Στο τέλος του χρόνου, με αρχές 2023 η λειτουργία της μονάδας στην Καλλιρρόη

Στο τέλος του χρόνου, με αρχές 2023  η λειτουργία της μονάδας στην Καλλιρρόη

Σύμφωνα με… αισιόδοξες διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών στο δήμαρχο Καλαμάτας

Ευρεία σύσκεψη για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σε αυτή μετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, οι 26 δήμαρχοι της Περιφέρειας, καθώς και εκπρόσωποι της ΤΕΡΝΑ, η οποία είναι ανάδοχος της ΣΔΙΤ και «τρέχει» το έργο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο επίκεντρο της σύσκεψης τέθηκαν δύο σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο είχε να κάνει με τα χρέη Δήμων προς την ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα, δεδομένου ότι υπάρχουν Δήμοι οι οποίοι αρνούνται να καταβάλουν τα ποσά που τους αναλογούν, παρότι συμμετέχουν στην κεντρική διαχείριση.

Το εν λόγω θέμα απασχολεί τον κ. Νίκα καιρό τώρα, ωστόσο, δεν κατάφερε να βρει λύση. Μάλιστα, όσοι γνωρίζουν τα αυτοδιοικητικά – πολιτικά πράγματα της Πελοποννήσου εκτιμούν ότι η παρουσία του κ. Βορίδη έχει στόχο να… πειστούν δήμαρχοι που δεν «ακούν» τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Το δεύτερο είχε να κάνει με την πορεία κατασκευής του έργου. Ιδιαίτερα απασχόλησε η πορεία κατασκευής των υποδομών στη Μεσσηνία και στη Λακωνία, οι οποίες ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Στη συνάντηση παρευρέθη και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο “Θ” μας είπε ότι από την πλευρά του τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα που έχουν σχέση τόσο με τα απορρίμματα όσο και με τα προβλήματα που δημιουργούνται στο Δήμο από τη γενικότερα δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Για το βασικό θέμα της σύσκεψης ο υπουργός εκτίμησε ότι η μονάδα στην Καλλιρρόη θα λειτουργήσει στα τέλη του 2022 με αρχές του 2023. Για δε το διαδημοτικό Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Καλαμάτας και Μεσσήνης) στο χώρο της πρώην ΜΟΛΑΚ, σημείωσε ότι οι διαδικασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και το μόνο που απομένει είναι η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Βασιλόπουλος έθεσε και τα θέματα της ενεργειακής κρίσης, της βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΚ, όπως και το πρόβλημα με τα αδέσποτα. Για το τελευταίο, ο ίδιος μας είπε ότι επειδή οι αρμοδιότητες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πέρασαν στο υπουργείο Εσωτερικών έχουν “κολλήσει” οι διαδικασίες κατασκευής και λειτουργίας του κυνοκομείου με το Δήμο Μεσσήνης. Μόλις ολοκληρωθούν τα… τυπικά, θα προχωρήσει αμέσως και το έργο.

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι οι πρώτες διαβεβαιώσεις έλεγαν για έναρξη της λειτουργίας της μονάδας στην Καλλιρρόη το προηγούμενο καλοκαίρι, μετά πήγαν για αργότερα και χθες έφτασαν στο τέλος του ’22 με αρχές του ’23, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Α.Π.