Αξιοποίηση αεροδρομίου και δρόμος Καλαμάτα – Μεθώνη οι προτεραιότητες που θέτει η Ένωση Ξενοδόχων

Αξιοποίηση αεροδρομίου και δρόμος  Καλαμάτα – Μεθώνη οι προτεραιότητες που θέτει η  Ένωση Ξενοδόχων

Την ολοκλήρωση των διαδικασιών του διαγωνισμού αξιοποίησης του αεροδρομίου Καλαμάτας και του οδικού δικτύου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη θέτει ως προτεραιότητες για τη Μεσσηνία η Ένωση Ξενοδόχων σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Όπως σημειώνει σε αυτό, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα βρίσκει τη χώρα μας, αλλά και όλο τον κόσμο, εν μέσω μιας νέας πρόκλησης που διαδέχτηκε την πανδημία, καθώς η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις των αγαθών και υπηρεσιών καθιστούν όλες τις οικονομίες προβληματικές.

Ανισορροπία εσόδων – εξόδων
«Ο Τουρισμός, τουλάχιστον για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες υποδοχής τουριστών, αναδεικνύεται και πάλι ως σημαντικό ανάχωμα της νέας ύφεσης και οι όποιοι ρυθμοί ανάπτυξης που παρουσιάζονται για τη χώρα μας στηρίζονται στις εισπράξεις από τον τομέα αυτόν.

Ωστόσο, η συγκυρία, μετά τη 10ετή ύφεση και τη διετή πανδημία, δεν είναι ευνοϊκή για την εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών ως προς το τελικό αποτύπωμα των εσόδων, κυρίως στις επιχειρήσεις των καταλυμάτων και, κατ’ επέκταση, της εστίασης. Και τούτο, διότι στη μάχη της βιωσιμότητας και της διατήρησης της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών το κόστος εξυπηρέτησης έχει εκτοξευθεί, δεδομένου ότι οι τιμές που προσφέρθηκαν στη διεθνή αγορά προηγήθηκαν των ανατιμήσεων εγκλωβίζοντας τα έσοδα σε ένα άνισο καθεστώς ως προς τα έξοδα», επισημαίνει στο μήνυμά της η Ένωση Ξενοδόχων.

Ουσιαστικός διάλογος
Ακολούθως, τονίζεται ότι επαγγελματίες και κυβέρνηση οφείλουν από κοινού να έχουν έναν ουσιαστικό διάλογο, ώστε και η χώρα και οι επιχειρήσεις να σταθούν και πάλι όρθιοι προς όφελος και των υπόλοιπων οικονομικών δραστηριοτήτων και της εθνικής οικονομίας, γενικότερα. «Εμείς οι ξενοδόχοι της Μεσσηνίας παραμένουμε στην πρωτοπορία των πρωτοβουλιών και δηλώνουμε παρόντες σε κάθε ουσιαστικό διάλογο τόσο με τους συναφείς επαγγελματικούς κλάδους όσο και με τις τοπικές, περιφερειακές και εθνικές Αρχές για την οικοδόμηση ενός τουριστικού μοντέλου για τη Μεσσηνία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και να έχει αντοχές για το μέλλον του τομέα που με συνέπεια υπηρετούμε». Θέτουν δε ως προτεραιότητες την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το αεροδρόμιο Καλαμάτας και το δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη.

Της Βίκυς Βετουλάκη