ΜΕΘ: Πρεμιέρα σήμερα για το «Γλέντι», που έρχεται να τιμήσει μια διπλή επέτειο

ΜΕΘ: Πρεμιέρα σήμερα για το «Γλέντι»,  που έρχεται να τιμήσει μια διπλή επέτειο

Σε ένα πρωτότυπο έργο της Αργυρούς Μαργαρίτη βασίζεται η νέα θεατρική παραγωγή του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου, που είναι αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και στη συμπλήρωση σαράντα πέντε ετών αδιάλειπτης παρουσίας του ΜΕΘ στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου.

Μιλώντας για τη συγκεκριμένη παραγωγή, ο πρόεδρος του ΜΕΘ, Γιώργος Παντελόπουλος, ανέφερε ότι η επέτειος των δύο γεγονότων συνδέεται από έναν κοινό παρονομαστή, που είναι ο άνθρωπος. Παρομοιάζοντας τη δύναμη του ξεριζωμένου ελληνισμού της Μικράς Ασίας για ζωή και τη θέληση να την πάνε ένα βήμα παρακάτω, με το όραμα που διατήρησαν οι πρωτεργάτες του ΜΕΘ, αρκετά χρόνια νωρίτερα, φθάνοντάς το ως σήμερα, σημείωσε πως, αυτό, στάθηκε η αφορμή για τη νέα παράσταση, η οποία «αποτελεί το έναυσμα ώστε το σημερινό παρόν να γίνει ένα όμορφο μέλλον».

Θέτοντας στο επίκεντρό της η παράσταση όσα ακολούθησαν τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, μεταφέρει τους θεατές δέκα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή σε μια παλιά γειτονιά της Αθήνας, όπου ζωντανεύουν ξανά όλες οι πτυχές του ελληνισμού που προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια του, μέσα από κωμικά και δραματικά στοιχεία.

Στη δημιουργική διαδρομή των προβών μέχρι τη σημερινή πρεμιέρα σημαντικός αρωγός στάθηκε η Ένωση Μικρασιατών Καλαμάτας, που συνέδραμε τα μέγιστα «στο να δώσουν πράγματα», καλοπροαίρετα, για την καλύτερη αποτύπωση των εικόνων εκείνης της εποχής.

Εκ μέρους όλων των συντελεστών, ο σκηνοθέτης Βενετσάνος Μπαλόπουλος απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στον κόσμο της Καλαμάτας να παρακολουθήσει την παράσταση που φέρει μεγάλη πολιτιστική ευθύνη, υποσχόμενος να αγγίξει τις ψυχές των θεατών, τιμώντας παράλληλα τη μνήμη των Μικρασιατών και τα 45 χρόνια πορείας του ΜΕΘ.

Συνεργασία φορέων

Αναφερόμενος στην εξαιρετική συνεργασία που είχε το ΜΕΘ με την Ένωση Μικρασιατών Καλαμάτας, ο πρόεδρός του τόνισε ότι «τέτοιου είδους συνέργειες μεταξύ των πολιτιστικών φορέων της πόλης είναι το κατεξοχήν χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να γίνει, αλλά και τι πρέπει να γίνει ανάμεσα στους τοπικούς φορείς του πολιτισμού».

Όπως σημείωσε ακόμη, «η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να δει με άλλο πνεύμα όλους εμάς, τους εθελοντές του πολιτισμού, και μαζί, για πρώτη φορά στα σαράντα πέντε χρόνια ύπαρξης του ΜΕΘ, να χαράξουμε το επόμενο βήμα για το καλό της πόλης».

~

Διάρκεια Παραστάσεων: Πέμπτη 29/9-Τρίτη 11/10 (21:15 & 20:00 τα Σαββατοκύριακα)

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr – 6945237722

Της Χριστίνας Μανδρώνη