Μετεγκατάσταση Ρομά: Θετικός ο Βασιλόπουλος για την Μπιρμπίτα με καρφί προς Νίκα

Μετεγκατάσταση Ρομά: Θετικός ο Βασιλόπουλος για την Μπιρμπίτα με καρφί προς Νίκα

Εδώ και μέρες «έχει ανοίξει» το ζήτημα της μετεγκατάστασης των Ρομά σε Μπιρμπίτα και Μακαρία, έπειτα από επιστολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου  προς τους δημάρχους Καλαμάτας και Μεσσήνης, προκειμένου να τους μεταβιβαστούν οι παραπάνω εκτάσεις για αυτήν και μόνο τη χρήση.

Από πλευράς Δήμου Μεσσήνης, ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θέλει τη συγκεκριμένη έκταση, αν είναι να μετεγκατασταθούν εκεί Ρομά, στάση που είχε κάνει γνωστή και στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, ενώ επανέλαβε κι έπειτα από σχετική ερώτηση που δέχτηκε την Τρίτη.

Από την άλλη, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, δείχνει θετικός στην επιλογή της Μπιρμπίτας. Ήδη προχωρούν οι διαδικασίες και αν όλα πάνε καλά, η Μπιρμπίτα θα λειτουργήσει ξανά.

Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας έχει τονίσει πολλάκις ότι η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα πέραν της παραχώρησης των δύο παραπάνω εκτάσεων, ωστόσο είναι διατεθειμένη να βοηθήσει οικονομικά και τεχνικά τους Δήμους.

Μάλιστα, επικαλείται νόμο του «Καλλικράτη» και ειδικότερα τον 3852, προκειμένου να δείξει τη μη αρμοδιότητα της Περιφέρειας στο ζήτημα της διαχείρισης των Ρομά.

Ωστόσο, χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας «έριξε το καρφί του» προς τον κ. Νίκα και ειδικότερα την Περιφέρεια, λέγοντας ότι είναι συναρμόδια για το ζήτημα.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Βασιλόπουλου για το ζήτημα της μετεγκατάστασης: «Αρχικά να πω ότι υπάρχει συναρμοδιότητα. Πράγματι η Περιφέρεια μας έχει στείλει ένα έγγραφο που μας λέει ότι μας παραχωρεί την Μπιρμπίτα, αν θέλουμε να την παραλάβουμε, για να μπορέσουμε να γίνει εκεί η μετεγκατάσταση του συνοικισμού που είναι στην Αγία Τριάδα.

Εμείς έχουμε στείλει το έγγραφο. Μας έστειλε και έγγραφο ο γενικός γραμματέας Καταπολέμησης Φτώχειας, ο κ. Σταμάτης, κι εμείς απαντήσαμε ότι πρώτα πρέπει να μας πει αν ο χώρος είναι κατάλληλος. Γιατί αν τον πάρουμε και δεν μπορούμε να τον κάνουμε τίποτα, δεν έχει κανένα νόημα.

Ήρθε η απάντηση, λοιπόν, από το υπουργείο, από τη Γενική Γραμματεία, ότι μακροσκοπικά ο χώρος είναι κατάλληλος. Έτσι, λοιπόν, έχουμε έτοιμο το έγγραφο, θα φύγει σήμερα προς την Περιφέρεια, ενώ έχουμε ήδη ειδοποιήσει τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης Φτώχειας ότι είμαστε έτοιμοι να έρθει το Κλιμάκιό τους, όπως μας έχουν πει από τεχνοκράτες, που θα συνεργαστεί με τις δομές του Δήμου Καλαμάτας, και θα αρχίσει να γίνεται η καταγραφή του προφίλ της κάθε οικογένειας που μένει στην Αγία Τριάδα.

Θα προηγηθεί αυτό, θα πάρουμε στα χέρια μας την έκθεση και μετά την έκθεση θα μιλήσουμε για ό,τι άλλο.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας απαντήσω. Εμείς θα θέλαμε να λύσουμε το θέμα της Αγίας Τριάδας. Το αν ο χώρος είναι κατάλληλος ή όχι ή αν μπορεί να γίνει μετεγκατάσταση, θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα, από την αδειοδότηση, από τη χρηματοδότηση, από τη βούληση των κατοίκων εκεί, από πάρα πολλά πράγματα».

Σε διευκρίνιση που ζητήσαμε από τον κ. Βασιλόπουλο για τη συναρμοδιότητα που ανέφερε στην αρχή, λέγοντάς του ότι ο κ. Νίκας είναι απόλυτος ότι η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα, ο δήμαρχος Καλαμάτας απάντησε: «Τόσα χρόνια λέγαμε ότι είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, τώρα ξαφνικά λέμε ότι είναι του Δήμου; Προφανώς και είναι συναρμοδιότητα».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση