Πεζοπορία στη διαδρομή Καρδαμύλη – Εξωχώρι με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας

Πεζοπορία στη διαδρομή  Καρδαμύλη – Εξωχώρι με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας

Πεζοπορία στη διαδρομή Καρδαμύλη – Εξωχώρι διοργανώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.

Κι όπως περιγράφεται: «Η Καρδαμύλη με τους γύρω οικισμούς, που οριοθετούνται στους πρόποδες του Μεσσηνιακού Ταϋγέτου, αποτελούν από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της Μεσσηνίας. Κι αυτό, βέβαια, δε συμβαίνει τυχαία. Ένας σπάνιος συνδυασμός φυσικού περιβάλλοντος, οικιστικών συνόλων, σημαντικών μνημείων και ιστορικών αναφορών που φτάνουν μέχρι την ομηρική και αρχαϊκή εποχή συνθέτουν ένα μοναδικό χώρο που προσελκύει πλήθος επισκεπτών ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

Εδώ καταλήγει το μεγάλο φαράγγι του Βυρού, στην πεντακάθαρη κρυστάλλινη θάλασσα των Ριτσών, όπου μπορείς να κάνεις το μπάνιο σου με φόντο τις ψηλές κορυφές του Ταϋγέτου.

Η διαδρομή που θα περπατήσουμε είναι ήπια, συνδέει τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής και δίνει τη δυνατότητα στον πεζοπόρο να γνωρίσει τους οικισμούς και τη φύση της Μεσσηνιακής Μάνης με έναν πολύ πιο ολοκληρωμένο τρόπο από αυτόν του μέσου επισκέπτη.

Από την Καρδαμύλη θα ανέβουμε στο Πετροβούνι και στους συνοικισμούς του Εξωχωρίου για να επιστρέψουμε από το χωριό της Αγίας Σοφίας με την ομώνυμη πανέμορφη εκκλησία. Η διαδρομή έχει θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο, στους οικισμούς, αλλά και στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο Εξωχώρι, που αποτελείται από 4 συνοικισμούς (Εξωχώρι, Νίκοβο, Πρίπιτσα και Χώρα) που συνέθεταν την παλιά Ανδρούβιστα, που για αιώνες ήταν η πρωτεύουσα και το κέντρο της περιοχής. Εδώ θα κάνουμε στάση για καφέ και θα επισκεφτούμε το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού.

Κατά την επιστροφή μας θα περάσουμε από τα ιστορικά μνημεία (οχυρό συγκρότημα) των Τρουπάκηδων ή Μούρτζινων στην παλιά Καρδαμύλη. Εδώ, επίσης, βρίσκονται οι αρχαίοι τάφοι των Διόσκουρων. Πριν από την επιστροφή θα υπάρχει δυνατότητα για μπάνιο στην παραλία των Ριτσών».

Βαθμός δυσκολίας: 1 (κατάλληλη η συμμετοχή αρχαρίων).

Ώρες πορείας: 6

Η αναχώρηση θα γίνει από τα γραφεία του Συλλόγου στις 8.00 το πρωί.

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο συντονιστή Κώστα Φύκιρη (6977716580).