Τα… στρογγυλέματα του περιφερειάρχη για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Τα… στρογγυλέματα του περιφερειάρχη  για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα κατέθεσε δυο απόψεις…

Έχοντας μακρά πείρα στην εκπαίδευση ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας θα γνωρίζει τα πάντα για τον θεό Ιανό, ο οποίος απεικονιζόταν πάντα με δύο πρόσωπα.

Στην προχθεσινή του συνέντευξη, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ερωτώμενος για τις εξελίξεις με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, απάντησε ότι πρέπει να κυριαρχήσει η λογική, η σύνεση και η σωφροσύνη, καθώς και να υπάρξει συνεννόηση σε εθνικό επίπεδο.

Όπως ανέφερε, δεν του αρέσουν ούτε οι λαϊκισμοί, ούτε οι κραυγές, ούτε η ψηφοθηρία και, μάλιστα, σε ένα προϊόν που είναι εθνικό.

Συμπλήρωσε, δε, ότι πολιτική είναι ο πραγματισμός, η τέχνη του εφικτού, ούτε «θα» ούτε κραυγές.

Εν ολίγοις, διαχώρισε τη θέση του από το κατηγορηματικό ψήφισμα των βουλευτών, των δημάρχων και φορέων της Μεσσηνίας κατά της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, με την οποία επανέφερε ενισχυμένη την απόφαση Αποστόλου που καθιστά την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας ως συνώνυμη της ελιάς Καλαμών.

Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι τρεις ημέρες πριν, όταν έγινε και γνωστή η απόφαση του υπουργού Γ. Γεωργαντά, υποστήριζε: “Μετά την απόφαση του ΥΠΑΑΤ, κ. Γεωργαντά, που ουσιαστικά ταυτίζεται με την απόφαση του κ. Αποστόλου (πρώην ΥΠΑΑΤ), σχετικά με το μείζον ζήτημα της προστασίας της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» γίνονται απολύτως σαφή τα εξής:

Καμία κυβέρνηση (τώρα και πριν και στο μέλλον) δεν έχει τη διάθεση να συγκρουσθεί για το λογικό και το δίκαιο, γιατί αυτό συνεπάγεται δυσβάστακτο πολιτικό και κομματικό κόστος.

Εμείς πρέπει να μείνουμε σταθεροί σε προγενέστερες αποφάσεις μας, που εναντιώνονται στην ελεύθερη χρήση της ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» από τον οποιονδήποτε στον πλανήτη.

Αποτελεί ευθύνη της Ένωσης Μεσσηνίας (ιδιοκτήτη της ΠΟΠ) να προσαρμόσει τη στρατηγική διεκδίκησης, σε επίπεδο πλέον Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί και η νέα απόφαση παραβιάζει κατάφωρα διατάξεις περί ΠΟΠ του ευρωπαϊκού κανονισμού και εκεί πρέπει να δοθεί η δίκαιη μάχη για το αυτονόητο.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει απολύτως την Ένωση σε αυτό το δίκαιο αγώνα και θα της παράσχει την αναγκαία νομική, οικονομική ή άλλη υποστήριξη, ώστε να υπάρξει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα”.

Τελικά, ποια άποψη του περιφερειάρχη να πάρουμε ως δεδομένη; Την προγενέστερη ή την τελευταία; Άραγε, μήπως με την τακτική του δικαιώνει την άποψη ότι ο άνθρωπος γεννιέται με την αναπόφευκτη μοίρα να «πουλήσει» κάποιες στιγμές στη ζωή του… παραμύθι; (σ.σ. υπάρχει κι άλλη παρόμοια λέξη). Λίγες, πολλές, δεν έχει σημασία, είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας και καταβολών. Είναι κάτι που μαθαίνουμε από πολύ μικρή ηλικία κιόλας, όταν προσπαθούμε να πείσουμε τους γονείς ή τους δασκάλους μας ότι δεν κάναμε αυτό για το οποίο κριθήκαμε άξιοι τιμωρίας.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι «επαγγελματίες», που καταφέρνουν να πείσουν τον περίγυρο ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από την πραγματική τους και πορεύονται έτσι, με τον παρασιτισμό αυτοσκοπό τους. Υπάρχουν και αυτοί που πουλάνε ερασιτεχνικά χωρίς να ρισκάρουν πολλά, αφού ακόμα και αν εντοπιστούν, θα λάβουν στο τέλος της μέρας συγχωροχάρτι…
Α.Π.