Στάδιο Καλαμάτας: Τι γίνεται, τελικά, με τον χλοοτάπητα και ποιος μπορεί να μπαίνει στο γήπεδο;

Στάδιο Καλαμάτας: Τι γίνεται, τελικά, με τον χλοοτάπητα και ποιος μπορεί να μπαίνει στο γήπεδο;

Όταν στις 10 Ιουνίου γράψαμε «Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας: Το χαλί… το έκαναν χάλι», όσον αφορά στην κατάσταση του χλοοτάπητα που μερικές μέρες πριν είχε παραδοθεί, με την υπεύθυνη εταιρεία να το χαρακτηρίζει ως ένα από πέντε καλύτερα γήπεδα στην Ελλάδα, υπήρξαν εσωτερικές αντιδράσεις, χαρακτηρίζοντάς μας υπερβολικούς και σχολιάζοντας ότι «δεν υπήρχε κανένα θέμα».

Να σημειωθεί ότι πριν εμφανιστεί το πρόβλημα είχαν αγωνιστεί στο γήπεδο, μεταξύ άλλων, η ΠΑΕ Καλαμάτα και ο Πανθουριακός, ενώ είχε διεξαχθεί αγώνας Παλαιμάχων, καθώς και τα Παπαφλέσσεια.

Συνεχίσαμε δε να γράφουμε, καθώς βλέπαμε ότι η εικόνα δε βελτιωνόταν, ενώ γίνονταν κάποιες εργασίες μήπως και σώσουν την κατάσταση, με το δήμαρχο Καλαμάτας να μας απαντά στις 28 Ιουνίου: «Το χορτάρι δεν έχει τίποτα και δεν πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε προβλήματα».

Το χορτάρι ήταν φρέσκο, όπως σχολίασε τότε, και δημιουργήθηκε ένα μικρό πρόβλημα, με τον ίδιο να έχει μιλήσει με τον εργολάβο και, όπως τον είχε διαβεβαιώσει, «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα».

Εν συνεχεία έγιναν κάποιες ακόμα εργασίες, με το Δήμο Καλαμάτας, μάλιστα, να ανακοινώνει στις 16 Αυγούστου ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.

Εδώ και μέρες το γήπεδο έχει αποκλειστεί με κορδέλες, με στόχο να είναι σε άριστη κατάσταση για το σημερινό παιχνίδι της Καλαμάτας με την Προοδευτική.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Καλαμάτας, με θέμα «Προμήθεια χλοοτάπητα και διαφόρων υλικών στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας», είχε προϋπολογισμό 360.517,60 ευρώ. Βέβαια, το εν λόγω ποσό αφορούσε πολλές εργασίες, με το μεγαλύτερο κόστος να σχετίζεται με την υποδομή του γηπέδου. Εν τούτοις, εκείνο που «πλάσαραν» οι αιρετοί τότε όλο καμάρι ήταν αυτό που αναφέρεται και στον τίτλο της η δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας: «Νέο υβριδικό χλοοτάπητα αποκτά το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας».

Ερωτήματα
Το παραπάνω ιστορικό μπορεί να φαντάζει κουραστικό, αλλά πρόκειται για θέμα το οποίο αφορά αρκετό κόσμο που γυμνάζεται στο στάδιο, αλλά και όλους τους πολίτες, καθώς μιλάμε για έργο που κόστισε αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Μάλιστα, πέραν όσων έτρεχαν στο χορτάρι εκτός των γραμμών για αποθεραπεία, υπήρχαν και οι σύλλογοι του στίβου που το χρησιμοποιούσαν για τα παιδιά, ενώ υπάρχουν και αγωνίσματα που απαιτούν χορτάρι, όπως η σφαίρα, το ακόντιο κ.λπ.

Το όλο θέμα έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, με την κυρία Μαρία Οικονομάκου να αναφέρει ότι δέχθηκε παράπονα, αφού την ενημέρωσαν ότι «μπορεί να κλειστεί το χορτάρι», με τους δημότες να ανησυχούν για αυτή την εξέλιξη.

Η κα Οικονομάκου ζήτησε, λοιπόν, να μάθει σε ποιον ανήκει τελικά το στάδιο. Συμπλήρωσε δε ότι γνωρίζει ότι η Καλαμάτα δίνει τους αγώνες της εκεί, αφού ακόμα δεν έχει δικό της γήπεδο, αλλά αναρωτήθηκε αν θα πρέπει όλοι να χρησιμοποιούν το Στάδιο.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας απάντησε ότι προφανώς το εσωτερικό του γηπέδου του Δημοτικού Σταδίου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τους αθλητές, αφού γύρω γύρω υπάρχει το ταρτάν. Άλλωστε, πρόσθεσε, «οι ομάδες δεν το χρησιμοποιούν, πιο πολύ οι πολίτες που μπαίνουν και περπατούν».

Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να το προστατέψουμε, προφανώς και δε θα το περιφράξουμε, δεν περιφράσσεται το γήπεδο, αλλά έχουμε ζητήσει να μπαίνουν κάποιες κορδέλες τώρα που έχει γίνει επανασπορά και οι φύλακες να είναι λίγο πιο αυστηροί για να μην καταστρέφεται το γήπεδο.

Πρέπει να συνυπάρξουν και η ομάδα της Καλαμάτας και οι φορείς και οι σύλλογοι που πηγαίνουν εκεί πέρα, αλλά και οι πολίτες κυρίως.

Πάντως, για να ξέρετε, για να αντιμετωπίσουμε και αυτές τις δυσκολίες έχουμε σκοπό στο νότιο τμήμα του σταδίου να κάνουμε επανασπορά, ώστε αυτό το μεγάλο κομμάτι να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για αυτούς τους λόγους και έτσι να προστατευτεί το γήπεδο».

Να αναφέρουμε ότι το «Θάρρος» προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τον εκπρόσωπο της εταιρείας πουπαρέδωσετο χορτάρι, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

Κλείνοντας, για εμάς είναι σημαντικό να μάθουμε τι μπορεί να γίνει με το ζήτημα, αφού πρόκειται για ένα ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ, στο οποίο θεωρητικά θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όσοι θέλουν να γυμναστούν, αλλά και να αγωνιστούν. Αν, λοιπόν, δεν μπορεί να υπάρξει συνύπαρξη με αγώνες ποδοσφαίρου, θα πρέπει είτε οι αγώνες να γίνονται σε άλλον χώρο είτε να δημιουργηθεί νέος χώρος για τους υπόλοιπους.

Πάντως, «το κλείσιμο» που δήλωσε ο δήμαρχος δεν είναι λύση. Εκτός από το ζήτημα του ποιος τελικά μπορεί να μπει στο χορτάρι, τα σίδερα στα οποία τοποθετούνται οι κορδέλες είναι επικίνδυνα για όσους τρέχουν, ενώ ούτε οι επιστάτες μπορούν να κάνουν τους χωροφύλακες και να κυνηγούν όσους μπαίνουν στο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Τέλος, θα θέσουμε δύο ερωτήματα: Πόσα έσοδα έχει ο Δήμος Καλαμάτας από την παραχώρηση του γηπέδου ποδοσφαίρου συνολικά και όσοι το χρησιμοποιούν, το παραδίδουν στην κατάσταση που το παρέλαβαν;

Τι αφορούσαν οι εργασίες των 360.517,60 ευρώ
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, οι προμήθειες που είναι απαραίτητες να γίνουν είναι οι εξής:

1. Προμήθεια υλικών επιφανειακής απορροής

2. Προμήθεια αμμουδερού υποστρώματος ποταμού, κατάλληλης κοκκομετρικής σύστασης και κατάλληλων φυσικοχημικών ιδιοτήτων

3. Προμήθεια αρδευτικών υλικών κατάλληλων προδιαγραφών, καθώς και δίδυμου συστήματος αντλιών

4. Προμήθεια φυσικού χλοοτάπητα

5. Προμήθεια συνθετικού χλοοτάπητα για υβριδικό σύστημα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση