Σύσκεψη και αυτοψία για τα προβλήματα της συκοπαραγωγής στη Μεσσηνία

Σύσκεψη και αυτοψία για τα προβλήματα της συκοπαραγωγής στη Μεσσηνία

Ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα στη συκοπαραγωγή πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Μεσσήνης, με τη συμμετοχή στελεχών του ΕΛΓΑ και των ΔΑΟΚ, ενώ ακολούθησαν αυτοψίες σε συκοπαραγωγικές περιοχές.

Στη συνάντηση που είχαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος με το διευθυντή του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Τρίπολης, Γιάννη Ασσιούρα, παρευρέθησαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, η προϊσταμένη του Τμήματος Εκτιμήσεων και Αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ Τρίπολης Ευσταθία Θεοδωροπούλου, ο επόπτης Μεσσηνίας  Νικόλαος Χριστοφιλόπουλος και οι γεωπόνοι Γεωργία Αντωνοπούλου και Αθανάσιος Αθανασόπουλος από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας.

Ζημιές στην συκοπαραγωγή
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα στη συκοπαραγωγή, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, του υψηλού ποσοστού υγρασίας σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου διαστήματος και της ανομβρίας που προηγήθηκε.

Κατά τη συνάντηση o δήμαρχος Μεσσήνης, αφού τόνισε ότι στόχος όλων είναι η ενίσχυση των παραγωγών και η με κάθε τρόπο στήριξή τους, ενημέρωσε για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Ανέφερε στον κ. Ασσιούρα την ανάγκη  να κινηθεί γρήγορα ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ ώστε να γίνουν οι εκτιμήσεις με στόχο να αποδοθούν το συντομότερο δυνατό στους πληγέντες οι σχετικές αποζημιώσεις.

Αυτοψίες
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε καλλιέργειες σύκου στις Κοινότητες Μαγγανιακό, Αρχαία Μεσσήνη, Πετράλωνα, Τρίκορφο, Δραϊνα, Αριστομένη, Πλατανόβρυση, Πελεκανάδα και Δάρα, οι οποίες είχαν προχωρήσει σε αναγγελία ζημιάς, όπου διαπιστώθηκε ότι η συκοπαραγωγή έχει πληγεί από τα τελευταία καιρικά φαινόμενα με ζημιές κατά θέσεις και ανάλογα με την ένταση των φαινομένων.

Η αυτοψία του κλιμακίου θα ολοκληρωθεί άμεσα, για να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι με την ολοκλήρωση των αυτοψιών και τη διαπίστωση του μεγέθους του προβλήματος θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις, τονίζοντας ότι οι όποιες ζημιές θα εξατομικευτούν κατόπιν αιτημάτων των παραγωγών.

Τέλος, για την καταβολή των αποζημιώσεων θα πρέπει άμεσα οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να καταθέσουν τα αιτήματά τους στους οικείους Δήμους, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Β.Β.