“Ανοίγουν” τα φτερά ανάπτυξης του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας

“Ανοίγουν” τα φτερά ανάπτυξης  του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας

Δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας για τις εξελίξεις και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού

Ξεκινά ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του διεθνούς αερολιμένα Καλαμάτας, για διάστημα παραχώρησης περί τα 40 έτη, ανακοίνωσε το Υπερταμείο.

Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε χθες: «Η ουσιαστική αναβάθμιση του Διεθνούς Αερολιμένα “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” της Καλαμάτας όλα δείχνουν ότι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, μέσα από το διαγωνισμό για την παραχώρηση σε ιδιώτη επενδυτή της διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, συντήρησης και εκμετάλλευσής του.

Είναι μια εξέλιξη που έρχεται σε συνέχεια των εξαγγελιών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εδώ από την Καλαμάτα και είναι σημαντικό ότι έστω και με καθυστέρηση ετών το αεροδρόμιο Καλαμάτας σύντομα θα έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί χιλιάδες επιπλέον επισκέπτες σε σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Είναι κρίσιμο ότι, πέραν της αναβάθμισης των κτηριακών εγκαταστάσεων, κομβικής σημασίας αποτελεί η επέκταση του αερολιμένα με τη δημιουργία χώρου στάθμευσης αεροπλάνων και, φυσικά, η αναβάθμιση που αναμένεται στα συστήματα ασφαλείας, στα ραντάρ και τον πύργο ελέγχου που περνά μέσα και από την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της 120 ΠΕΑ.

Είναι ξεκάθαρο ότι η αναβάθμιση του αεροδρομίου θα ενισχύσει τη δυναμική της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και της νότιας Πελοποννήσου γενικότερα, προσθέτοντας στην αναπτυξιακή μας προοπτική και, φυσικά, στην τοπική οικονομία».

Να σημειώσουμε ότι το Υπερταμείο προκήρυξε το διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση του δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένος Καλαμάτας για 40 έτη.

Καινοτομία του εν λόγω διαγωνισμού αποτελεί το γεγονός πως το Υπερταμείο διατηρεί το δικαίωμα να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του παραχωρησιούχου με μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής, το οποίο δε θα ξεπεράσει το 15%.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Υπερταμείου, περιήλθαν σε αυτό τα δικαιώματα που αφορούν στη διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, επέκταση και συντήρηση των 23 κρατικών αερολιμένων που παραμένουν υπό τη λειτουργία του ελληνικού Δημοσίου.

Η εκκίνηση του διαγωνισμού λαμβάνει χώρα μετά την κατάρτιση του κειμένου πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Expression of Interest) και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της σχετικής ανακοίνωσης που έγινε προχθές Τετάρτη. Ο αριθμός των επιβατών αναμένεται να φθάσει τους 500.000 ετησίως πολύ νωρίτερα από το τέλος της δεκαετίας.

Ο διαγωνισμός για την Καλαμάτα θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη καλούνται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που καλύπτουν συγκεκριμένα τεχνικο-οικονομικά κριτήρια να καταθέσουν τους φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2022. Στη συνέχεια το Υπερταμείο, αφού αξιολογήσει τους υποβληθέντες φακέλους, θα επιλέξει τους υποψηφίους που καλύπτουν τα σχετικά κριτήρια.

Στους επιλεγέντες θα δοθεί το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού, κατά την οποία θα υποβάλουν τις δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές προσφορές τους. Σε αυτή τη φάση θα προσδιοριστούν κατόπιν διαβούλευσης η ακριβής διάρκεια της παραχώρησης και οι προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης.