«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»: Πρόταση απόφασης αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας

«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»: Πρόταση απόφασης αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας

Να καταψηφίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Πρόταση απόφασης κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» αναφορικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας.

Σε αυτή σημειώνεται:

«Κύριε πρόεδρε, κύριε περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά και την τεχνική έκθεση – μελέτη του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δ. Κουτσογιάννη, και της ομάδας του, για τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας, επιβεβαιώθηκε περίτρανα ότι όπως και στη ζωή και στην πολιτική, έτσι και στην αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων δεν υπάρχουν μονόδρομοι.  

Υπάρχουν δύο τουλάχιστον λογικές: Η μία που υποστηρίζεται από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οδηγεί στη διοχέτευση και απώλεια τεράστιων ποσοτήτων ομβρίων μέσα από το Νέδοντα, η οποία από μόνη της είναι αντιπεριβαλλοντική στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Και γίνεται ακόμη χειρότερη με μια μεγάλη επέμβαση κατά μήκος του άξονα της πόλης, την καταστροφή και την απομάκρυνση πρωτοφανούς όγκου αδρανών υλικών. Μια επέμβαση που καταστρέφει τις υποδομές οι οποίες έχουν δημιουργηθεί και την επανακατασκευή των οποίων κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί, αναστατώνει και παραλύει την οικονομική και κοινωνική ζωή σε μεγάλο μέρος της πόλης για χρόνια σε κρίσιμες περιόδους και επιπλέον κόβει πάνω από 170 μεγάλα δέντρα και στενεύει πάρα πολύ η οδός Αρτέμιδος.

Η άλλη λογική, που αποτυπώνεται στη λεγόμενη λύση 2 του κ. Κουτσογιάννη και της ομάδας του, την οποία υποστηρίζουμε και εμείς και ουσιαστικά έχει υποστηρίξει και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με την απόφασή του, τονίζει και υποστηρίζει ότι πρέπει και μπορεί να γίνει ανάσχεση των υδάτινων όγκων με τη δημιουργία φραγμάτων και μικροφραγμάτων στο Νέδοντα, τη λελογισμένη παροχέτευση ομβρίων από ρέματα στο Νέδοντα και την αποκατάσταση της ομαλής ροής στο σκεπασμένο τμήμα του χειμάρρου. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να γίνουν έργα στην ανάντη λεκάνη. Αυτά περιλαμβάνουν: (α) συντήρηση και επέκταση των υπαρχόντων έργων ορεινής υδρονομίας, (β) κατασκευή εσχάρας συγκράτησης κορμών δένδρων ανάντη της ήδη διευθετημένης κοίτης και πλησίον της γέφυρας της περιμετρικής οδού, (γ) κατασκευή φράγματος ανάσχεσης – εμπλουτισμού υδροφορέων στην κεντρική ορεινή κοίτη, και (δ) κατασκευή φράγματος αποθήκευσης στο ανατολικό τμήμα της λεκάνης. Τα έργα αυτά θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα οφέλη, προσφέροντας επιπλέον υδατικούς πόρους. Στον ίδιο στόχο μπορεί να συμβάλει ο ανασχεδιασμός των χαράξεων των ρεμάτων που συμβάλλουν στο Νέδοντα». Είναι προφανές ότι η πρόταση αυτή είναι φιλική προς το περιβάλλον, επιβεβλημένη στις σημερινές εποχές και συμβατή με τις προσπάθειες ενίσχυσης της υδροφορίας.

Με αυτά τα δεδομένα πλέον η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” προτείνει την εξής πρόταση απόφασης για το 1ο θέμα της Η.Δ. τη ΜΠΕ για τα αντιπλημμυρικά έργα της Καλαμάτας:.

-Να καταψηφίσουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο τη συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

-Να απαιτήσουμε να έρθει πολύ σύντομα μια νέα ΜΠΕ για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας σε ριζικά διαφορετική λογική από τη συγκεκριμένη και να είναι στη λογική της “λύσης 2” του κ. Δ. Κουτσογιάννη και της ομάδας του. Δηλαδή, “να γίνουν έργα στην ανάντη λεκάνη. Αυτά να περιλαμβάνουν: (α) συντήρηση και επέκταση των υπαρχόντων έργων ορεινής υδρονομίας, (β) κατασκευή εσχάρας συγκράτησης κορμών δένδρων ανάντη της ήδη διευθετημένης κοίτης και πλησίον της γέφυρας της περιμετρικής οδού, (γ) κατασκευή φράγματος ανάσχεσης – εμπλουτισμού υδροφορέων στην κεντρική ορεινή κοίτη, και (δ) κατασκευή φράγματος αποθήκευσης στο ανατολικό τμήμα της λεκάνης. Τα έργα αυτά θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα οφέλη, προσφέροντας επιπλέον υδατικούς πόρους. Στον ίδιο στόχο μπορεί να συμβάλει ο ανασχεδιασμός των χαράξεων των ρεμάτων που συμβάλλουν στον Νέδοντα».

Το δίλημμα “ή συμφωνείτε ή δε γίνονται αντιπλημμυρικά” είναι εκβιαστικό και πολιτικά ανήθικο, καθώς προσπαθεί να επιβάλλει τη μια και μοναδική λύση που προτείνεται από τη μελέτη. Εκπορεύεται από την αναρμόδια για αντιπλημμυρικά έργα διεύθυνση του υπουργείου Υποδομών και έχει σκοπό να επιβάλλει μια λύση προς όφελος του παραχωρησιούχου. Εμείς θέλουμε την προστασία της πόλης και της περιοχής πολύ περισσότερο από όσο εμφανίζεται να την επιδιώκει η εταιρεία”.