11ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών από το Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας

11ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών από το Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας

Αθλητικοί αγώνες και ενημερωτικές δράσεις για καλό σκοπό…

Ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας «Ποσειδών» διοργανώνει αυτό το Σαββατοκύριακο 3-4 Σεπτεμβρίου 2022, το 11ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας, μεταδίδοντας το μήνυμα του εθελοντισμού μέσω του αθλητισμού, αφού αποτελεί μία δράση κοινωνικής ευθύνης με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Στα δέκα χρόνια διοργάνωσης, 7.000 συμπολίτες μας έχουν εγγραφεί ως εθελοντές δότες, ενώ 5 έχουν δωρίσει ήδη μυελό άρα και ζωή σε αντίστοιχους ασθενείς.

Το κεντρικό σύνθημα του αγώνα είναι: «Δώρισε την ευκαιρία για ζωή. Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών και κάνε τη λευχαιμία παρελθόν. Δώσε αίμα και γίνε χορηγός ζωής».

Παράλληλα, στόχος από τη φετινή διοργάνωσης και στο εξής, είναι η ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των συμμετεχόντων και παρευρισκόμενων, προωθώντας ανακυκλώσιμα υλικά και εστιάζοντας σε μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα.

Το 11ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών περιλαμβάνει τις παρακάτω δραστηριότητες:

-Ενημέρωση για τη δωρεά μυελού των οστών στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου και ώρες 10:00 έως 18:00, στις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ.

-Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00π.μ. στις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ.

-Ημερίδα ιστιοπλοΐας, με ειδικά διαμορφωμένα νεότευκτα σκάφη, για άτομα με κινητικά προβλήματα. Στον αγώνα θα συμμετέχουν παραολυμπιονίκες αθλητές καθώς και το τμήμα ιστιοπλοΐας για ΑΜεΑ του ΝΟΚ, το οποίο ιδρύθηκε το 2022 και είναι το μοναδικό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Άλλωστε, το όραμα των ανθρώπων του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, από ιδρύσεως (1932) έως και σήμερα είναι να προσφέρουν ανιδιοτελώς τη δυνατότητα άθλησης σε νέους όλων των ηλικιών, χωρίς διακρίσεις και σκοπιμότητες.

Ημερίδα ιστιοπλοΐας για ηλικίες 7-10 ετών. Από τις ελάχιστες που γίνονται στην Ελλάδα για τις συγκεκριμένες ηλικίες (οι δύο ιστιοπλοϊκές συναντήσεις θα πάρουν εκκίνηση περίπου στη 1 μ.μ. τόσο σήμερα όσο και αύριο).

-Αγώνα δρόμου 5 χλμ κατά μήκος του νότιου κυματοθραύστη του λιμένος (χιλιόμετρο) και αγώνας μικρής απόστασης για παιδιά (εκκίνηση 7 μ.μ. το Σάββατο στην παραλία μπροστά από το ΝΟΚ).

-Παράλληλα με τους δρομείς το μηνύματος του εθελοντισμού θα διαδώσουν με την προσπάθειά τους κολυμβητές του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, που θα κολυμπήσουν κατά μήκος της προκυμαίας.

-Μαραθώνιος κολυμβητικού αγώνα 30χλμ Κορώνη – Καλαμάτα, με εκκίνηση από τις 7 το πρωί. Ο Ιστορικός αυτός αγώνας γίνεται για 34η χρονιά και έχει συμπεριληφθεί στις 100 καλύτερες διοργανώσεις του κόσμου από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κολύμβησης Ανοικτής Θαλάσσης (World Open Water Swimming Association).

Επίσης, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στις 20:30 θα γίνει προβολή ταινίας για τη δωρεά μυελού των οστών, απονομή μεταλλίων και στη συνέχεια pasta party για τους συμμετέχοντες.

Τη διοργάνωση υποστηρίζουν το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, το Ultra Οceanman, ο Σύλλογος Φλόγα, ο Σύλλογος Ξαναρχί-ΖΩ, το Γ.Ν. Μεσσηνίας – Τμήμα Αιμοδοσίας & ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής, η ΑΜΚΕ Bιβλιοταξιδευουμε και η Φάος ΚοινΣΕπ.


Μέτρα στο Μεσσηνιακό κόλπο για τον κολυμβητικό μαραθώνιο
Περιοριστικά μέτρα για την κυκλοφορία πλοίων-σκαφών, καθώς και κάθε άλλη θαλάσσια δραστηριότητα, θα ισχύσουν σήμερα Σάββατο λόγω της διεξαγωγής του κολυμβητικού μαραθώνιου 30 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Κορώνης έως το λιμάνι της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με απόφαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, αύριο απαγορεύεται η κυκλοφορία πλοίων-σκαφών, καθώς και κάθε άλλης αλιευτικής – ψυχαγωγικής δραστηριότητας (επαγγελματικής – ερασιτεχνικής), από τις 7.00 το πρωί έως το πέρας  του κολυμβητικού μαραθώνιου 30 χιλιομέτρων.

Τα μέτρα θα ισχύουν για τη θαλάσσια περιοχή περιμετρικά της νοητής γραμμής που ενώνει το λιμένα Κορώνης με το λιμένα Καλαμάτας και σε απόσταση μισού ναυτικού μιλίου εκατέρωθεν αυτής, όπως εμφανίζεται στο χάρτη και οριοθετείται με τα στίγματα:

Α.  φ= 36° 52΄ 13΄΄ Β      λ= 022°  00΄ 21΄΄ Α

Β.  φ= 37° 00΄  07΄΄ Β      λ= 022°  06΄ 06΄΄Α

Σε κάθε κατάπλου – απόπλου πλοίου από το λιμάνι της Καλαμάτας πρέπει να ενημερώνεται εγκαίρως η Λιμενική Αρχή.