Με ποια δεδομένα επιστρέφουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στις σχολικές αίθουσες

Με ποια δεδομένα επιστρέφουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στις σχολικές αίθουσες

Μια ανάσα πριν από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς ο αναπληρωτής διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Κωνσταντίνος Τζαννής, και ο νεοσύστατος διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Αγάπιος Οικονομίδης, μιλούν στο «Θάρρος» για το άνοιγμα των σχολείων, τις νέες προσλήψεις σε ολόκληρη τη Μεσσηνία, αλλά και το πώς διαμορφώνονται πλέον τα τμήματα ένταξης με τους Ουκρανούς μαθητές.

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας

Προσλήψεις εκπαιδευτικών

Μιλώντας για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Τζαννής σημείωσε πως το άνοιγμα της Δευτέρας βρίσκει το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων της Μεσσηνίας σχεδόν σε ετοιμότητα: «Στο μεγαλύτερο ποσοστό είμαστε καλυμμένοι, καθώς ήδη από το καλοκαίρι οι διευθυντές των σχολείων και οι προϊσταμένες των νηπιαγωγείων μάς είχαν ενημερώσει για τα κενά και τη συνολική κατάσταση που επικρατούσε. Έτσι κι εμείς, κάνοντας τον προγραμματισμό μας, προχωρήσαμε στο διορισμό 72 εκπαιδευτικών διάφορων ειδικοτήτων.

Στη συνέχεια, περί τα τέλη Αυγούστου, έγινε ο διορισμός 193 επιπλέον αναπληρωτών, εξίσου σε διάφορες ειδικότητες, με αποτέλεσμα να καλύψουμε όλα τα κενά στις σχολικές μονάδες του νομού, τόσο στα Δημοτικά όσο και στα Νηπιαγωγεία».

Νέες προσθήκες στα σχολεία

Με την ιδιότητα του αναπληρωτή διευθυντή, σχολιάζοντας ο κ. Τζαννής τις αλλαγές από φέτος στα σχολεία, εξήγησε ότι οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το νέο διευρυμένο ωράριο λόγω της έναρξης λειτουργίας του αναβαθμισμένου ολοήμερου σχολείου. «Πρακτικά, σημαίνει ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το καθιερωμένο ολοήμερο σχολείο που γνωρίζαμε ως σήμερα, ενώ η διαφοροποίησή του θα αφορά στο ότι θα κρατά παραπάνω, μέχρι δηλαδή και τις 5.30 το απόγευμα» συμπλήρωσε.

Αυτό έχει προταθεί να λειτουργήσει σε 17 Νηπιαγωγεία και 28 Δημοτικά Σχολεία της Μεσσηνίας, όπως ανέφερε ο κ. Τζαννής, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να συμμετέχουν στους Μαθητικούς Ομίλους που θα δημιουργηθούν μεταξύ των τμημάτων σε κάθε σχολείο. Μεταξύ δε των δράσεων που θα παρέχουν οι Όμιλοι στα παιδιά, θα είναι τα μαθήματα γύρω από ζητήματα Ρομποτικής, Πολιτισμού, Κοινωνικά Προβλήματα ή οτιδήποτε άλλο προταθεί κατόπιν συνεννόησης με τους αρμόδιους συλλόγους διδασκόντων.

Μέτρα υγιεινής

Όπως ενημέρωσε ακόμη ο κ. Τζαννής, σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ που εστάλη στις εκπαιδευτικές διευθύνσεις της χώρας, και ισχύει σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, θα ισχύουν τα εξής:

-Προαιρετική χρήση μάσκας

-Οι εμβολιασμένοι και νοσήσαντες εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να υποβάλλονται σε τεστ

-Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί υποχρεούνται να κάνουν μια φορά κάθε εβδομάδα rapid test ή PCR

-Όταν εκδηλωθεί κρούσμα σε σχολική τάξη, απομονώνεται μέχρις ότου λάβει αρνητικό τεστ.

Σε κάθε περίπτωση, περαιτέρω εξειδίκευση των παραπάνω μέτρων αναμένεται να γίνει εκ νέου ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Ουκρανοί μαθητές

Στο μεταξύ, δέκα είναι τα παιδιά από την Ουκρανία που θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε σχολεία της Μεσσηνίας. Σύμφωνα με τον κ. Τζαννή, δύο μαθητές θα φοιτήσουν στο Νηπιαγωγείο «Το Περιβόλι της Γιαγιάς», ένας στο 3ο Δημοτικό, τέσσερις στο 4ο Δημοτικό, ένας στο 8ο Δημοτικό, ένας στο 5ο Δημοτικό κι ένας στο 3ο Δημοτικό Φιλιατρών.

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας

Προσλήψεις εκπαιδευτικών

Η φετινή χρονιά ξεκινά με τα σχολεία να βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση στο σύνολό τους, σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Οικονομίδης. «Μέχρι αυτή την ώρα βρίσκονται όλα σε ικανοποιητικό επίπεδο, υπάρχουν τα βιβλία, καθώς και οι νεοδιόριστοι και οι παλαιότεροι καθηγητές είναι στις θέσεις τους», πρόσθεσε.

Χαρακτηρίζοντας τη φετινή ως μια εξαιρετική περίπτωση χρονιάς, ο κ. Οικονομίδης εξήγησε πως ποτέ δεν είχαμε τόσο πολλές προσλήψεις καθηγητών, ώστε να φτάνουν πανελλαδικά περίπου στους 32.000 αναπληρωτές και 8.700 νεοδιόριστους καθηγητές.

Και πρόσθεσε: «Σε τοπικό επίπεδο ο αριθμός των νεοδιόριστων καθηγητών έφτασε τους 70 σε όλη τη Μεσσηνία, ενώ ο αριθμός των αναπληρωτών παρουσιάζεται αυξημένος, αφού ύστερα από χρόνια φτάνει τους 100. Πλέον έχουν σχεδόν κλείσει όλα μας τα κενά όσον αφορά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Μεσσηνίας, ενώ όποιο μικρό κενό έχει απομείνει θα καλυφθεί στο τέλος του μήνα, κατά τη δεύτερη φάση κάλυψης θέσεων μέσω των αναπληρωτών καθηγητών».

Σε εκκρεμότητα το Γυμνάσιο Μελιγαλά

Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Οικονομίδη, παρότι σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες της Μεσσηνίας έγιναν εργασίες επισκευής ή άλλου τύπου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχει προκύψει θέμα με το Γυμνάσιο Μελιγαλά: «Οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του σχολείου βγήκαν εκτός χρονικού πλαισίου με ευθύνη του Δήμου Οιχαλίας, έτσι, αυτή τη στιγμή περιμένουμε μια πρόταση από πλευράς της δημάρχου, ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί η διδακτική διαδικασία των μαθητών σε άλλο χώρο κοντά στον υπάρχοντα, και να μην υπάρξει μεγάλη μετακίνηση των μαθητών».

Νέες προσθήκες

Μιλώντας εν συνεχεία για τη φετινή χρονιά, έκανε λόγο για ένα άκρως καινοτόμο εκπαιδευτικό περιβάλλον στο οποίο θα επιστρέψουν τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί, καθώς οι προσθήκες σε γνωστικό και υποστηρικτικό περιβάλλον θα είναι αυξημένες.

Όπως εξήγησε ο κ. Οικονομίδης, μία από αυτές είναι η ύπαρξη ενός «Παιδαγωγικού Μέντορα», ο οποίος θα βρίσκεται στα σχολεία βοηθώντας τους νεοδιοριζόμενους καθηγητές, αλλά και τους αναπληρωτές, σε όποια δυσκολία αντιμετωπίσουν. Ο ρόλος του θα αφορά στο να εμπνεύσει και να προσανατολίσει κατάλληλα τους νέους καθηγητές στις σχολικές μονάδες στο ξεκίνημα της καριέρας τους.

Μια ακόμα προσθήκη είναι ο «Ενδοσχολικός Συντονιστής» που θα συντονίζει ευρύτερα τόσο τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους όσο και τους διευθυντές ή λοιπό προσωπικό.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν και τη φετινή χρονιά οι εξετάσεις “PISA”, δράση η οποία προσβλέπει στον αντικατοπτρισμό του γνωστικού επιπέδου των Ελλήνων μαθητών, αλλά και στη μετέπειτα κάλυψη των επιμέρους κενών που υπάρχουν.

Τέλος, η ίδρυση Λέσχης είναι μία ακόμα από τις προσθήκες που σχεδίασε το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας, στην οποία κάθε σχολείο θα συμπεριλάβει διάφορες δραστηριότητες για τους μαθητές που θέλουν να αφιερώσουν τον απογευματινό τους χρόνο τους σε αυτές.

Ουκρανοί μαθητές

Κλείνοντας, ο κ. Οικονομίδης σημείωσε ότι ο αριθμός των μαθητών που ήρθαν την περσινή χρονιά στο νομό από την Ουκρανία έχει διαφοροποιηθεί, καθώς στο μεσοδιάστημα προστέθηκαν δύο ακόμα μαθητές, οι οποίοι από τη Δευτέρα θα ενταχθούν στα τμήματα ένταξης, παρακολουθώντας κανονικά τα μαθήματά τους.

Της Χριστίνας Μανδρώνη