«Πρώτο κουδούνι» και στα σχολεία της Μεσσηνίας με χαμόγελα για τους μαθητές

«Πρώτο κουδούνι» και στα σχολεία της Μεσσηνίας με χαμόγελα για τους μαθητές

Χωρίς την υποχρεωτική χρήση της μάσκας άνοιξαν χθες τα σχολεία, κάτι που επέτρεψε να φανούν τα χαμόγελα των μικρών και μεγαλύτερων μαθητών για την επιστροφή τους στο σχολικό περιβάλλον και τις δραστηριότητές τους.

Με τον καθιερωμένο αγιασμό να γίνεται πριν από την είσοδό τους στις σχολικές αίθουσες και την παραλαβή των βιβλίων για τη νέα σχολική χρονιά, τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί φάνηκε να κινούνται πιο ευέλικτα έπειτα από την άρση των υποχρεωτικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Αναλυτικά, όσον αφορά στα φετινά μέτρα για την πανδημία, και πέραν της μη υποχρεωτικής χρήσης μάσκας τόσο εντός όσο και εκτός των αιθουσών, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ, μια φορά, κάθε εβδομάδα. 

Σύμφωνα δε με όσα δήλωσε για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Θεοφανία Σιούτη, όσον αφορά στα σχολεία της αρμοδιότητάς της όλα πήγαν πάρα πολύ καλά. Αυτό οφείλεται, εκτός των άλλων, και από το γεγονός ότι φέτος υπάρχει προσωπικό, ενώ το μοναδικό κενό εντοπίζεται σε ένα μέρος από το προσωπικό που βρίσκεται σε άδεια.

Για αντίστοιχη καλή εικόνα έκανε λόγο και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Αγάπιος Οικονομίδης, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, η έναρξη έγινε πολύ ομαλά, ενώ όσον αφορά στην πληρότητα που σημειώνουν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, δεν εντοπίζονται κενά. Μάλιστα, στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας υπάρχει και υπερεπάρκεια λόγω περισσεύματος καθηγητών.

Την ίδια ώρα, στο μήνυμά της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το σχολείο και φέτος θα έχει σημαντικές καινοτομίες, όλες σχεδιασμένες για να εξασφαλίσουν περισσότερα και καλύτερα εφόδια για τα παιδιά μας, ένα πιο σταθερό και με δυνατότητες εξέλιξης εργασιακό περιβάλλον για τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη μας, ένα αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα για όλους».

Τέλος, όσον αφορά στις καινοτομίες που φέρει το νέο σχολικό περιβάλλον, έχουν ως εξής:

  • Το νέο ολοήμερο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί όμιλοι με αντικείμενα και δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και έκφρασης, καθώς και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως διαδραστικοί πίνακες και σετ ρομποτικής, που θα εγκατασταθούν σταδιακά στα σχολεία όλης της χώρας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς
  • Εισαγωγή Παιδαγωγικού Συμβούλου-Μέντορα, που θα υποστηρίζει και θα ενθαρρύνει κάθε νέο εκπαιδευτικό, και του Ενδοσχολικού Συντονιστή, που θα συντονίζει το εκπαιδευτικό έργο της σχολικής μονάδας και θα συνεπικουρεί το έργο του διευθυντή, με την καλύτερη δυνατή στελέχωση, με τους νέους μόνιμους διορισμούς
  • Προσθήκη του νέου προγράμματος «ΦΙΛΙΑ» για πρόληψη, εκπαιδευτική προσέγγιση, αντιμετώπιση και προστασία παιδιών και εφήβων από κάθε μορφή βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Των Χριστίνας Μανδρώνη, Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας


Δήμος Μεσσήνης: Στην τελετή αγιασμού σχολείων ο δήμαρχος
Στην τελετή αγιασμού σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρέστη χθες το πρωί ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε το 2ο – 4ο Νηπιαγωγείο, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης, καθώς και το ΕΠΑΛ και Γενικό Λύκειο Μεσσήνης.

Εκεί ευχήθηκε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά με υγεία και δύναμη, τονίζοντας πως η έναρξη της σχολικής χρονιάς αποτελεί μία σημαντική στιγμή για τους μαθητές, διότι σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα με στόχους, προσδοκίες και όνειρα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα πρωτάκια που ξεκινούν φέτος στο Δημοτικό, αλλά και στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που επιφορτίζονται με επιπλέον άγχος λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη σχολική διαδικασία θα συμβάλουν με υπευθυνότητα και συνέπεια στην επίτευξη των μαθητικών στόχων και επιδιώξεων, ευχόμενος στους μαθητές καλή πρόοδο και καλή δημιουργική σχολική χρονιά και στους εκπαιδευτικούς και γονείς καλή δύναμη και κουράγιο.


Ευχές για καλή σχολική χρονιά από το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος
Ευχές για καλή σχολική χρονιά, χωρίς αποστάσεις και μάσκες, απηύθυνε ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος χθες το πρωί στους αγιασμούς που τελέστηκαν στα σχολεία του Δήμου.

Ο ίδιος επισκέφτηκε το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Μεθώνης και λίγο αργότερα έδωσε το “παρών” στην τελετή στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου – Λυκείου Μεθώνης, όπου από κοινού με το διευθυντή του Γυμνασίου, Δημήτρη Γιαννούτσο, μίλησαν στους μαθητές για τις προκλήσεις της νέας χρονιάς.

Στη συνέχεια οι μαθητές άκουσαν το μήνυμα της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για τη φετινή χρονιά, ενώ ο κ. Καρβέλας κάλεσε τα παιδιά να διαμορφώσουν το χαρακτήρα τους με βάση τις αξίες της αγάπης, της ομόνοιας, της εντιμότητας και του σεβασμού.

Ο δε αγιασμός του Γυμνασίου – Λυκείου Χώρας ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.30 π.μ. και αρχικά διαβάστηκε μήνυμα της Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας και του μητροπολίτη Χρυσόστομου, ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως “νους χωρίς καρδιά είναι ξερός και άδειος”.