Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καλαμάτας: Ελλείψεις ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καλαμάτας: Ελλείψεις ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία

Λόγο για ελλείψεις ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία κάνει σε παρέμβασή της η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας.

Όπως αναλυτικά σημειώνεται: «Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας, ούσα κοντά σε όλους τους γονείς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, έχει γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα αποδέκτρια προφορικών αλλά και γραπτών οχλήσεων για ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες του Δήμου μας.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν μαθητές που δε βρίσκονται ακόμα στο σχολείο λόγω έλλειψης σχολικών νοσηλευτών και παραμένουν στο σπίτι τους με τους γονείς τους, σε άλλες, δε, περιπτώσεις ο γονέας βρίσκεται μαζί με το παιδί του στη σχολική μονάδα, αφού υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του αν βρεθεί στο σχολείο χωρίς σχολική νοσηλεία.

Οι γονείς, παρά το γεγονός ότι έχουν προσκομίσει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα από γιατρούς και νοσηλευτές, δυστυχώς, μπαίνουν σε μια γραφειοκρατική διαδικασία άνευ προηγουμένου, με συνέπεια να κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και την εργασία τους, αφού πρέπει να βρίσκονται μαζί με το παιδί τους.

Η διαφύλαξη της υγείας και ευημερίας των μαθητών που χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης λόγω προβλημάτων υγείας μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με το κατάλληλο προσωπικό. Η πλήρης κάλυψη αυτών των κενών είναι υψίστης σημασίας δεδομένου του γεγονότος ότι ομιλούμε για θέματα υγείας και για θέσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από κάποιον άλλο εκπαιδευτικό

Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. της Ένωσης προέβη σε επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι με το δεύτερο κύκλο προσλήψεων και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα καλυφθούν απόλυτα τα κενά μέσα στο Σεπτέμβριο.

Ευελπιστούμε ότι το υπουργείο θα μεριμνήσει να μη δημιουργηθούν ανάλογα προβλήματα στα μέσα της χρονιάς. Η άποψή μας είναι ότι δε θα πρέπει επ’ ουδενί να δημιουργούνται τέτοια προβλήματα εν έτει 2022, για πράγματα που η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει λύσει δεκαετίες τώρα.Θεωρούμε, λοιπόν, δεδομένο ότι όλοι οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς και υπηρεσίες έχουν ήδη σκύψει πάνω από αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα και ότι η λύση θα δοθεί στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα.

Καλούμε το υπουργείο Παιδείας και ζητάμε άμεσα και μέσα στη σχολική χρονιά να δουλέψει πάνω σε μια συνολική λύση του διαχρονικού αυτού προβλήματος. Θα πρέπει για τα κενά των νοσηλευτών που προκύπτουν να καλύπτονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χρειάζεται ούτε μια μέρα ένας γονέας να απουσιάζει από την εργασία του για να καλύψει το κενό ή, ακόμα χειρότερα, ο μαθητής που έχει ανάγκη του νοσηλευτή να μένει μακριά από το σχολείο του.

Πιστεύουμε επίσης ότι δε θα έπρεπε να γίνονται κάθε χρόνο αιτήσεις για χρόνια νοσήματα των μαθητών, αφού αυτό είναι μια πάγια κατάσταση.

Οι γονείς δε θα πρέπει να αγωνιούν και να επωμίζονται το βάρος της ιατρικής φροντίδας και της υποστήριξης για κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι αυτονόητο κάθε νέα σχολική χρονιά.

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην ασφάλεια».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ