Πρώτη πεζοπορική ξενάγηση στο Μονοπάτι Μηναγιώτικο Natura 2000

Πρώτη πεζοπορική ξενάγηση  στο Μονοπάτι Μηναγιώτικο Natura 2000

Στο πλαίσιο ανάδειξης των νέων φυσικών και πολιτιστικών πόρων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην περιοχή του μονοπατιού Μηναγιώτικου Natura 2000 (εντυπωσιακό σπήλαιο με σταλακτίτες, δύο μεσαιωνικές εκκλησίες, ένας μεσαιωνικός υδρόμυλος και μια γέφυρα εποχής), το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Κάστρου Μεθώνης, το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Φοινικούντας και τις Κοινότητες Αμπελοκήπων, Καλλιθέας, και Φοινικούντας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, καθώς και την Κοινότητα Μηλίτσης του Δήμου Μεσσήνης, συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά πεζοπορική ξενάγηση στις 21 Αυγούστου στο τμήμα του μονοπατιού Κάτω Αμπελόκηποι – Σπήλαιο Σταλακτιτών, συνολικής χρονικής διάρκειας 3 ωρών (14 χλμ.).

Διαδρομή
Ειδικότερα, η πεζοπορία θα ξεκινήσει την Κυριακή στις 8.00 π.μ. από την είσοδο του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων (info kiosk μονοπατιού), όπου οι πεζοπόροι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το ιστορικό διατηρητέο δημοτικό σχολείο του εν λόγω οικισμού και να θαυμάσουν τα τέσσερα δέντρα ελευθερίας του Δικτύου Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης που βρίσκονται στην περιοχή της αφετηρίας (μεταξύ αυτών η γηραιότερη λυγαριά της Ελλάδας).

Στη συνέχεια, η πεζοπορική διαδρομή θα ακολουθήσει το μικρό μονοπάτι παλιών νερόμυλων με την εντυπωσιακή δενδρώδη βλάστηση, την ιστορική κρήνη (έργο του 1908), τους δύο ερειπωμένους υδρόμυλους και τον ιστορικό καταρράκτη «παλιόμυλου».

Ακολούθως, η πεζοπορία θα κινηθεί στο ρου του μονοπατιού Μηναγιώτικου Natura 2000, όπου στο δεύτερο χιλιόμετρο (περιοχή της Μάχης Κάτω Μηναγίων που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας δημόσια εορτή) θα υπάρξει σχετική ενημέρωση για την εν λόγω μάχη, ενώ οι πεζοπόροι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το μοναδικό πευκοδάσος της Νότιας Μεσσηνίας, καθώς και το εντυπωσιακό σύμπλεγμα βράχων (Βγενόβραχος), στην κορυφή του οποίου βρίσκεται φραγκικό κάστρο (κάστρο Molines).

Στη συνέχεια, στο τρίτο χιλιόμετρο της διαδρομής, οι πεζοπόροι μπορούν να δουν το μοναδικό σωζόμενο υδρόμυλο (μύλος Μασούρα) με τον εντυπωσιακό υδατόπυργο και τη μονότοξη καμάρα του υδραγωγείου του.

Στο πέμπτο χιλιόμετρο η διαδρομή εισέρχεται σε προστατευόμενη περιοχή του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, όπου θα γίνει μικρή στάση για ξεκούραση κάτω από αιωνόβια πλατάνια και βρύση με παγωμένο νερό. Στη συνέχεια η πεζοπορική διαδρομή γίνεται παραποτάμια, κάτω από αιωνόβια δέντρα, ενώ στο έκτο χιλιόμετρο εντυπωσιάζει ο μεσαιωνικός υδρόμυλος με μονότοξη καμάρα υδραγωγείου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.

Επίσης, σε μικρή απόσταση οι πεζοπόροι μπορούν να θαυμάσουν τον ερειπωμένο υδρόμυλο «Βλάση», ενώ ακολούθως θα δουν την ερειπωμένη εντυπωσιακή μεσαιωνική εκκλησία που εντοπίστηκε και καθαρίσθηκε πριν από λίγο καιρό. Ακολούθως, η πεζοπορική διαδρομή συναντά την άγνωστη γέφυρα εποχής που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και όλα δείχνουν ότι αποτελούσε τμήμα του ιστορικού δρόμου που συνέδεε για αιώνες το Ναυαρίνο με την Κορώνη. Στη συνέχεια, η διαδρομή διαπερνά το σημείο που θα κατασκευασθεί το φράγμα Μηναγιώτικο και κινείται παράλληλα με το ποτάμι, σε περιοχή με μοναδικό φυσικό κάλλος και μικρή λίμνη που φιλοξενεί μικρά ψαράκια και χέλια. Ακολούθως, το μονοπάτι συναντά τον ερειπωμένο υδρόμυλο «Καταλιακού» και μέσα από μια οργιώδη βλάστηση η πεζοπορία θα καταλήξει στο εντυπωσιακό σπήλαιο σταλακτιτών με την αμυντική μεσαιωνική οχύρωση και τη σπάνια για την περιοχή τοξοθυρίδα, που εντοπίστηκε και καθαρίσθηκε πρόσφατα.

Εδώ οι πεζοπόροι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους μοναδικούς σταλακτίτες, ενώ πάνω από το σύμπλεγμα βράχων του σπηλαίου μπορούν να δουν την ερειπωμένη μεσαιωνική εκκλησία με τη σωζόμενη αψίδα που εντοπίστηκε πρόσφατα. 

Η επιστροφή θα γίνει από συντομότερη πεζοπορική διαδρομή, καθώς παρακάμπτονται δύσκολα τμήματα του μονοπατιού και γίνεται ξενάγηση σε νέα τμήματα. Η πεζοπορική ξενάγηση θα ολοκληρωθεί στην πλατεία του οικισμού Κάτω Αμπελοκήπων, όπου κάτω από την κληματαριά του ιστορικού οινοκαφεπαντοπωλείου «Ελβετία» (έτος λειτουργίας 1937) θα προσφερθεί ελαφρύ γεύμα (μπουφές), ενώ θα υπάρξει ενημέρωση – συζήτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται άμεσα για την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων του νότιου γεωγραφικού τμήματος του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Έτσι, οι λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς που θα βρεθούν στην πρώτη πεζοπορική ξενάγηση θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια νέα πράσινη πολιτιστική διαδρομή και ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα σπάνιας μεσογειακής βιοποικιλότητας, που βρίσκεται σε έναν απομονωμένο γεωγραφικά θύλακα της Νότιας Μεσσηνίας και να μάθουν πολλά για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής (τηλέφωνο επικοινωνίας για την πεζοπορική ξενάγηση: 697 8010753).