Απόθεμα από τα Χανιά θα πάρει η Μεσσηνία για τον τρίτο δακο-ψεκασμό

Απόθεμα από τα Χανιά θα πάρει η Μεσσηνία για τον τρίτο δακο-ψεκασμό

Τηλεδιάσκεψη για θέματα δακοκτονίας και σχεδίων βελτίωσης

Η πορεία του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης και η δακοκτονία ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Στάθη Αναστασόπουλου και τη συμμετοχή των διευθυντών Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπως και του διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας.

Δακοκτονία

Για το θέμα της δακοκτονίας συζητήθηκε η εξέλιξη του προγράμματος σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση και του δεύτερου δολωματικού ψεκασμού.

Σε ό,τι αφορά την έλλειψη που παρατηρείται των απαραίτητων φαρμάκων για τον τρίτο ψεκασμό, κατόπιν και σχετικού αιτήματος του περιφερειάρχη προς τον αρμόδιο υπουργό, επιλύεται με τη δυνατότητα μεταφοράς των φυτοπροστατευτικών ουσιών από αποθέματα άλλων ΔΑΟΚ.

Ειδικότερα, οι ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Αργολίδας θα προμηθευτούν το υλικό από τη ΔΑΟΚ Χανίων, ενώ αντίστοιχες ελλείψεις της ΔΑΟΚ Λακωνίας θα καλυφθούν από άλλες περιοχές.

Παράλληλα, συζητήθηκε η χρηματοδότηση για το έτος 2023, η οποία έχει ήδη κατανεμηθεί ανά ΔΑΟΚ και ανέρχεται στο ποσό των 4.285.000 ευρώ συνολικά, σύμφωνα και με την κατανομή του υπουργείου. Το ποσό αυτό υπολείπεται από το ζητούμενο των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο εκτιμήθηκε σε 5,5 εκ. ευρώ για όλη την Περιφέρεια.

Από πλευρά του, ο περιφερειάρχης έχει αποστείλει σχετική επιστολή για την αύξηση της χρηματοδότησης και την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας το επόμενο έτος.

Ο κ. Αναστασόπουλος ζήτησε από τους διευθυντές την κατάρτιση τεύχους τεκμηρίωσης της επιπλέον χρηματοδότησης, αλλά και της αναγκαιότητας ποιοτικής αναβάθμισης των χορηγούμενων φυτοπροστατευτικών ουσιών.  Αυτό θα γίνει με την αξιολόγηση των κλιματολογικών και εδαφικών συνθηκών της περιοχής μας, την εκτίμηση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην αντιμετώπιση του δάκου, όπως ανθεκτικότητα, αυξημένα ποσοστά υγρασίας και περιοχές με ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες εξάπλωσής του.

Σχέδια βελτίωσης

Τα Σχέδια Βελτίωσης υλοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο του υπομέτρου 4.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχουν εγκριθεί 1.067 σχέδια, για τα οποία συζητήθηκε η πορεία επεξεργασίας και ολοκλήρωσης των αιτημάτων πληρωμής, με στόχο την ολοκλήρωση και αποπληρωμή αυτών.

Ο κ. Αναστασόπουλος ζήτησε από τους διευθυντές να εντείνουν την προσπάθεια ελέγχου των αιτημάτων και επιπλέον να εντοπίσουν το μικρό ποσοστό του συνόλου των ενταγμένων σχεδίων που δε θα υλοποιηθούν, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα διεκδίκησης της ένταξης επιλαχόντων δικαιούχων του προγράμματος.

Της Βίκυς Βετουλάκη