Παρέμβαση Γ. Λαμπρόπουλου για Νέους Αγρότες

Παρέμβαση Γ. Λαμπρόπουλου για Νέους Αγρότες

Ζητά την ένταξη 144 που κόπηκαν από τη Μεσσηνία

Σε παρέμβαση προχώρησε προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Μεσσηνίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, με θέμα την αύξηση των διαθέσιμων πιστώσεων για ένταξη στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώνει στην επιστολή του, “νέοι συμπολίτες μας κλήθηκαν να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης, στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών του ΠΑΑ 2014-2020», για την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος αποτελεί ατμομηχανή για την οικονομία της χώρας.

Στόχος του Προγράμματος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών αγροτών, που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.

Οι υποψήφιοι νέοι γεωργοί απέκτησαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις του Προγράμματος, ίδρυσαν γεωργικές εκμεταλλεύσεις και έχουν πλέον κύρια δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα.

Πολλοί από αυτούς ήδη διέκοψαν την εργασία τους και υπέβαλαν πολυετές επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπτυξη της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 444 υποψήφιοι νέοι γεωργοί, ποσοστό 23% σε σύνολο 1.868 υποψηφίων, δεν επιλέγονται για στήριξη, γιατί δεν καλύπτονται από το όριο των διαθέσιμων πιστώσεων. Στο Νομό Μεσσηνίας περίπου 140 νέοι αγρότες δεν επιλέγονται για το λόγο αυτό.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. υπουργός: Θα δοθούν επιπλέον πιστώσεις για ένταξη όλων των νέων αγροτών που υπέβαλαν αιτήσεις και πληρούν τις προϋποθέσεις από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Νομό Μεσσηνίας;”.