Λιγότερα φώτα στο «χιλιόμετρο» και εξοικονόμηση ενέργειας 50%

Λιγότερα φώτα στο «χιλιόμετρο» και εξοικονόμηση ενέργειας 50%

Τις πρώτες κινήσεις για τη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κάνει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και όπως σημείωσε ο πρόεδρός του Μιχάλης Αντωνόπουλος, είναι οι πρώτοι δημόσιοι χώροι στη Μεσσηνία που μπαίνουν στη φιλοσοφία εξοικονόμησης ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ήδη μειώθηκε ο φωτισμός στο γνωστό «χιλιόμετρο» κατά 50%, ενώ αναζητείται πρόγραμμα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάνελ στις παλιές αποθήκες του λιμανιού.

Λιγότερα φώτα
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, εδώ και τρεις μέρες οι λαμπτήρες στο «χιλιόμετρο» μειώθηκαν κατά 50% και δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα με τους περιπάτους των πολιτών ή τους ιδιοκτήτες σκαφών και αλιείς.

«Είμαστε οι πρώτοι που παίρνουμε μια τέτοια απόφαση και μόνο από αυτή την ενέργεια θα εξασφαλίσουμε περίπου 1.700 ευρώ το χρόνο. Είναι από τις πρώτες αποφάσεις που λάβαμε, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες προς την κατεύθυνση αυτή και γι’ άλλα σημεία αρμοδιότητάς μας. Έτσι, έχουμε και εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, αλλά και βοηθάμε στην ατμοσφαιρική ρύπανση», σχολίασε.

Φωτοβολταϊκά στις αποθήκες
Επίσης, ο κ. Αντωνόπουλος είπε πως επόμενη σκέψη είναι η αναζήτηση προγράμματος για τις αποθήκες του Λιμανιού, μιας και καθώς φαίνεται το master plan καθυστερεί. Σκοπός είναι να γίνει αντικατάσταση της στέγης και να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ, προκειμένου να εξοικονομηθεί η ηλεκτροδότηση για όλες τις εγκαταστάσεις του λιμανιού. 

Ένα από τα βασικά προγράμματα που θα εξετασθούν για ένταξη αυτού του έργου είναι το «Ηλέκτρα», που έχει συνολικό προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ και αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του, τουλάχιστον έως την ενεργειακή κλάση Β. Χρηματοδοτείται δε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω επενδυτικού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μέσω των δράσεων εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 2.5 εκατ. τ.μ. κτηρίων του δημοσίου τομέα, ενώ θα επιτευχθεί, κατ’ ελάχιστον, 30% εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες των τεχνικών συστημάτων που εξυπηρετούν το κτήριο και 30% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Της Βίκυς Βετουλάκη