Η απονομή των “Βραβείων Βλαχοδημήτρη” στο δήμο Πύλου-Νέστορος

Η απονομή των “Βραβείων Βλαχοδημήτρη” στο δήμο Πύλου-Νέστορος

Οι υποτροφίες για τα “Βραβεία Βλαχοδημήτρη” 2022 δόθηκαν την Πέμπτη το μεσημέρι στο Δημαρχείο Πύλου – Νέστορος, σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Να σημειωθεί πως οι φετινοί πρωτεύσαντες του Δήμου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι και οι τρεις απόφοιτοι του Λυκείου Πύλου. Πρόκειται για τους: Ανδρέα Δαρσακλή (18.268 μόρια), Σταυρούλα Κυριαζάκου (18.202) και Κωνσταντίνα Ζόμπολα (17.359).

Το βραβείο και τις χρηματικές υποτροφίες ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια η χήρα του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη (καθηγητή Πανεπιστημίου – φιλοσόφου – ποιητή), ο οποίος καταγόταν από το Σουληνάρι. Η κα Βάσω Βλαχοδημήτρη – Κωνσταντούρου προσφέρει αδιάλειπτα τα βραβεία, στη μνήμη του συζύγου και του γιου της.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, κάλεσε τους νέους φοιτητές να συνεχίσουν τον “άλλον δρόμο” που χάραξε ο Βλαχοδημήτρης με τη σκέψη του και να μάθουν, μέσα από τα κείμενά του, να κριτικάρουν, να αμφισβητούν και να βαδίζουν προς τη γνώση. Εξέφρασε δε τη χαρά του για τους αριστεύσαντες μαθητές και χρησιμοποίησε φράσεις του στοχαστή για να τους παρακινήσει να συνεχίσουν τον αγώνα τους προς τη γνώση.

Αποσπάσματα από κείμενα του Βλαχοδημήτρη ανέγνωσε ο Γιάννης Σαμέλης (ερευνητής Επιστήμης Τροφίμων), ο οποίος εκπροσώπησε την κα Βάσω Βλαχοδημήτρη. Τα κείμενα είχαν επιλέξει η κα Βλαχοδημήτρη και ο κ. Σαμέλης και αποτελούσαν στοχασμούς του φιλοσόφου – καθηγητή πάνω στα ζητήματα της ζωής και του θανάτου, του κύκλου της πορείας του ατόμου μέσα στο χρόνο, της παράδοσης, του φανατισμού και της πολιτικής σκέψης. Τραγικά επίκαιρο ήταν ένα κείμενο ειδικά, που αφορούσε στον πόλεμο.

Στους τρεις νέους δόθηκε ως δώρο από το Δήμο Πύλου – Νέστορος από ένα ιστορικό βιβλίο για το 1821 του Στέφανου Καβαλλιεράκη και ένα χειροποίητο αναμνηστικό. Ο κ. Σαμέλης έδωσε ακόμη στα παιδιά το πρώτο έργο του Βλαχοδημήτρη “Νέα από την πόλη του Νέστορα”.