυσκολία που προκαλεί στους συμμάχους του αυτή η εκτίμηση, δεν μπορούν να την αποφύγουν.

Και αυτό δεν μπορεί παρά να έχει συνέπειες στο εσωτερικό της ΝΔ. Όσο ενισχύεται η αίσθηση ότι το φρούτο της εξουσίας σαπίζει και θα πέσει, τόσο πλησιάζει η ώρα του ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών με το βλέμμα στην επόμενη μέρα των εκλογών. Καλά ξεμπερδέματα.