Τιμή 4,90 ευρώ το κιλό για το πρώτο αγουρέλαιο

Τιμή 4,90 ευρώ το κιλό  για το πρώτο αγουρέλαιο

Τους πρώτους 300 τόνους αγουρέλαιου από την ποικιλία Αθηνολιάς αγόρασε η τοσκανέζικη Alta Maremma από το Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία, με τα συμβόλαια να αποδίδουν στους παραγωγούς 4,90 ευρώ το κιλό.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του agronews.gr,  πριν από λίγα 24ωρα αποτελεί την πρώτη εμπορική κίνηση της νέας ελαιοκομικής περιόδου για την Ελλάδα, με το Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων να συνιστά βαρόμετρο εδώ και μερικά χρόνια για την εγχώρια αγορά.

Ίσως για αυτό ορισμένοι παραγωγοί της περιοχής δυσαρεστήθηκαν από την έκβαση της συμφωνίας, αφού ο πήχης φέτος είχε τοποθετηθεί στα 5 ευρώ, ενώ πέρυσι η χρονιά ξεκίνησε από τα 4,20 ευρώ το κιλό για να υποχωρήσει μετά μερικές ημέρες στα 3,70 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει: “Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων ενημερώνει με σχετική του ανακοίνωση τους παραγωγούς πως αποδέχτηκε την προσφορά της εταιρείας Alta Maremma για την αγορά 300 τόνων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην τιμή των 4,90 ευρώ το κιλό”.

Πάντως, η απόσταση της πράξης από το φετινό στόχο είναι μικρή, ενώ σχετικά μικρή είναι και η ποσότητα ελαιολάδου που κλείστηκε, με δεδομένο ότι ο συνεταιρισμός φέτος αναμένει περί τους 2.000 τόνους έξτρα παρθένου αγουρέλαιου.

Η δυναμική της φετινής χρονιάς επιτρέπει τη διατήρηση του επιπέδου αυτού, ενώ αφήνει περιθώρια και για κάτι καλύτερο, ακόμα και όταν ξεκινήσουν «οι λαδιές» στα γειτονικά χωριά, αλλά και τα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρει το agronews.gr, φέτος τα δεδομένα της παραγωγής στην Ευρώπη δείχνουν μια ποσότητα της τάξης των 1,5 εκατ. τόνων για όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου. Όση παραγωγή δηλαδή είχε το 2021 μόνη της η Ισπανία.

Σε αυτήν την «αναδουλειά» μόνο ο ελληνικός ελαιώνας δείχνει φορτωμένος, οπότε ακόμα και ένας ενδεχόμενος περιορισμός της ζήτησης λόγω του ευρύτερου οικονομικού κλίματος, δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για πιέσεις στις τιμές.

Ειδικά στην πρώτη ποιοτική κατηγορία και στα έξτρα παρθένα με τρεις γραμμές, τα οποία θα είναι ακόμα λιγότερα εξαιτίας της υποβάθμισης που έχει υποστεί η λιγοστή παραγωγή που έμεινε στα ελαιόδεντρα της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς Λακωνίας προχώρησε στις 15 Σεπτεμβρίου σε μια μεγάλη πράξη πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, με ελληνική εξαγωγική εταιρεία, στην τιμή των 4 ευρώ ανά κιλό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ελαιόλαδο, εσοδείας 2021-2022, αγόρασε η εταιρεία Αγροβίμ.