Τριφυλία: Τίμησαν την Παναγία την «Κυρά την Αγριλιώτισσα»!

Τριφυλία: Τίμησαν την Παναγία την «Κυρά την Αγριλιώτισσα»!

Με ευλάβεια και λαμπρότητα τίμησαν την Κοίμηση της Θεοτόκου στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Αγριλιώτισσας στον Αγρίλη Φιλιατρών!

Πιστοί, από τα Φιλιατρά και την ευρύτερη περιοχή, την παραμονή αλλά και ανήμερα, τίμησαν το «Πάσχα του καλοκαιριού» ανάβοντας ένα κερί στη μνήμη της Παναγίας και προσκυνώντας ευλαβικά την Ιερή Εικόνα.

Την παραμονή τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου μετά του Ιερού Κλήρου και έγινε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.

«Στον Αγρίλη δεσπόζει η Παναγία η Αγριλιώτισσα που, κατά τις παραδόσεις, κτίστηκε το 13ο αιώνα πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού (κατά πάσαν πιθανότητα αφιερωμένου στην Αρτέμιδα) με πολλούς θρύλους να συνδέουν το κτίσιμό της με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Παλαιολόγο τον Η΄.

Ο θρύλος αναφέρει ότι ο Ιωάννης τραυματίστηκε σοβαρά στην περιοχή του Αγρίλη και σώθηκε χάρις στο μικρό εκκλησάκι που υπήρχε στη θέση του σημερινού. Ο Ιωάννης από ευγνωμοσύνη έχτισε εκεί τον σημερινό ναό. Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από τον Ιμπραήμ το 1825 και αποκαταστάθηκε μερικά χρόνια αργότερα από τον καλόγερο Παρθένιο».

Στις θρησκευτικές τελετές την παραμονή διακρίναμε, μεταξύ άλλων, το βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλή Μαντά, το δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, τους αντιδημάρχους, Αντώνιος Βλάχο, Δημήτριο Στριμπάκο, Σωτήριο Μπακούρο και Μαρία Παναγοπούλου, τη γενική γραμματέα του δήμου Τριφυλίας, Μαρία–Μερόπη Μυλωνά και τους δημοτικούς συμβούλους Χαράλαμπο Καναλουπίτη, Σταματία Αλεξοπούλου καθώς και τον εορτάζοντα Παναγιώτη Τσαφαρά και τον πρώην δήμαρχο, Κώστα Κόλλια.

Του Ηλία Γιαννόπουλου