Εμπορικά Κέντρα Καλαμάτας: Ήταν λάθος η δημιουργία τους, αλλά δύσκολα θα αλλάξει κάτι

Εμπορικά Κέντρα Καλαμάτας: Ήταν λάθος η δημιουργία τους, αλλά δύσκολα θα αλλάξει κάτι

Πολλές φορές έχουμε γράψει για την κατάσταση που επικρατεί τόσο στο Ανατολικό Εμπορικό Κέντρο (πάρκο Τέντας) όσο και στο Δυτικό Εμπορικό Κέντρο (Αγία Τριάδα), η οποία φανερώνει εγκατάλειψη και, δυστυχώς, δύσκολα θα αλλάξει άμεσα.

Προχθές, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε, παρών ήταν και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, Γιάννης Λιοντήρης, τον οποίο ρωτήσαμε για την κατάσταση στα δύο παραπάνω κέντρα και αν υπάρχει σχεδιασμός για ανάπλασή τους.

Ο κ. Λιοντήρης ξεκίνησε κάνοντας μιαν αναδρομή και λέγοντας ότι η Καλαμάτα είναι μια μονοκεντρική πολεοδομικά πόλη και, μάλιστα, με άξονα Βορρά-Νότου. Η τότε Δημοτική Αρχή και οι πολεοδόμοι -σύμβουλοι ήθελαν κάπως να την αποκεντρώσουν, δημιουργώντας έτσι δύο πολεοδομικά κέντρα.

Κατά τον κ. Λιοντήρη, ο χρόνος αλλά και η ζωή απέδειξαν ότι αυτό ήταν πρόωρο να γίνει. Στην ουσία, αν λειτουργούσαν κατά τη σκέψη που υπήρχε, θα μπορούσε να υπάρχει οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα και, φυσικά, το πράσινο να πηγαίνει μαζί, όπως είναι στη μονοκεντρική ζώνη της πόλης.

Όταν το παραπάνω εγχείρημα «απέτυχε» ως πολεοδομικό κέντρο, απέτυχε και ως πάρκο, αλλά κατά τον κ. Λιοντήρη δεν απέτυχε ως πράσινο.

Από την πλευρά της η Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, πρόσθεσε, επειδή είναι σε δύσκολες συνθήκες, κάνει προσπάθειες, ενώ ανέφερε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει ορίσει το Ανατολικό Κέντρο ως Αθλητικό Κέντρο και θέλει να το συντονίσει. Κέρδισε, δε, μια μεγάλη χρηματοδότηση για την ένταξη του πολεοδομικού συγκροτήματος του ευρύτερου ανατολικού μετώπου. Άρα, κατά τον κ. Λιοντήρη, το Ανατολικό είναι βεβαιωμένο ότι θα αλλάξει και θα αναμορφωθεί, όχι στη λογική του πολεοδομικού κέντρου, αλλά της γειτονιάς που θα έχει όλες τις ανέσεις που έχει το κέντρο. Επομένως, σχολίασε, με το Ανατολικό είμαστε στη σωστή προοπτική.

Όσο για το Δυτικό Κέντρο, είπε πως υπάρχει εμπορική δραστηριότητα και στα πλάνα της Διεύθυνσης είναι τώρα με τις 100 περιβαλλοντικά έξυπνες πόλεις να ενταχθεί κι αυτό.

Κλείνοντας ο κ. Λιοντήρης ανέφερε ότι υφίσταται η υποδομή, υπήρχε- όπως είπε- η δυσκολία μετασεισμικά, αλλά τώρα θα βρουν το δρόμο τους με τα νέα προγράμματα.

Μετά την απάντηση του κ. Λιοντήρη βρεθήκαμε στα δύο παραπάνω Εμπορικά Κέντρα, με το Ανατολικό να μην έχει πλέον ούτε ένα κατάστημα σε λειτουργία (άρα ο τίτλος «Εμπορικό» περιττεύει), ενώ στο Δυτικό τα καταστήματα που λειτουργούν καθημερινά είναι λιγότερα από τα δάχτυλα του ενός χεριού, τα δε υπόλοιπα έχουν μετατραπεί σε αποθήκες.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Υπάρχουν τρεις μεγάλες ξεχασμένες πινακίδες που αναφέρουν όλα τα καταστήματα που τυπικά υπήρχαν στο χώρο. Μεταξύ αυτών, φροντιστήριο ξένων γλωσσών, βιβλιοπωλείο, ηλεκτρολογείο, ατελιέ ζωγραφικής κ.λπ. Όλα τα παραπάνω πλέον δεν υπάρχουν
Κατεστραμμένος εξοπλισμός για το πότισμα του Πάρκου
Μια μπασκέτα, από την οποία όλο το ταμπλό έχει εξαφανιστεί εδώ και χρόνια
Εικόνα από το Δημοτικό Λαχανόκηπο που υπάρχει ακριβώς στο κέντρο του Πάρκου. Η αναρχία σε όλο της το μεγαλείο, αφού κάποιοι θεωρούν ότι στο χώρο που τους παραχωρήθηκε μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν

ΔΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το κεντρικότερο σημείο του Εμπορικού Κέντρου, ένα σιντριβάνι που χρόνια έχει να λειτουργήσει

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση